Corona maatregelen Griekenland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Griekenland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat de maatregelen anders kunnen zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 20 juli 2021.

Reisadvies Griekenland

Voor Griekenland verschilt het reisadvies per regio. De Noord-Egeïsche Eilanden hebben een groen reisadvies, de rest van Griekenland heeft een geel reisadvies. Omdat Griekenland niet langer als hoogrisico-gebied worden gezien, is quarantaine bij thuiskomst niet meer nodig. Je hoeft ook geen negatieve PCR-test voor de terugweg meer te hebben.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Griekenland te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Griekse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Griekenland reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Griekse overheid

  • Voor reizigers naar Griekenland (vanaf 12 jaar) geldt dat zij een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud bij aankomst) of een Rapid Antigen Test (max. 48 uur oud bij aankomst) moeten laten zien voorafgaande aan de vlucht en/of bij aankomst. Indien je kiest voor een Rapid Antigen Test informeer dan bij het testlab of deze aan de voorwaarden van de Griekse overheid voldoet. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans of Russisch zijn opgesteld. Dat kan schriftelijk of digitaal.
LET OP! Het is steeds vaker mogelijk te reizen met een bewijs van vaccinatie of bewijs van volledig herstel van een recente coronabesmetting. Bekijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of dit een optie is voor Griekenland en welke eisen hier aan worden gesteld en informeer bij de luchtvaartmaatschappij of zij deze bewijzen ook goedkeuren.
  • Alle reizigers moeten daarnaast minimaal 24 uur voor aankomst een speciaal online formulier invullen (PLF: Passenger Locator Form) met o.a. hun contactgegevens en recent bezochte landen. Als gezin mag je één formulier invullen; hier dienen alle reizigers op te staan. Na het invullen van dit formulier ontvang je de nacht voor vertrek een QR-code per e-mail. Deze dien je op je telefoon of per e-mail te laten zien. Meer weten over dit formulier? Check dit artikel.
  • Reis je tussen de eilanden of van het vasteland naar een van de eilanden (of andersom)? Ook dan geldt de test- en registratieverplichting.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Griekenland verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming, stad of eiland verschillen.
Social distancing 1,5 meter
Mondkapjesplicht Vanaf 3 jaar, in publieke binnenruimtes.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Restaurants zijn geopend; buitenterrassen zijn voor iedereen toegankelijk, binnen enkel voor volledig gevaccineerde personen. Alleen horeca met zitplaatsen is toegestaan. Hotelrestaurants zijn van de vaccinatiemaatregelen uitgesloten; hier is iedereen binnen welkom.
Winkels Niet-essentiële winkels zijn beperkt open. Er zijn afstandsregels en er kan een beperkt aantal mensen toegelaten zijn.
Stranden Open. Er moet voldoende afstand zijn tussen ligbedjes en parasols.
Hotels Hotels moeten een Health Certificate hebben van de Griekse overheid. Hotels moeten een doktersservice in huis of op verzoek hebben. Zo kan er direct actie worden ondernomen bij een vermoeden van corona. Bij zwembaden geldt dat massa’s mensen moeten worden voorkomen. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, nationale monumenten en theaters zijn beperkt geopend. Kijk op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer In touringcars, taxi’s en transfers gelden beperkingen op de capaciteit. Het dragen van een mondkapje i s verplicht. In huurauto’s geldt mogelijk een limiet qua inzittenden; neem contact op met de verhuurder.
Avondklok Er geldt in Griekenland geen algemene avondklok meer. Er kunnen per eiland wel uitzonderingen zijn.
Goed om te weten!
Het overtreden van de coronaregels kan je op een boete van minimaal € 150,- komen te staan. Wie geen mondkapje draagt, kan een boete van € 300,- krijgen.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen