Corona maatregelen Egypte

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Egypte voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Egypte worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 28 december 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Egypte was het eerste land in Afrika met een bevestigd geval van het coronavirus. Het is ook een van de zwaarst getroffen landen in Afrika. Toch is de lockdown er niet heel streng geweest. Langzaamaan krijgt het land het coronavirus onder controle en openen zij de grenzen weer voor toeristen.

Reisadvies & toeristenbeleid

Voor Egypte geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat je bij terugkomst uit het land tien dagen in quarantaine moet.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Sinds 1 juli wordt het internationale toerisme hervat met een maximale capaciteit van 50%. In de eerste fase gaan o.a. de badplaatsen aan de Rode Zee en de Zuidelijke-Sinaï weer open. Je bent hier dus weer welkom als toerist.

Egypte treft allerlei voorzorgsmaatregelen. Alle faciliteiten in het toerisme – zoals hotels, museums en archeologische plekken – moeten een zogenaamd ‘Hygiene Safety Certificate’ hebben voordat ze mensen mogen ontvangen. Er wordt regelmatig gecontroleerd door het Ministerie van Toerisme of alle regels worden nageleefd.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist. Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Download het formulier

Reizigers naar Egypte moeten bij aankomst een negatieve coronatest (PCR-test) laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Kinderen onder de 6 jaar zijn vrijgesteld van de test.

Je hebt hiervoor twee opties. Ten eerste – en deze optie bevelen wij ten zeerste aan, het biedt de meeste zekerheid – kun je vanaf 72 uur voor aankomst in Egypte een PCR-test laten doen. Het certificaat van de negatieve uitslag dien je bij aankomst te laten zien. Dit certificaat moet aan een aantal eisen voldoen:

 • Het PCR-certificaat moet in het Engels zijn en uiterlijk 72 uur voor aankomst zijn uitgegegen
 • Het PCR-certificaat moet een duidelijke laboratoriumstempel en handtekening van de arts hebben
 • Het PCR-certificaat moet een watermerk of QR-code bevatten die de testresultaten op de officiële website van het laboratorium laat zien
 • Je moet het PCR-certificaat op papier laten zien óf via de officiële e-mail die je van het laboratorium hebt gekregen. Doorgestuurde e-mails zijn niet geldig.
 • Het PCR-certificaat moet duidelijke klantinformatie bevatten en mag geen handgeschreven document zijn.

Als je niet aan bovenstaande eisen voldoet, moet je je ter plaatse opnieuw laten testen. Dit kan enkel op de vliegvelden van Hurghada, Sharm el Sheikh en Marsa Alam.

De tweede optie is om ter plaatse een PCR-test te ondergaan voor ca. $ 30,- (= ca. € 25,-). Dit kan alleen op de luchthavens van Hurghada, Marsa Alam, Sharm el Sheikh en Taba. Totdat de uitslag binnen is dien je in zelfisolatie te gaan op je hotelkamer. Als de uitslag positief is, wordt er contact met je opgenomen door de lokale gezondheidsautoriteiten en dien je in quarantaine te blijven.

Reizigers moeten op de vertrekluchthaven een ingevulde kopie van een zogenaamde Traveler Declaration kunnen laten zien voordat ze hun boardingpass krijgen. Hier vul je o.a. je contactgegevens en de gegevens van je zorgverzekering (met buitenlanddekking) in.

Het is daarnaast verplicht om een negatieve testuitslag te tonen indien je vanuit een risicogebied naar Nederland terugreist aan het einde van de vakantie. Dit geldt voor alle inwoners van de EU, ook Nederlanders. Uitzonderingen zijn er afhankelijk van het reisadvies op de plaats van bestemming en het type reisvervoer. Weten wat er voor jouw vakantie geldt?

Bekijk de uitgebreide informatie

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Egypte een rol. Hierbij wordt over het algemeen een afstand van 2 meter aangehouden.

Het dragen van mondkapjes is verplicht in het openbaar vervoer, bij banken en overheidsinstellingen, winkels, winkelcentrums en bij particuliere instellingen. Daarnaast dien je in de lobby van het hotel ook een mondkapje te dragen.

Medische maatregelen

 • Er kunnen gezondheidscontroles plaatsvinden op het vliegveld.  Zo wordt van alle passagiers de temperatuur opgenomen.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op.

Openbare gelegenheden

 • Op vliegvelden worden bij (check-in) balies schermen van plexiglas geplaatst. Daarnaast is er handdesinfectiegel beschikbaar en het is verplicht om een mondkapje te dragen. Op de vliegvelden zullen strenge hygiënecontroles plaatsvinden en bagage wordt – voordat het op de band wordt geplaatst – gedesinfecteerd.
 • Bijeenkomsten zijn niet toegestaan.
 • Musea en archeologische plekken zijn open, maar met beperkte capaciteit. De temperatuur van gasten wordt bij binnenkomst opgenomen en alle plekken worden regelmatig gedesinfecteerd.

Winkels

De meeste winkels zijn open, maar wel met de nodige voorzorgsmaatregelen:

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Winkels mogen een maximumaantal bezoekers van 50% toelaten.
 • In toeristische winkeltjes worden mondkapjes en handschoenen beschikbaar gesteld aan klanten. Er zijn bovendien vloermarkeringen geplaatst om voldoende afstand te houden en er staat aangegeven dat je de artikelen niet mag aanraken.

Stranden

 • Publieke stranden zijn gesloten.
 • Privéstranden van hotels zijn wel open.

Excursies

 • Het aanbod van excursies wordt aangepast, zodat excursies in kleinere groepen kunnen plaatsvinden (max. 25 personen). Daarbij wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk zelf te rijden (bijv. in jeeps of quads). Gidsen moeten verplicht een mondkapje dragen en voor toeristen moeten mondkapjes beschikbaar worden gesteld.
 • De gezondheids- en hygiënerichtlijnen worden duidelijk uitgelegd door de gids.
 • Het gebruik van mondkapjes wordt aangeraden, vooral tijdens de transfers en waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden.
 • Mogelijk wordt om je naam en telefoonnummer gevraagd om een evt. contactonderzoek gemakkelijker te laten verlopen.
 • Bij duik-, snorkel- en watersporcenta is handdesinfectiegel beschikbaar. Alleen het personeel en de duikers mogen mee aan boord en er worden contactgegevens bijgehouden. Het wordt aangemoedigd zoveel mogelijk je eigen duikspullen te gebruiken en met pinpas of creditcard te betalen. Al het materiaal wordt grondig gereinigd na elk gebruik. Klanten mogen hun materiaal niet delen met anderen.
 • Bootexcursies mogen op maximaal 50% capaciteit draaien. Je temperatuur wordt opgenomen voordat je aan boord gaat. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Er wordt gebruikgemaakt van wegwerpbestek en -bekers. Er moet te allen tijde voldoende afstand worden bewaard, ook bij het in en uit het water gaan.

Restaurants

 • Het wordt aangeraden om vooraf te reserveren.
 • Restaurants mogen een maximaal aantal bezoekers van 50% capaciteit toelaten.
 • De temperatuur van iedere bezoeker wordt bij de ingang opgenomen. Het wordt aangeraden zoveel mogelijk elektronisch te betalen.
 • Tafels moeten minimaal 2 meter uit elkaar staan. Mensen aan dezelfde tafel moeten minimaal 1 meter uit elkaar zitten. Er mogen maximaal 6 mensen per tafel.
 • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van wegwerpbestek.
 • Op elke tafel staat handdesinfectiemiddel.
 • Shisha-lounges en kindergedeeltes in restaurants zijn gesloten.

Hotel protocollen

 • Bij binnenkomst word je gewezen op de gezondheids- en hygiëne protocollen die gelden. Elk hotel dient een speciale Social Environment and Hygiene Agent aan te stellen die o.a. checkt of de regels worden nageleefd. Er worden speciale protocollen opgesteld voor als er een geval van COVID-19 wordt vastgesteld.
 • Hotels mogen een maximaal aantal gasten toelaten om de hygiëne en social distancing te kunnen blijven waarborgen.
 • Iedere keer dat je het hotel binnenkomt word je temperatuur gemeten.
 • Indien mogelijk kan ervoor gekozen worden om in het hotel enkel eenrichtingsverkeer toe te staan.
 • Koffers worden bij aankomst direct gedesinfecteerd.
 • Op één kamer mogen maximaal twee volwassenen en twee kinderen (jonger dan 12 jaar) slapen. Bij sommige hotels zijn drie volwassenen op een kamer niet toegestaan.
 • Op alle kamers zijn mondkapjes, handschoenen en handdesinfectiegel.
 • Alle kamers worden grondig gedesinfecteerd en voor tenminste 12 uur geventileerd tussen wisseling van gasten. Meubels en stoffen moeten gedesinfecteerd worden met stoommachines.
 • Alle ruimtes worden regelmatig gedesinfecteerd en geventileerd; deuren en ramen worden overdag zoveel mogelijk opengelaten. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan punten die vaak aangeraakt worden, zoals liftknopjes, trapleuningen, lichtschakelaars en deurknoppen. Deze worden in ieder geval elke twee uur schoongemaakt.
 • (Openbare) toiletten worden regelmatig schoongemaakt en geventileerd. Er is voldoende vloeibare zeep aanwezig. Er zijn alleen papieren handdoekjes en er staan prullenbakken met voetpedaal.
 • Het wordt aangeraden zoveel mogelijk met pinpas of creditcard te betalen. Contant geld kan enkel bij hoge uitzondering.
 • Groepen mogen niet bij elkaar komen in de lobby en alle zitjes moeten tenminste 1,5 tot 2 meter uit elkaar staan.
 • Liften mogen niet gebruikt worden door grote groepen tegelijk. Families of koppels vormen hierop een uitzondering. Het dragen van een mondkapje is verplicht in liften.
 • Het personeel draagt mondkapjes en handschoenen, mogelijk zijn er schermen van plexiglas geplaatst bij de receptie. Gasten hoeven geen mondkapjes te dragen, maar dit wordt wel aangeraden. Ook kunnen hotels hier op individueel niveau van afwijken.
 • Er is op veel plekken in het hotel – met name op drukbezochte plekken als de lobby, restaurants en het zwembad – handdesinfectiegel beschikbaar. Er moeten voldoende mondkapjes beschikbaar zijn voor personeel en gasten.
 • Zwembaden en privéstranden zijn open. Ligbedden worden minimaal 2 meter uit elkaar geplaatst. Hierdoor is er mogelijk minder capaciteit. Ligbedden, tafeltjes etc. moeten tussen elke gebruiker gedesinfecteerd worden. Badhanddoeken worden – indien beschikbaar in een hotel – naar de kamer gebracht. Activiteiten rond zwembaden en stranden (zoals aquarobics) worden minder georganiseerd.
 • Hotelrestaurants en -bars zijn open, maar open buffetten zijn verboden. Je kunt niet zelf drankjes tappen. In de meeste gevallen kun je kiezen uit een menu en jouw eten en drinken wordt naar jouw tafeltje gebracht. Als buffetten wel beschikbaar zijn, staan er ingepakte porties (salades, appetizers) klaar.
 • Bij binnenkomst in het hotelrestaurant wordt eerst je temperatuur opgenomen. Je wordt aangeraden voor het eten je handen grondig te wassen of te desinfecteren. In restaurants wordt ook extra aandacht besteed bij het schoonmaken aan punten die vaak aangeraakt worden, zoals stoelen, tafels en bestek. Peper- en zoutstellen worden niet op tafel gezet, maar zijn verkrijgbaar in portieverpakkingen.
 • In restaurants geldt dat er maximaal 4 personen per 10 m² mogen zitten. Tafels moeten zo neergezet worden dat er minimaal 1 meter afstand is tussen twee achterkanten van stoelen.
 • De openingstijden van restaurants worden aangepast aan het aantal gasten dat in het hotel verblijft. Hierdoor kunnen restaurants langer open zijn. Het binnengedeelte van een restaurant draait op een beperkte capaciteit. Alleen gasten die één huishouden vormen of die samen op een kamer verblijven mogen aan één tafel zitten.
 • Sporten in de buitenlucht mag, mits voldoende afstand wordt gehouden. Binnensporten en groepsactiviteiten zijn niet toegestaan.
 • Avondentertainment is niet toegestaan. Discotheken blijven dicht. Overdag kan er licht entertainment plaatsvinden. Hierbij moet tussen alle deelnemers tenminste 1,5 meter afstand worden gehouden.
 • Wellnesscentra blijven voorlopig gesloten. Het boeken van een massage is – in sommige hotels – wel mogelijk.
 • Casino’s in hotels mogen tot maximaal 50% van hun capaciteit open. Er moet voldoende afstand worden bewaard en alles moet regelmatig worden gedesinfecteerd.
 • Feesten (bijv. in discotheken), sociale bijeenkomsten en evenementen zijn niet toegestaan in hotels.
 • Shisha-lounges zijn gesloten.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt, maar wel beperkt en bijv. niet de hele avond. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • De capaciteit van transfers (bussen, auto’s etc.) wordt beperkt om de social distancing regels na te kunnen leven. Naast elke passagier moet een stoel vrij zijn. Voordat je het voertuig in gaat word je temperatuur opgenomen, moet je je handen desinfecteren en moet je een mondkapje opzetten. De bussen worden schoongemaakt tussen de ritten door. Wekelijks worden de bussen grondig gedesinfecteerd. Bagage wordt grondig gedesinfecteerd voordat het de bus in gaat.

Overige corona maatregelen voor Egypte

Indien er meer corona maatregelen voor Egypte worden toegevoegd en/of deze worden aangepast, zullen we deze pagina updaten.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen