Corona maatregelen Frankrijk

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Frankrijk voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Frankrijk worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 18 maart 2021.

Reisadvies Frankrijk

Voor Frankrijk geldt op dit moment een oranje reisadvies. Bij thuiskomst dien je in quarantaine te gaan conform de regels van het RIVM.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Frankrijk te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Franse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Frankrijk reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Franse overheid

  • Alle reizigers van 11 jaar en ouder die per vliegtuig, auto, trein of bus naar Frankrijk gaan, dienen een negatieve PCR-test (coronatest) te kunnen laten zien aan de Franse autoriteiten. De testuitslag mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Reizigers die geen negatieve PCR-uitslag kunnen tonen, kunnen geweigerd worden op de vlucht. Bij aankomst in Frankrijk dien je 7 dagen in quarantaine te gaan, waarna je je opnieuw laat testen.
  • Je hebt – naast een negatieve PCR-uitslag – ook een zogenaamde verklaring op erewoord (document in het Frans) nodig. Hierin vul je o.a. in dat je geen COVID-19 gerelateerde symptomen hebt en dat je niet in contact bent geweest met een persoon met corona.
  • Je dient daarnaast te allen tijde een reizigersverklaring bij je te dragen.
  • Reizigers die met het vliegtuig naar Frankrijk reizen dienen verplicht een medisch mondkapje te dragen. Stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Frankrijk verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming, stad of departement verschillen.
Social distancing 1 tot 1,5 meter
Mondkapjesplicht Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle afgesloten openbare ruimtes, het openbaar vervoer, op luchthavens, in vliegtuigen en op boten. Deze regel geldt voor iedereen van 11 jaar of ouder. Daarnaast mogen lokale autoriteiten zelf bepalen of ze het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte verplichten.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Cafés en restaurants zijn gesloten. Maaltijden bezorgen en afhalen wel toegestaan.
Winkels Niet-essentiële winkels zijn gesloten. Er gelden in ieder geval strenge maatregelen.
Stranden Stranden en meren zijn open. Lokale autoriteiten kunnen bij drukte besluiten om het strand te sluiten. Mondkapjes kunnen verplicht zijn.
Hotels Hotels en campings zijn in Frankrijk over het algemeen open, maar er gelden mogelijk beperkingen. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, concertzalen, theaters, attractieparken en zwembaden zijn gesloten. Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het openbaar vervoer rijdt, mondkapjes zijn verplicht.
Avondklok In heel Frankrijk geldt een avondklok tussen 19.00 uur en 6.00 uur. Er wordt vaak en streng gecontroleerd.
Goed om te weten!
Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen uiteen van € 135,- tot € 3.750,-.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen