Corona maatregelen Duitsland

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Duitsland voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Duitsland worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 1 juli 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Duitsland was – als geen ander Europees land – medisch voorbereid op de corona pandemie. Al in januari was er een bescheiden en beheersbare corona-uitbraak bij een bedrijf in Beieren. Hierdoor stond de medische wereld vanaf toen op scherp en konden ze zich extreem goed voorbereiden.

Duitsland ging – net als Nederland – in een intelligente lockdown en verplichtte vanaf half april al het dragen van mondkapjes. Dat heeft ze geen windeieren gelegd; er zijn tot nu toe nog geen 9.000 mensen overleden aan corona. Ter vergelijking; in Nederland zijn er ruim 6.000 mensen overleden. En dat terwijl Duitsland 5x zoveel inwoners heeft.

Reisadvies & toeristenbeleid

Vanaf 15 juni mag er weer naar Duitsland worden gereisd. Er kunnen op regionaal niveau wel grote verschillen zijn op het gebied van mogelijkheden voor vakanties. Deelstaten mogen hun beleid zelf bepalen en deze kunnen van dag tot dag wijzigen. Zo kan het zijn dat je in sommige deelstaten (nog) niet mag overnachten. Ook kunnen maatregelen aangescherpt worden als er een nieuwe uitbraak is.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Duitsland een rol. Meestal wordt hierbij 1,5 meter aangehouden, soms is dit 2 meter.

Het dragen van een mondkapje is in het openbaar vervoer en winkels verplicht. Dit geldt ook voor binnenkomst bij restaurants en op plekken waar je geen 1,5 meter afstand kunt bewaren. Deze plicht geldt voor personen vanaf 6 jaar.

Medische maatregelen

 • Deelstaten moeten ingrijpen en strengere maatregelen instellen als het aantal nieuwe besmettingen boven de 50 per 100.000 inwoners komt.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.
 • Het kan zijn dat je aan de grens gecontroleerd wordt op symptomen.

Openbare gelegenheden

Duitsland is bezig aan het heropenen van veel openbare gelegenheden. Social distancing speelt hier een rol in en ook speciale protocollen kunnen – net als in Nederland – van kracht zijn.

 • Musea, dierentuinen en attractieparken zijn met beperkingen weer open. Hierbij geldt dat je een mondkapje dient te dragen en voldoende afstand moet houden. Daarbij is er een restrictie op het aantal bezoekers. Het is raadzaam om van te voren online kaartjes te bestellen en te checken wat de regels m.b.t. corona zijn.
 • Concertzalen, theaters en bioscopen zijn in de meeste deelstaten nog gesloten.
 • In sommige deelstaten zijn openbare zwembaden geopend, in andere deelstaten zijn ze nog tot minimaal half juni gesloten.
 • Buitensportactiviteiten zijn – mits er geen groepsvorming ontstaat – toegestaan.
 • Speeltuinen zijn geopend.
 • Bergliften zijn in de meeste deelstaten open. Hier gelden wel extra maatregelen en hygiënevoorschriften. Zo is het gebruik van een mondkapje verplicht. Houd rekening met langere wachttijden, omdat men minder gasten tegelijk toelaat in een lift.

Winkels

 • Winkels zijn open. Het aantal klanten wordt beperkt en het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Daarnaast is het in supermarkten veelal verplicht om met een winkelwagentje boodschappen te doen en wordt er aangeraden zoveel mogelijk alleen te komen.

Restaurants

 • Restaurants en cafés zijn geopend, maar met beperkte capaciteit en met minimaal 1,5 meter tussen de tafeltjes.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht bij binnenkomst en als je naar het toilet gaat.
 • Reserveren is verplicht en in sommige deelstaten kun je gevraagd worden je contactgegevens achter te laten. Op die manier kan gemakkelijk een eventueel contactonderzoek uitgevoerd worden.

Hotel protocollen

 • Hotels zijn in alle deelstaten – met beperkingen – weer geopend.
 • In algemene ruimtes zoals de receptie, lobby en trappenhuizen is het dragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
 • Bij binnenkomst wordt gevraagd om je handen te wassen of desinfecteren.
 • Welke faciliteiten beschikbaar zijn in het hotel verschilt per deelstaat én per hotel.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer is beschikbaar. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren moeten – net als in Nederland – minimaal 1,5 meter afstand bewaren in de auto.
 • Mondkapjes worden geadviseerd als twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in de auto zitten. Hierbij moet het gezicht herkenbaar blijven, anders kun je een boete krijgen.
 • Het dragen van mondkapjes is ook verplicht bij tankstations.
 • Per deelstaat kunnen de regels afwijken en kunnen er uitzonderingen gelden.

Overige corona maatregelen in Duitsland

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen verschillen per deelstaat. Deze kunnen uiteenlopen van € 10,- tot € 10.000,-.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen