Corona maatregelen Duitsland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Duitsland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Duitsland worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 18 februari 2021.

Algemene situatie m.b.t. corona

Duitsland was – als geen ander Europees land – medisch voorbereid op de corona pandemie. Al in januari was er een bescheiden en beheersbare corona-uitbraak bij een bedrijf in Beieren. Hierdoor stond de medische wereld vanaf toen op scherp en konden ze zich extreem goed voorbereiden.

Net als in de rest van Europa, is het aantal besmettingen in Duitsland hoog. Daarom zijn er strengere maatregelen ingesteld. Deze kunnen per deelstaat verschillen. Algemeen geldt dat het land tot 7 maart 2021 in lockdown is. Het openbare leven wordt tot een minimum beperkt. Horecagelegenheden, theaters en bioscopen zijn gesloten en toeristische overnachtingen zijn niet toegestaan. In een aantal deelstaten geldt een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Voor aankomst dien je je te registreren en daarna 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Als je een negatieve coronatest kunt overleggen, mag de quarantaine worden beëindigd.

Reisadvies & toeristenbeleid

In heel Duitsland laait het coronavirus weer hard op en nemen de besmettingen toe. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom voor heel het land code oranje afgegeven. Bij thuiskomst dien je tien dagen in quarantaine te gaan. Deze regel geldt niet als je rechtstreeks naar een vliegveld in Duitsland reist.

Deelstaten mogen hun beleid zelf bepalen en deze kunnen van dag tot dag wijzigen. Zo kan het zijn dat je in sommige deelstaten niet mag overnachten. Ook kunnen maatregelen aangescherpt worden als er een nieuwe uitbraak is.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Als het aangepaste reisadvies van invloed is op jouw vakantie, nemen we contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Duitsland te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Duitse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht of in het hotel.

Verplichtingen vanuit de Duitse overheid

 • Kom je uit een corona risicogebied? Dan moet je je voor aankomst in Duitsland registreren op de website van de Duitse overheid. Hier vul je o.a. je contactgegevens en je reisgenoten in. Het ingevulde aanmeldingsformulier dien je geprint mee te nemen op reis.
 • Alle reizigers uit Nederland dienen een negatieve PCR-test (coronatest) te kunnen laten zien die bij aankomst in Duitsland niet ouder is dan 48 uur. Deze test moet afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instelling, hiervoor kun je niet bij de GGD terecht. Voor reizen naar Duitsland zijn zowel een PCR-test als antigen-sneltest toegestaan. Reizigers die geen negatieve PCR-uitslag kunnen tonen, kunnen geweigerd worden op de vlucht of in het hotel. Als je op doorreis bent door Duitsland of vertrekt vanaf een Duitse luchthaven geldt de testverplichting niet. In dat geval is het niet toegestaan om te overnachten in Duitsland. Lukt het niet om in Nederland een test te doen? Dan kun je je ook in de 48 uur na aankomst in Duitsland laten testen. We raden deze optie echter ten zeerste af, omdat hotels reizigers zonder negatieve PCR-test veelal weigeren. Je dient totdat de uitslag binnen is in quarantaine te blijven. Op verschillende luchthavens en stations in Duitsland kunnen reizigers de coronatest laten uitvoeren. Dit kan ook via het Gesundheitsamt (tel. 116 117, www.116117.de).
 • Alle reizigers dienen – ongeacht de negatieve coronatest – tien dagen in quarantaine te gaan bij aankomst in Duitsland. De quarantaineperiode kan beëindigd worden als je op de vijfde dag een coronatest ondergaat met negatief resultaat. Neem hiervoor contact op met de lokale GGD. Houd er rekening mee dat de regels per deelstaat kunnen afwijken. Kijk hiervoor op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits).

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Duitsland een rol. Meestal wordt hierbij 1,5 meter aangehouden, soms is dit 2 meter.

Het dragen van een mondkapje is in het openbaar vervoer en winkels verplicht. Dit geldt ook voor binnenkomst bij restaurants en op plekken waar je geen 1,5 meter afstand kunt bewaren. Deze plicht geldt voor personen vanaf 6 jaar.

Medische maatregelen

 • Deelstaten moeten ingrijpen en strengere maatregelen instellen als het aantal nieuwe besmettingen boven de 50 per 100.000 inwoners komt. We raden je aan zelf research te doen naar de bestemming waar jij verblijft; de maatregelen zijn sterk aan veranderingen onderhevig.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.
 • Het kan zijn dat je aan de grens gecontroleerd wordt op symptomen.

Openbare gelegenheden

Bij openbare gelegenheden speelt social distancing een rol en er kunnen ook speciale protocollen van kracht zijn.

 • Dierentuinen en attractieparken zijn vanwege de lockdown gesloten.
 • Concertzalen, theaters, musea en bioscopen zijn gesloten.
 • Vanwege de lockdown zijn openbare zwembaden gesloten.
 • Bergliften zijn in de meeste deelstaten open. Hier gelden wel extra maatregelen en hygiënevoorschriften. Zo is het gebruik van een mondkapje verplicht. Houd rekening met langere wachttijden, omdat men minder gasten tegelijk toelaat in een lift.

Winkels

 • Alleen essentiële winkels zijn open. Het aantal klanten wordt beperkt en het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Daarnaast is het in supermarkten veelal verplicht om met een winkelwagentje boodschappen te doen en wordt er aangeraden zoveel mogelijk alleen te komen.

Restaurants

 • Restaurants en cafés moeten vanwege de toename in het aantal besmettingen hun deuren sluiten. Eten bezorgen en afhalen mag wel.

Hotel protocollen

 • Hotels zijn in alle deelstaten – met beperkingen – geopend. Toeristische overnachtingen zijn niet toegestaan.
 • In algemene ruimtes zoals de receptie, lobby en trappenhuizen is het dragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
 • Bij binnenkomst wordt gevraagd om je handen te wassen of desinfecteren.
 • Welke faciliteiten beschikbaar zijn in het hotel verschilt per deelstaat én per hotel.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer is beschikbaar. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Het dragen van mondkapjes wordt geadviseerd als twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in de auto zitten. Hierbij moet het gezicht herkenbaar blijven, anders kun je een boete krijgen.
 • Het dragen van mondkapjes is ook verplicht bij tankstations.
 • Per deelstaat kunnen de regels afwijken en kunnen er uitzonderingen gelden.

Overige corona maatregelen in Duitsland

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen verschillen per deelstaat. Deze kunnen uiteenlopen van € 10,- tot € 10.000,-.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen