Corona maatregelen Frankrijk

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Frankrijk voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Frankrijk worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 4 augustus 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Frankrijk is – net als Nederland – flink getroffen door het coronavirus. Met name in de regio Parijs. Het land stelde een strenge lockdown in. De gefaseerde versoepelingen zijn inmiddels gestart; maar de versoepelingen kunnen per departement verschillen.

Premier Philippe heeft aangegeven dat het reproductiegetal – het cijfer dat aangeeft hoeveel mensen één coronapatiënt besmet – in het grootste deel van Frankrijk onder de één ligt.

Reisadvies & toeristenbeleid

Frankrijk is klaar om toeristen te ontvangen en stelt vanaf 15 juni de grenzen open. Nederlanders zijn vanaf dan ook weer welkom.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Frankrijk een rol. Hierbij wordt een minimale afstand van 1 meter aangehouden.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, op luchthavens, in vliegtuigen en op boten. Deze regel geldt voor iedereen van 11 jaar of ouder. Hierbij is zowel een zelfgemaakt als chirurgisch masker toegestaan.

Sinds eind juli zijn er verscherpte regels rondom het gebruik van mondkapjes. Deze zijn nu verplicht in alle afgesloten openbare ruimtes. Denk hierbij aan o.a. musea, winkels, kerken, bioscopen en cafés. Daarnaast mogen de lokale autoriteiten zelf bepalen of ze het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte verplichten.

In de Zuid-Franse stad Nice is het vanaf 1 augustus (tot in ieder geval 7 augustus) op veel plekken verplicht om een mondkapje op straat te dragen. Deze regel geldt voor iedereen ouder dan 10 jaar. Onder andere op de bekende Promenade des Anglais is het dragen van een mondkapje verplicht. Als je je niet aan de regels houdt kun je een boete van € 35,- verwachten. Ook in meer gemeenten is het dragen van een mondkapje op straat verplicht; meestal in drukke straten en wijken.

Medische maatregelen

 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

Frankrijk is bezig met het heropenen van veel openbare gelegenheden. Social distancing speelt hier een rol in en ook speciale protocollen kunnen – net als in Nederland – van kracht zijn.

 • Musea, concertzalen en theaters zijn open, maar er kunnen restricties gelden voor bijv. het max. aantal bezoekers. Ook reserveren kan verplicht zijn. Kijk voor de regels op de website van de locatie. Mondkapjes zijn mogelijk verplicht. Bioscopen zijn dicht.
 • Attractieparken zijn open, reserveren is mogelijk verplicht. Disneyland Parijs gaat op 15 juli weer open.
 • Markten in de buitenlucht mogen open, maar nog niet in de regio Parijs. Het dragen van een mondkapje kan verplicht zijn voor verkopers en klanten.
 • Parken zijn open. Je mag er picknicken met maximaal 10 personen.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan, maar wel met maximaal 10 personen en met inachtneming van social distancing. Voor fietsen en hardlopen geldt een aanbevolen afstand van 10 meter, voor snelwandelen is dit 5 meter. Voor andere buitensportactiviteiten geldt dat iedere sporter 4 m² tot zijn/haar beschikking moet hebben.
 • Openbare zwembaden laten een maximumaantal bezoekers tegelijk naar binnen (volgens een tijdslot). Reserveren is verplicht. Bubbelbaden blijven dicht.
 • Discotheken zijn gesloten.

Winkels

 • Winkels zijn open. Het dragen van een mondkapje kan verplicht zijn, maar winkeliers mogen dit zelf bepalen. We raden je aan altijd een mondkapje op zak te hebben.

Stranden

 • Stranden en meren zijn open. Lokale autoriteiten kunnen bij drukte besluiten om het strand te sluiten.
 • Tot 21 juni geldt het principe van ‘dynamisch recreëren’. Dat betekent dat je op het strand of bij het recreatiemeer mag rondlopen, zwemmen en sporten, maar niet op een handdoek naast elkaar mag liggen. De verwachting is dat deze regel na 21 juni afgezwakt wordt.
 • Mondkapjes kunnen verplicht zijn.
 • Er kunnen speciale looproutes en in- en uitgangen gecreëerd worden.

Restaurants

 • Restaurants, bars en cafés zijn geopend, maar met beperkingen. Reserveren wordt geadviseerd. Tot 21 juni zijn van restaurants in de regio Parijs enkel terrassen open, binnen eten is niet toegestaan.
 • Tafels dienen minimaal 1 meter uit elkaar te staan.
 • Er geldt een maximum van 10 personen per tafel. Het is niet duidelijk of dit 10 personen uit hetzelfde huishouden moeten zijn.
 • Je dient verplicht een mondkapje te dragen als je je door het restaurant verplaatst, bijv. wanneer je wilt gaan roken of naar het toilet moet.

Hotel protocollen

 • Hotels en campings zijn in Frankrijk weer open, behalve in de regio Parijs. Wanneer de hotels in Parijs volgen is nog onbekend.
 • Alle toeristische accommodaties moeten de basisregels in acht nemen. Dit houdt in dat er afstand bewaard moet worden en dat er zo min mogelijk contact tussen personeel en klanten is.
 • Er gelden strengere schoonmaak- en desinfectieprocedures.
 • In restaurants en bars en hotels en campings gelden bovengenoemde horecaregels.
 • Hotels treffen hun eigen specifieke voorzorgsmaatregelen. Dit kan betekenen dat er een bepaald aantal mensen toegang tot het zwembad krijgt en dat openingstijden van recepties worden aangepast. Daarnaast staan rond zwembaden minder ligbedjes en staan ze verder uit elkaar.
 • Buiten(sport)activiteiten zijn – met inachtneming van social distancing – met maximaal 10 personen toegestaan bij accommodaties. Binnensporten zijn verboden. Sommige sporten en animatieprogramma’s kunnen dus niet of op een aangepaste manier doorgaan. Het is nog niet bekend wat er gebeurt met miniclubs.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Er zijn geen regels bekend of je samen met mensen die niet tot je huishouden behoren in een auto mag zitten. Wel geldt dat je minimaal 1 meter afstand moet houden. Mondkapjes zijn niet verplicht.
 • Het openbaar vervoer rijdt, mondkapjes zijn verplicht.
 • In de regio Parijs is het openbaar vervoer tijdens de spits alleen toegankelijk voor werkenden die in het bezit zijn van een werkgeversverklaring.

Overige corona maatregelen in Frankrijk

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen uiteen van € 135,- tot € 3.750,-.
 • Sinds 2 juni heeft Frankrijk een eigen corona-app: StopCovid. Het gebruik van deze tracing-app is vrijwillig en de Franse overheid heeft geen toegang tot de gegevens. Buitenlandse toeristen kunnen deze app ook gebruiken als zij in Frankrijk zijn.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen