Corona maatregelen Frankrijk

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Frankrijk voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat de maatregelen anders kunnen zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 17 juli 2021.

Reisadvies Frankrijk

Voor het grootste deel van Frankrijk geldt op dit moment een geel reisadvies. Corsica is groen.

Omdat Frankrijk niet langer als hoogrisico-gebied wordt gezien, is quarantaine bij thuiskomst niet meer nodig. Je hoeft ook geen negatieve PCR-test voor de terugweg meer te hebben.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Frankrijk te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Franse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Frankrijk reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Franse overheid

  • Voor reizigers naar Frankrijk (vanaf 12 jaar) geldt dat zij een negatieve PCR- of antigeentest moeten kunnen laten zien van max. 24 uur oud bij aankomst. Voor reizen naar Corsica kun je er ook voor kiezen een sneltest (Rapid Antigen Test) te laten afnemen.
LET OP! Het is steeds vaker mogelijk te reizen met een bewijs van vaccinatie of bewijs van volledig herstel van een recente coronabesmetting. Bekijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of dit een optie is voor Frankrijk en welke eisen hier aan worden gesteld en informeer bij de luchtvaartmaatschappij of zij deze bewijzen ook goedkeuren.
  • Reizigers die met het vliegtuig naar Frankrijk reizen dienen verplicht een medisch mondkapje te dragen. Stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan.
  • Je moet bij aankomst in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien waarmee u aangeeft akkoord te gaan met de in Frankrijk geldende sanitaire voorschriften. Dit geldt ook voor minderjarigen vanaf 12 jaar. Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands).

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Frankrijk verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming, stad of departement verschillen.
Social distancing 1 tot 1,5 meter
Mondkapjesplicht Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle afgesloten openbare ruimtes, het openbaar vervoer, op luchthavens, in vliegtuigen en op boten. Deze regel geldt voor iedereen van 11 jaar of ouder. Daarnaast mogen lokale autoriteiten zelf bepalen of ze het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte verplichten.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Deze zijn open; gasten mogen zowel op het terras als binnen plaatsnemen.
Winkels Essentiële en niet-essentiële winkels zijn open, maar er kunnen wel beperkingen gelden.
Stranden Stranden en meren zijn open. Lokale autoriteiten kunnen bij drukte besluiten om het strand te sluiten. Mondkapjes kunnen verplicht zijn.
Hotels Hotels en campings zijn in Frankrijk over het algemeen open, maar er gelden mogelijk beperkingen. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, bioscopen, monumenten en theaters zijn veelal geopend. Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid of deze open is en welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het openbaar vervoer rijdt, mondkapjes zijn verplicht.
Avondklok In Frankrijk geldt geen avondklok meer.
Goed om te weten!
Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen uiteen van € 135,- tot € 3.750,-.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen