Corona maatregelen Duitsland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Duitsland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Duitsland worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 6 april 2021.

Reisadvies Duitsland

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor Duitsland een oranje reisadvies afgegeven. Bij thuiskomst dien je tien dagen in quarantaine te gaan.

Deelstaten mogen hun beleid zelf bepalen en deze kunnen van dag tot dag wijzigen. Zo kan het zijn dat je in sommige deelstaten niet mag overnachten. Ook kunnen maatregelen aangescherpt worden als er een nieuwe uitbraak is.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Duitsland te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Duitse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit België naar Duitsland reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Duitse overheid

  • Kom je uit een corona risicogebied? Dan moet je je voor aankomst in Duitsland registreren op de website van de Duitse overheid. Hier vul je o.a. je contactgegevens en je reisgenoten in. Het ingevulde aanmeldingsformulier dien je geprint mee te nemen op reis.
  • Alle reizigers uit Nederland (van 6 jaar en ouder) dienen een negatieve PCR-test (coronatest) te kunnen laten zien die bij aankomst in Duitsland niet ouder is dan 48 uur. Ook als je met de auto of het openbaar vervoer naar Duitsland reist, dien je een negatieve COVID-19-testuitslag te kunnen laten zien. Je kunt hierop gecontroleerd worden bij de grens. Deze regel geldt dus ook als je vanaf een Duitse luchthaven vertrekt. De test moet afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instelling, hiervoor kun je niet bij de GGD terecht. Voor reizen naar Duitsland zijn zowel PCR-, LAMP- en TMA-testen als (specifieke) sneltesten toegestaan. We raden je aan bij het testlab na te vragen welk type test je moet afnemen. De gezondheidsverklaring en testuitslag dienen in in het Engels, Duits of Frans te zijn. Reizigers die geen negatieve COVID-19-uitslag kunnen tonen, kunnen geweigerd worden aan de grens, op de vlucht of in het hotel.
  • Alle reizigers dienen – ongeacht de negatieve coronatest – tien dagen in quarantaine te gaan bij aankomst in Duitsland. De quarantaineperiode kan beëindigd worden als je op de vijfde dag een coronatest ondergaat met negatief resultaat. Neem hiervoor contact op met de lokale GGD. Houd er rekening mee dat de regels per deelstaat kunnen afwijken. Kijk hiervoor op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits).
  • Reis je met het vliegtuig naar of vanaf Duitsland? Dan is alleen een FFP2-mondkapje toegestaan.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Duitsland verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per deelstaat of stad verschillen.
Social distancing 1,5 meter
Mondkapjesplicht Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare gebouwen, het openbaar vervoer en winkels. Ook in sommige (drukke) winkelstraten kan het verplicht zijn. Je dient een medisch mondkapje te dragen, stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan in Duitsland.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Gesloten. Maaltijden bezorgen en afhalen wel toegestaan.
Winkels Alleen noodzakelijke winkels zijn geopend.
Stranden N.v.t.
Hotels Hotels zijn in alle deelstaten – met beperkingen – geopend. Toeristische overnachtingen zijn niet toegestaan. Welke faciliteiten beschikbaar zijn in het hotel verschilt per deelstaat én per hotel. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, dierentuinen en attractieparken zijn vanwege de lockdown gesloten. Kijk altijd op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het openbaar vervoer is beschikbaar. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Het dragen van mondkapjes wordt geadviseerd als twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren samen in de auto zitten. Hierbij moet het gezicht herkenbaar blijven, anders kun je een boete krijgen.
Avondklok In een aantal deelstaten geldt een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur.
Goed om te weten!
Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen verschillen per deelstaat. Deze kunnen uiteenlopen van € 10,- tot € 10.000,-.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen