Corona maatregelen Denemarken

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Denemarken voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Denemarken worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 28 december 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Denemarken is redelijk goed uit de coronacrisis gekomen. Het land kende – net als Nederland – een intelligente lockdown en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Als een van de eerste landen in Europa startte Denemarken half april al met versoepelingen. Helaas heet ook Denemarken de laatste tijd te maken met een opleving van het virus. De situatie is inmiddels zo erg dat Denemarken weer in lockdown gaat; van 25 december 2020 tot 3 janurai 2021. Alle niet-essentiële winkels moeten dicht en kappers en fysiotherapeuten mogen hun werk niet meer doen.

Reisadvies & toeristenbeleid

Sinds 19 september is het reisadvies voor heel Denemarken aangepast naar code oranje. De reden is dat je bij aankomst moet kunnen aantonen dat je een ‘geldige reden’ hebt om het land binnen te komen. Vakanties vallen niet onder geldige redenen. Als je uit Denemarken komt dien je tien dagen in quarantaine te gaan.

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Ook moet je – op verzoek van de autoriteiten – een boekingsbevestiging kunnen laten zien van de accommodatie waar je verblijft. Vakanties op de bonnefooi zijn daardoor niet aan te raden.

Het is daarnaast verplicht om een negatieve testuitslag te tonen indien je vanuit een risicogebied naar Nederland terugreist aan het einde van de vakantie. Dit geldt voor alle inwoners van de EU, ook Nederlanders. Uitzonderingen zijn er afhankelijk van het reisadvies op de plaats van bestemming en het type reisvervoer. Weten wat er voor jouw vakantie geldt?

Bekijk de uitgebreide informatie

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Denemarken een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 1 meter aangehouden.

Het dragen van een mondkapje is in Denemarken verplicht op vliegvelden, in het openbaar vervoer en in cafés en restaurants waar klanten voornamelijk staan. Vanaf 29 oktober is het daarnaast ook verplicht om een mondkapje te dragen in supermarkten, winkelcentra, bioscopen en ziekenhuizen.

Medische maatregelen

 • Voor zover bij ons bekend gelden er geen medische maatregelen voor een reis naar Denemarken.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op.

Openbare gelegenheden

 • Het is verplicht om een mondkapje te dragen op het vliegveld, op andere openbare plekken kan dit ook verplicht zijn.
 • Bibliotheken, musea, theaters, kunsthallen, bioscopen, aquaria, buiten pretparken, dierentuinen en botanische tuinen zijn – mogelijk met beperkingen – open. Kijk op de website van de instelling waar je heen wilt om te zien wat de geldende maatregelen zijn.
 • Buiten sporten is toegestaan binnen de richtlijnen m.b.t. afstand en hygiëne.

Winkels

 • Vanwege de lockdown zijn alleen essentiële winkels geopend in Denemarken.
 • Alle andere winkels en winkelcentra zijn open binnen de lokale richtlijnen.

Stranden

Stranden zijn open in Denemarken binnen de richtlijnen m.b.t. afstand en hygiëne.

Restaurants

Restaurants en cafés zijn vanwege de lockdown voorlopig gesloten.

 • Restaurants mogen maar een maximale capaciteit hebben, hierdoor kan het noodzakelijk zijn om vooraf te reserveren.
 • Tafels moeten minimaal 1 meter uit elkaar staan en groepen mogen niet groter dan 10 personen zijn.
 • Restaurants mogen tot maximaal 22.00 uur openblijven.

Hotel protocollen

De meeste hotels zijn open. Voor zover bekend is er – naast de social distancing-regels en hygiëne voorschriften – geen apart protocol opgesteld door de overheid voor hotels.

Vervoer

 • Het wordt aangeraden het openbaar vervoer te vermijden als dit kan. Maak je er toch gebruik van? Probeer dan zoveel mogelijk afstand tot anderen te bewaren. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Het openbaar vervoer rijdt in principe volgens schema, maar je kunt er niet met contant geld betalen.
 • Voor zover bekend gelden er geen regels over met hoeveel personen je in een auto mag zitten.

Overige corona maatregelen in Denemarken

 • Als je je niet aan de regels houdt m.b.t. afstand en hygiëne kun je een boete verwachten van ca. € 180,-.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen