Corona maatregelen Frankrijk

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Frankrijk voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Frankrijk worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 1 februari 2021.

Algemene situatie m.b.t. corona

Frankrijk is – net als Nederland – flink getroffen door het coronavirus. Het land stelde een strenge lockdown in, maar is daarna gaan versoepelen. Deze versoepelingen leidden helaas weer tot extra besmettingen. Daarom zijn er weer strengere maatregelen ingesteld. Deze kunnen per regio en departement verschillen.

Er geldt voor heel het land een avondklok tussen 18.00 uur en 06.00 uur. Wil je de straat op? Dan dien je een speciaal formulier bij je te hebben. Daarnaast is Frankrijk weer in (gedeeltelijke) lockdown. Cafés, restaurants, theaters, musea en skiresorts zijn gesloten. Winkels zijn open, maar er gelden wel strenge maatregelen. Reizen tussen verschillende regio’s is toegestaan, maar er wordt geadviseerd dit tot een minimum te beperken.

Reisadvies & toeristenbeleid

Lange tijd zag de kaart van Frankrijk eruit als een soort lappendeken met veel oranje gekleurde departementen. In verband met een toenemend aantal besmettingen is er nu code oranje afgegeven voor heel Frankrijk. Niet noodzakelijke reizen naar Frankrijk zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor reizen naar een tweede (vakantie)huis. Bij thuiskomst dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Frankrijk te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Franse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht.

Verplichtingen vanuit de Franse overheid

 • Alle reizigers van 11 jaar en ouder die per vliegtuig, auto, trein of bus naar Frankrijk gaan, dienen een negatieve PCR-test (coronatest) te kunnen laten zien aan de Franse autoriteiten. De testuitslag mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Reizigers die geen negatieve PCR-uitslag kunnen tonen, kunnen geweigerd worden op de vlucht. Bij aankomst in Frankrijk dien je 7 dagen in quarantaine te gaan, waarna je je opnieuw laat testen.
 • Je hebt – naast een negatieve PCR-uitslag – ook een zogenaamde verklaring op erewoord (document in het Frans) nodig. Hierin vul je o.a. in dat je geen COVID-19 gerelateerde symptomen hebt en dat je niet in contact bent geweest met een persoon met corona.
 • Je dient daarnaast te allen tijde een reizigersverklaring bij je te dragen.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Frankrijk een rol. Hierbij wordt een minimale afstand van 1 meter aangehouden.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, op luchthavens, in vliegtuigen en op boten. Deze regel geldt voor iedereen van 11 jaar of ouder. Hierbij is zowel een zelfgemaakt als chirurgisch masker toegestaan.

Sinds eind juli zijn er verscherpte regels rondom het gebruik van mondkapjes. Deze zijn nu verplicht in alle afgesloten openbare ruimtes. Denk hierbij aan o.a. musea, winkels, kerken, bioscopen en cafés. Daarnaast mogen de lokale autoriteiten zelf bepalen of ze het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte verplichten. Zo is het in de Zuid-Franse stad Nice en in Parijs op veel plekken verplicht om een mondkapje op straat te dragen.

Medische maatregelen

Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

Social distancing speelt een rol bij openbare gelegenheden.

 • Musea, concertzalen, theaters, attractieparken en zwembaden zijn vanwege de nieuwe lockdown gesloten.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan, maar wel met inachtneming van social distancing.

Winkels

 • Supermarkten en apotheken zijn open. Het dragen van een mondkapje kan verplicht zijn, maar winkeliers mogen dit zelf bepalen. We raden je aan altijd een mondkapje op zak te hebben.
 • Niet-essentiële winkels kunnen gesloten zijn. Er gelden in ieder geval strenge maatregelen.

Stranden

 • Stranden en meren zijn open. Lokale autoriteiten kunnen bij drukte besluiten om het strand te sluiten.
 • Mondkapjes kunnen verplicht zijn.
 • Er kunnen speciale looproutes en in- en uitgangen gecreëerd worden.

Restaurants

 • Vanwege de toename in het aantal besmettingen moeten restaurants, bars en cafés hun deuren voorlopig sluiten.

Hotel protocollen

 • Hotels en campings zijn in Frankrijk open, maar er gelden mogelijk beperkingen.
 • Alle toeristische accommodaties moeten de basisregels in acht nemen. Dit houdt in dat er afstand bewaard moet worden en dat er zo min mogelijk contact tussen personeel en klanten is.
 • Er gelden strengere schoonmaak- en desinfectieprocedures.
 • In restaurants en bars en hotels en campings gelden bovengenoemde horecaregels.
 • Hotels treffen hun eigen specifieke voorzorgsmaatregelen. Dit kan betekenen dat er een bepaald aantal mensen toegang tot het zwembad krijgt en dat openingstijden van recepties worden aangepast. Daarnaast staan rond zwembaden minder ligbedjes en staan ze verder uit elkaar.
 • Buiten(sport)activiteiten zijn – met inachtneming van social distancing – met maximaal 10 personen toegestaan bij accommodaties. Binnensporten zijn verboden. Sommige sporten en animatieprogramma’s kunnen dus niet of op een aangepaste manier doorgaan. Het is nog niet bekend wat er gebeurt met miniclubs.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Er zijn geen regels bekend of je samen met mensen die niet tot je huishouden behoren in een auto mag zitten. Wel geldt dat je minimaal 1 meter afstand moet houden. Mondkapjes zijn niet verplicht.
 • Het openbaar vervoer rijdt, mondkapjes zijn verplicht.

Overige corona maatregelen in Frankrijk

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen uiteen van € 135,- tot € 3.750,-.
 • Sinds 2 juni heeft Frankrijk een eigen corona-app: StopCovid. Het gebruik van deze tracing-app is vrijwillig en de Franse overheid heeft geen toegang tot de gegevens. Buitenlandse toeristen kunnen deze app ook gebruiken als zij in Frankrijk zijn.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen