Corona maatregelen Frankrijk

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Frankrijk voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Frankrijk worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 23 oktober 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Frankrijk is – net als Nederland – flink getroffen door het coronavirus. Met name in de regio Parijs. Het land stelde een strenge lockdown in, maar is daarna gaan versoepelen. Deze versoepelingen leidden helaas weer tot extra besmettingen. Daarom zijn er weer strengere maatregelen ingesteld. Deze kunnen per regio en departement verschillen.

Reisadvies & toeristenbeleid

Lange tijd zag de kaart van Frankrijk eruit als een soort lappendeken met veel oranje gekleurde departementen. In verband met een toenemend aantal besmettingen is er nu code oranje afgegeven voor heel Frankrijk. Bij thuiskomst dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Frankrijk een rol. Hierbij wordt een minimale afstand van 1 meter aangehouden.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, op luchthavens, in vliegtuigen en op boten. Deze regel geldt voor iedereen van 11 jaar of ouder. Hierbij is zowel een zelfgemaakt als chirurgisch masker toegestaan.

Sinds eind juli zijn er verscherpte regels rondom het gebruik van mondkapjes. Deze zijn nu verplicht in alle afgesloten openbare ruimtes. Denk hierbij aan o.a. musea, winkels, kerken, bioscopen en cafés. Daarnaast mogen de lokale autoriteiten zelf bepalen of ze het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte verplichten. Zo is het in de Zuid-Franse stad Nice en in Parijs op veel plekken verplicht om een mondkapje op straat te dragen.

Medische maatregelen

Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

Social distancing speelt een rol bij openbare gelegenheden.

 • Musea, concertzalen en theaters zijn open, maar er kunnen restricties gelden voor bijv. het max. aantal bezoekers. Ook reserveren kan verplicht zijn. Kijk voor de regels op de website van de locatie. Mondkapjes zijn mogelijk verplicht. Bioscopen zijn dicht.
 • Attractieparken zijn open, reserveren is mogelijk verplicht. Disneyland Parijs is ook open.
 • Markten in de buitenlucht mogen open, maar nog niet in de regio Parijs. Het dragen van een mondkapje kan verplicht zijn voor verkopers en klanten.
 • Parken zijn open. Je mag er picknicken met maximaal 10 personen.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan, maar wel met maximaal 10 personen en met inachtneming van social distancing. Voor fietsen en hardlopen geldt een aanbevolen afstand van 10 meter, voor snelwandelen is dit 5 meter. Voor andere buitensportactiviteiten geldt dat iedere sporter 4 m² tot zijn/haar beschikking moet hebben.
 • Openbare zwembaden laten een maximumaantal bezoekers tegelijk naar binnen (volgens een tijdslot). Reserveren is verplicht. Bubbelbaden blijven dicht.
 • Discotheken zijn gesloten.
 • Vanaf 17 oktober tot tenminste 14 november geldt er in grote Franse steden en verschillende departementen een avondklok. Tussen 21.00 uur en 06.00 uur mag er niemand zonder geldige reden op straat zijn. Als je dit toch doet kun je een boete van € 135,- krijgen. Het gaat in ieder geval om de steden Parijs, Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Montpellier, Rouen, Sant-Etienne en Toulouse.

Winkels

 • Winkels zijn open. Het dragen van een mondkapje kan verplicht zijn, maar winkeliers mogen dit zelf bepalen. We raden je aan altijd een mondkapje op zak te hebben.

Stranden

 • Stranden en meren zijn open. Lokale autoriteiten kunnen bij drukte besluiten om het strand te sluiten.
 • Mondkapjes kunnen verplicht zijn.
 • Er kunnen speciale looproutes en in- en uitgangen gecreëerd worden.

Restaurants

 • Restaurants, bars en cafés zijn geopend, maar met beperkingen. Reserveren wordt geadviseerd.
 • Tafels dienen minimaal 1 meter uit elkaar te staan.
 • Er geldt een maximum van 10 personen per tafel. Het is niet duidelijk of dit 10 personen uit hetzelfde huishouden moeten zijn.
 • Je dient verplicht een mondkapje te dragen als je je door het restaurant verplaatst, bijv. wanneer je wilt gaan roken of naar het toilet moet.
 • Vanaf 6 oktober zijn in Parijs cafés en kroegen gesloten. Deze maatregel geldt voor tenminste twee weken. Restaurants mogen – met strikte regels – wel open blijven.

Hotel protocollen

 • Hotels en campings zijn in Frankrijk weer open, maar er gelden mogelijk beperkingen.
 • Alle toeristische accommodaties moeten de basisregels in acht nemen. Dit houdt in dat er afstand bewaard moet worden en dat er zo min mogelijk contact tussen personeel en klanten is.
 • Er gelden strengere schoonmaak- en desinfectieprocedures.
 • In restaurants en bars en hotels en campings gelden bovengenoemde horecaregels.
 • Hotels treffen hun eigen specifieke voorzorgsmaatregelen. Dit kan betekenen dat er een bepaald aantal mensen toegang tot het zwembad krijgt en dat openingstijden van recepties worden aangepast. Daarnaast staan rond zwembaden minder ligbedjes en staan ze verder uit elkaar.
 • Buiten(sport)activiteiten zijn – met inachtneming van social distancing – met maximaal 10 personen toegestaan bij accommodaties. Binnensporten zijn verboden. Sommige sporten en animatieprogramma’s kunnen dus niet of op een aangepaste manier doorgaan. Het is nog niet bekend wat er gebeurt met miniclubs.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Er zijn geen regels bekend of je samen met mensen die niet tot je huishouden behoren in een auto mag zitten. Wel geldt dat je minimaal 1 meter afstand moet houden. Mondkapjes zijn niet verplicht.
 • Het openbaar vervoer rijdt, mondkapjes zijn verplicht.

Overige corona maatregelen in Frankrijk

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen uiteen van € 135,- tot € 3.750,-.
 • Sinds 2 juni heeft Frankrijk een eigen corona-app: StopCovid. Het gebruik van deze tracing-app is vrijwillig en de Franse overheid heeft geen toegang tot de gegevens. Buitenlandse toeristen kunnen deze app ook gebruiken als zij in Frankrijk zijn.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen