Corona maatregelen Griekenland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Griekenland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Griekenland worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 11 augustus 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Griekenland is – in vergelijking met Nederland, maar ook andere Europese landen – redelijk goed uit de coronastrijd gekomen. Het land telt nog geen 3.000 bevestigde besmettingen en minder dan 200 doden. Dit komt met name doordat verspreiding van corona bemoeilijkt werd door de vele eilanden.

Reisadvies & toeristenbeleid

Griekenland heeft aangekondigd vanaf 15 juni haar deuren weer te openen voor internationale toeristen. Eerst gaan de luchthavens en Athene en Thessaloniki open. Vanaf 1 juli gaan ook de luchthavens op de eilanden open. Er gelden geen maatregelen meer en er wordt alleen nog random op corona getest. Dit is ook het moment dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies naar status geel heeft aangepast.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist. Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Download het formulier

Voor reizigers uit o.a. Nederland en België geldt dat zij een negatieve PCR-test (coronatest) moeten kunnen laten zien bij boarding en bij de lokale douane. Het geprinte certificaat mag niet meer dan 72 uur oud zijn. Deze test moet afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instelling. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 10 jaar.

LET OP! Wordt jouw reis uitgevoerd door TUI of Corendon? Dan is jouw test mogelijk gratis. Op deze pagina lees je hier meer informatie over.

Alle reizigers (18+) moeten daarnaast minimaal 24 uur (dit was voorheen 48 uur) voor vertrek een speciaal online formulier invullen (PLF: Passenger Locator Form) met o.a. hun contactgegevens en recent bezochte landen. Wij adviseren families om één formulier in te vullen. Na het invullen van dit formulier ontvang je de dag voor vertrek een QR-code per e-mail. Deze dien je op je telefoon of per e-mail te laten zien. Meer weten over dit formulier? Check dit artikel.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Griekenland een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 1,5 meter aangehouden.

Reis je af met mensen die geen onderdeel zijn van hetzelfde huishouden? Dit speelt in Griekenland – in tegenstelling tot Nederland – geen rol. Je wordt gezien als één groep.

Het dragen van mondkapjes is op steeds meer plaatsen in Griekenland verplicht. De mondkapjesplicht gold al in o.a. het openbaar vervoer, supermarkten en taxi’s. Nu geldt het ook voor o.a. winkels, banken, overheidsgebouwen, kappers en schoonheidssalons. Als je je niet aan de regels houdt kun je een boete van € 150,- verwachten.

Medische maatregelen

 • Toeristen kunnen steekproefsgewijs getest worden op corona.
 • Alle hotels moeten een doktersservice in huis of op verzoek hebben. Zo kan er direct actie worden genomen bij vermoeden van corona.

Openbare gelegenheden

Griekenland is al op 4 mei begonnen met het geleidelijk versoepelen van de corona lockdown. Elke 1 à 2 weken brak er een nieuwe fase aan, waarbij steeds maar openbare gelegenheden open mochten.

Naar verwachting zullen eind juni alle winkels, musea, hotels en anderen openbare gelegenheden weer open zijn. Social distancing speelt hier een rol, er is minder capaciteit en er kunnen speciale protocollen – net als in Nederland – van kracht zijn.

 • De meeste musea en nationale monumenten zijn geopend, maar er gelden wel enkele maatregelen. Er is een maximaal aantal personen per uur toegestaan en bezoekers dienen minimaal 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Het gebruik van mondmaskers en handreinigingsgel wordt geadviseerd. Er is op sommige plekken mogelijk alleen eenrichtingsverkeer.
 • Live optredens zijn toegestaan vanaf 15 juli, maar enkel in de buitenlucht. Het podium bevindt zich op minimaal 3 meter van de voorste rij van het publiek. Tussen artiesten onderling en het publiek onderling moet 1,5 meter afstand zijn.
 • In parken en openbare ruimtes dient men 1,5 meter afstand in acht te nemen. Het gebruik van mondmaskers wordt geadviseerd, maar is niet verplicht.
 • Op de vliegvelden is gebruik van mondkapjes verplicht. Je dient de social distancing regels en de aanwijzingen van geautoriseerd personeel op te volgen.

Winkels

 • Bij kleine winkels (tot 20 m²) mogen maximaal vier mensen naar binnen. Bij winkels met een oppervlakte van 20 tot 100 m² mogen vier klanten + één extra klant per 10 m² naar binnen. Voor winkels groter dan 100 m² geldt een maximum van 12 klanten + een extra klant per 15 m².
 • Klanten en werknemers dienen onderling te allen tijde 1,5 meter afstand te houden.
 • Het gebruik van mondmaskers is verplicht.
 • In wachtrijen dient een afstand van 1,5 tot 2 meter aangehouden te worden.

Stranden

 • Bij beachclubs zijn per 1.000 m² max. 40 gasten toegestaan.
 • Tussen individuele parasols moet een afstand van minimaal 4 meter worden aangehouden, die elk maximaal twee ligstoelen schaduw bieden (dit geldt niet voor gezinnen met kinderen). Twee ligbedden onder verschillende parasols kunnen niet dichter bij elkaar worden geplaatst dan 1,5 meter.
 • Het gebruik van handdoeken is verplicht en na elk gebruik moet het personeel alles desinfecteren.
 • Beachbars werken o.b.v. afhalen. In de wachtrij moet er een afstand van 1,5 meter worden gehouden. Alcohol is momenteel verboden om te verkopen op het strand, maar deze regel wordt mogelijk aangepast.
 • Wil je watersporten? Houd er dan rekening mee dat vakantiegangers uit verschillende groepen niet samen op een jetski, kano of ander vaartuig mogen indien er geen 2 meter afstand gehouden kan worden. Aanbieders van watersporten dienen alles wat in contact komt met klanten – zoals de vaartuigen zelf, maar ook de zwemvesten – tussen elk gebruik grondig te reinigen.

Excursies

 • In excursiebussen is maximaal 65% van de normale capaciteit toegestaan.
 • De stoelen op de eerste rij mogen niet door passagiers gebruikt worden.
 • De chauffeur maakt de bus dagelijks schoon.
 • De bus wordt wekelijks grondig schoongemaakt.
 • Je moet de bus via de achterdeur betreden.
 • Er is handdesinfectiegel beschikbaar en het dragen van een mondkapje is verplicht.

Restaurants

 • Het is bij sommige restaurants mogelijk alleen toegestaan om op terrassen te eten & drinken.
 • Tafels moeten onderling een afstand hebben van 70 t/m 170 cm en er zijn niet meer dan zes personen aan één tafel toegestaan. Deze laatste restrictie geldt niet voor families met kinderen.
 • Via informatieborden moeten gasten gewezen worden op de individuele hygiënemaatregelen en veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van pin- en creditcards wordt aangemoedigd en waar nodig wordt er plexiglas geïnstalleerd bij betaalpunten. Ook moet er handreinigingsgel aanwezig zijn.

Hotel protocollen

Voor de hotels heeft de Griekse overheid speciale corona protocollen vastgesteld:

 • Hotels werken met een Health Certificate voor de corona maatregelen; dit certificaat moet duidelijk zichtbaar voor klanten zijn (bijv. in de lobby) en alles vertellen over de maatregelen. Er is een coördinator aanwezig in alle hotels met meer dan 50 kamers om te kijken of de maatregelen nageleefd worden.
 • De in- en uitchecktijden worden strenger gereguleerd. Gasten dienen voor 11.00 uur uit te checken, inchecken kan vanaf 15.00 uur. De tussenliggende tijd wordt gebruikt voor grondige schoonmaak van de kamers. Ook alle (kaart)sleutels worden gedesinfecteerd.
 • Recepties worden waar nodig uitgerust met plexiglas-schermen; de directie van elk hotel mag hier zelf over beslissen. De aanwezigheid van handreinigingsgel is verplicht.
 • Inchecken kan waar mogelijk ook buiten gebeuren of door middel van apps. Bij het uitchecken wordt verzocht om met pin- of creditcard te betalen i.p.v. met contant geld. Contant geld wordt enkel onder bijzondere omstandigheden geaccepteerd.
 • Hotels wordt geadviseerd om bij aankomst brochures (in Engels, Frans en Duits) te overhandigen aan gasten met alle gezondheidsprotocollen.
 • Personeel van hotels moeten door hun werkgever voorzien worden van mondkapjes en handschoenen. Hygiënevoorschriften dienen te allen tijde door hen in acht te worden genomen. En ze dienen thuis te blijven bij corona-gerelateerde klachten. Hotels wordt geadviseerd personeel elke ochtend te temperaturen.
 • Hotels moeten een administratie aanleggen van welk personeel en welke gasten wanneer aanwezig zijn. Inclusief naam, nationaliteit en contactinformatie. Bij een besmetting kan men dan contactonderzoek verrichten.
 • In het hotel zijn enkel gasten van het hotel welkom; indien je geen gast bent, wordt toegang geweigerd. Ook op je kamer mag je geen gasten ontvangen.
 • De kamers worden minder vaak schoongemaakt om de kans op besmetting tussen personeel en klanten te verminderen. Handdoeken en beddengoed wordt enkel op verzoek vervangen.
 • Het gebruik van decoratieve voorwerpen in de kamers wordt verminderd; denk hierbij bijvoorbeeld aan sierkussens, menu’s en tijdschriften. Afstandsbedieningen van tv en airco worden voorzien van een wegwerphoes. Bekleding moet worden gereinigd met een dampstoomreiniger (temperatuur hoger dan 70 °C).
 • Ramen en deuren van elke kamer moeten dagelijks geopend worden voor ventilatie.
 • Binnenzwembaden zijn tot nader order gesloten. Voor zwembaddouches geldt dat deze door dichte wanden gescheiden moeten worden, zodat gasten zich voor en na het zwemmen grondig kunnen wassen. Zeep & douchegel moet beschikbaar worden gesteld vanuit het hotel.
 • Voor buitzwembaden geldt dat massa’s vermeden dienen te worden; er geldt een maximum van 1 persoon per 5 m².
 • Ligbedden bij het zwembad moeten zo worden geplaatst dat gasten die in twee verschillende kamers verblijven in elke richting minimaal 2 meter afstand behouden.
 • Het hotel dient handdoeken te verstrekken die ligbedden in zijn geheel bedekken. Tevens dienen de bedden tussen het gebruik van twee klanten door grondig gereinigd te worden. Dit geldt ook voor stoelen en tafels die aanwezig zijn bij het zwembad.
 • Op privéstranden gelden dezelfde regels voor handdoeken; ligbedden moeten daar minstens 3 m van elkaar af staan.
 • Miniclubs en andere kinderactiviteiten binnen zijn gesloten. Waar mogelijk verplaatsen hotels deze activiteiten naar buiten.
 • Wellnesscentra mogen hun diensten aanbieden, maar enkel op afspraak en altijd met inachtneming van de social distancing afspraken.
 • Voor de openbare ruimtes van het hotel gelden ook richtlijnen. Zo wordt geadviseerd liften zo min mogelijk te gebruiken en dienen er op de vloeren door het hotel markeringen te staan waar en hoe mensen afstand dienen te houden.
 • Bij het betreden en verlaten van restaurants is het gebruik van handreinigingsgel verplicht. Dit geldt ook bij het betreden van het buffet.
 • Aan het buffet wordt het eten uitgedeeld en opgeschept door geautoriseerd personeel. Als dit niet mogelijk is staan er eenpersoonsporties klaar.
 • Hotelrestaurants zijn verplicht om wegwerpbestek en tafelkleden te gebruiken of elk tafelkleed en bestek na elke klant op een tafel te vervangen. Social distancing dient ten allen tijde in acht te worden genomen.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Touringcars mogen voor excursies een maximale bezetting van 65% hebben. Bij binnenkomst dienen reizigers hun handen te reinigen met aanwezige reinigingsgel. Het gebruik van een mondkapje is tevens verplicht. Er zal een plexiglas scheiding zijn tussen de chauffeur en gasten.
 • In taxi’s mogen maximaal 3 personen zitten. Het gebruik van een mondkapje is verplicht.
 • Privétransfers zijn toegestaan, maar wel met strenge maatregelen. Voertuigen voor normaal max. 5 personen zijn nu enkel geschikt voor een bestuurder en één passagier. Er is een uitzondering voor begeleiders van gehandicapten. Voertuigen met 7 zitplaatsen mogen 3 passagiers vervoeren en voor voertuigen met 8-9 zitplaatsen is dit 5. Dit aantal is niet van toepassing wanneer het ouders met kinderen zijn. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Ook voor huurauto’s geldt een limiet qua inzittenden; in auto’s met 5 zitplaatsen mogen een bestuurder en passagier in zitten, voor auto’s met 7 zitplaatsen is dit drie passagiers. Auto’s met 8-9 zitplaatsen zijn geschikt voor een bestuurder en vier passagiers. Deze restrictie geldt niet voor families met kinderen. We raden je aan voorafgaande aan de vakantie contact op te nemen met de verhuurder.
 • In alle vormen van openbaar vervoer (metro, tram, trein, bussen, shuttlebussen, touringcars en taxi’s) is het verplicht een mondkapje te dragen. Daarnaast geldt een maximale capaciteit van 65%.

LET OP! De regels voor vervoer gelden tot nader order. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van € 150,-.

Overige corona maatregelen in Griekenland

 • Wanneer een mondkapje verplicht is en je deze niet draagt, riskeer je een boete van € 150,-. Dit geldt ook wanneer je een van de andere corona maatregelen overtreedt.
 • Voor COVID-19 gerelateerde zaken kun je in Griekenland bellen met 1135.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen