Corona maatregelen Cyprus

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen op Cyprus voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Cyprus worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht. De regels voor Noord-Cyprus kunnen afwijken van de hieronder genoemde maatregelen.
Laatste update: 26 januari 2021.

Algemene situatie m.b.t. corona

Cyprus heeft het coronavirus redelijk buiten de deur weten te houden. Na de lockdown is sinds begin mei het normale leven langzaamaan weer opgestart. Wel kunnen er nog beperkingen zijn in het lokale leven.

Reisadvies & toeristenbeleid

Sinds 28 augustus gelden er strengere maatregelen voor reizigers uit Nederland; wij vallen dan onder de zogenaamde categorie C-landen. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies voor Cyprus aangepast van code geel naar code oranje. Bij thuiskomst uit Cyprus dien je tien dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op. Voor Noord-Cyprus geldt ook code oranje.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Cyprus te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Cypriotische overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht.

Verplichtingen vanuit de Cypriotische overheid

 • Voor een reis naar Cyprus heb je een zogenaamde Cyprus Flight Pass nodig. Deze dien je 24 uur voor vertrek online in te vullen. Cyprus heeft voor de aanvraag van de Cyprus Flight Pass landen opgedeeld in verschillende categorieën op basis van het aantal besmettingen. Op dit moment vallen Nederland en België in de C-categorie en is het niet mogelijk om een Cyprus Flight Pass aan te vragen. Reizen naar Cyprus is dus niet mogelijk. Je moet (een kopie van) de verklaring bij het boarden en bij de douane op Cyprus kunnen laten zien. Dit geldt voor iedere reiziger (ook voor kinderen). Er zijn uitzonderingen gemaakt voor wanneer het systeem tijdelijk niet beschikbaar is. In dat geval dien je de formulieren – die je via deze link vindt – te printen en offline in te vullen. Het wordt ten zeerste aangeraden de Cyprus Flight Pass online in te vullen om vertragingen op het vliegveld te voorkomen. Indien je de Cyprus Flight Pass niet hebt ingevuld of op een andere manier de zogenaamde Infectieziektenwet overtreedt, kun je een boete van € 300,- krijgen.
 • Als onderdeel van de aanvraag van de Cyprus Flight Pass kan het nodig zijn om een negatieve PCR-testuitslag te uploaden. Deze test moet je tevens kunnen laten zien bij boarden en bij de lokale douane. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen bij een door het RIVM goedgekeurde instelling. We raden je aan om altijd een geprint exemplaar van de negatieve uitslag van de test mee te nemen.
LET OP! Wordt jouw reis uitgevoerd door TUI? Dan kun je de test mogelijk gratis laten doen. Op deze pagina lees je hier meer informatie over.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in Cyprus een rol. Hierbij gaat men uit van 3 m² binnen en 2 m² buiten. Dit geldt voor iedereen die niet tot hetzelfde reisgezelschap behoort.

Waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren is het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt bijv. voor vliegvelden, vliegtuigen, havens, taxi’s, bussen, jeepsafari’s en liften.

Medische maatregelen

 • Op de luchthaven van Cyprus kan jouw temperatuur worden opgemeten. Daarnaast kunnen reizigers random getest worden op het coronavirus. De kosten voor deze random test worden door de Cypriotische overheid betaald.
 • Het dragen van mondkapjes is op sommige plekken verplicht.
 • Alle ruimtes in gebouwen moeten regelmatig geventileerd worden, zodat er voldoende frisse lucht is.

Openbare gelegenheden

 • Openbare gebouwen zijn toegankelijk, het is mogelijk verplicht om een mondkapje te dragen.
 • Bibliotheken, musea en archeologische en historische kunnen geopend zijn. Plekken die regelmatig aangeraakt worden – zoals touchscreens en deurknoppen – moeten goed gedesinfecteerd worden.
 • Vliegvelden zijn alleen toegankelijk voor passagiers en medewerkers.

Winkels

Winkels zijn – mogelijk met beperkingen – open.

Stranden

Stranden zijn open. Wel kunnen er specifieke corona maatregelen gelden. O.a. deze regels gelden er:

 • Tussen twee parasols moet een afstand van 4 meter worden bewaard. Tussen ligbedden is dit minimaal 2 meter. Dit geldt alleen als je niet tot dezelfde groep behoort.
 • Ligstoelen, parasols en persoonlijke kluisjes worden na ieder gebruik grondig gedesinfecteerd.
 • Watersporten zijn toegestaan, gebruikte materialen moeten na ieder gebruik gedesinfecteerd worden.

Excursies

Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens een duik- of jeepsafari (alleen onderweg).

Restaurants

 • Restaurants, bars, cafés en pubs zijn open. Het wordt geadviseerd van tevoren te reserveren.
 • Bij de ingang hangt informatie over hoeveel gasten tegelijk binnen mogen zijn.
 • Openingstijden worden mogelijk uitgebreid om te zorgen voor zoveel mogelijk spreiding.
 • Er mogen maximaal 10 personen per tafel zitten.
 • Tafels moeten – van hoek tot hoek – minimaal 2 meter uit elkaar staan.
 • Menukaarten en objecten die vaak aangeraakt worden – zoals stoelen, tafels en peper- en zoutvaatjes – moeten na elk gebruik gedesinfecteerd worden. Het kan zijn dat menukaarten enkel digitaal beschikbaar zijn.
 • Het wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk met pinpas of creditcard i.p.v. contant geld te betalen.

Hotel protocollen

 • Antibacteriële gel moet in alle hotels bij de ingang, receptie, lounges, liften en openbare toiletten beschikbaar zijn.
 • Het is mogelijk verplicht om een mondkapje te dragen.
 • Het kan zijn dat bij binnenkomst je temperatuur wordt opgenomen.
 • Al het personeel volgt een training over hoe het coronavirus zich verspreid, draagt een mondkapje en handschoenen en houdt zich aan de hygiëneregels voor handen wassen. Daarnaast houden ze minimaal 2 meter afstand van anderen en wordt hun temperatuur dagelijks opgenomen. Het serverende personeel gaat zo min mogelijk in gesprek met gasten.
 • Er zijn speciale protocollen voor als er een coronavirus verdenking is.
 • Het inchecken van gasten wordt zoveel mogelijk gespreid om drukte bij de receptie te voorkomen.
 • Bij de receptie worden transparante schermen geplaatst en looplijnen aangebracht. Daarnaast worden gasten geïnformeerd over de maatregelen die het hotel neemt tegen de verspreiding van het coronavirus.
 • Tussen vertrekkende en aankomende gasten moeten kamers minimaal 2 uur leeg staan. Daarna moeten ze grondig gereinigd, gedesinfecteerd en geventileerd worden. Daarbij ligt de nadruk op plekken die vaak aangeraakt worden, zoals nachtkastjes, meubilair, wastafels en lichtknopjes.
 • Kamersleutels of keycards worden grondig gedesinfecteerd.
 • Liften mogen alleen gebruikt worden als je een mondkapje draagt. De liftcapaciteit mag maximaal 50% zijn. Op elke verdieping staat een bordje dat aangeeft hoeveel mensen er in de lift mogen en dat het verplicht is om een mondkapje te dragen.
 • Bij hotelbars (zowel binnen als buiten) mag het personeel alleen eten/drinken klaarmaken, je mag er niet je drankje bestellen. Bij self-service stations in restaurants en bars worden handdesinfectie middelen beschikbaar gesteld. Er kan ook gekozen worden om eten en drinken door het personeel te serveren.
 • In restaurants moeten tafeltjes van klanten die niet in dezelfde kamer verblijven minimaal 2 meter uit elkaar staan. Dit geldt niet voor families die in meerdere kamers verblijven.
 • Bij buffetten moet gezorgd worden dat de minimale afstand van 2 meter altijd gewaarborgd blijft. Daarbij worden er duidelijke looplijnen aangebracht en is er een in- en uitgang. Waar mogelijk worden plexiglas schermen geplaatst tussen gasten en het eten. Voordat je het buffetgedeelte betreedt moet je grondig je handen hebben gedesinfecteerd. Het wordt aangeraden om het personeel – dat handschoenen en een mondkapje draagt – het eten te laten opscheppen óf te zorgen voor kant-en-klare porties. Het gebruik van serveertangen en opscheplepels door gasten moet zoveel mogelijk beperkt worden. Als het gebruik van tangen door gasten niet te vermijden is, moet er in de buurt een handdesinfectiestation zijn.
 • Indien mogelijk wordt het gebruik van roomservice aangeraden. Het personeel laat het eten/drinken buiten de deur (maar niet op de grond) staan en behoudt altijd 2 meter afstand.
 • Sporten mogen alleen aangeboden worden onder strenge richtlijnen. Het kan daardoor zijn dat sportfaciliteiten niet of minder beschikbaar zijn.
 • Openbare ruimtes en kamers moeten zoveel mogelijk geventileerd worden door ramen (en eventueel deuren) open te zetten. Als natuurlijke ventilatie niet mogelijk is moet de kunstmatige ventilatie voor 100% frisse lucht zorgen, zonder lucht te recyclen.
 • Speeltuinen (binnen en buiten) blijven tot de volgende versoepeling van de maatregelen gesloten.
 • Ligbedjes moeten minimaal 2 meter uit elkaar staan en parasols minimaal 4 meter (gerekend vanaf de as). Het gebruik van badhanddoeken is verplicht. Na elk gebruik worden ligbedjes en tafeltjes gedesinfecteerd.
 • Openbare douches en kleedruimtes moeten tot de volgende versoepeling van de maatregelen zoveel mogelijk gesloten blijven.
 • In openbare toiletten moet voldoende zeep, papieren handdoekjes en handdesinfectiegel op alcoholbasis beschikbaar zijn. Prullenbakken moeten een voetpedaal hebben.
 • Het wordt aangeraden zoveel mogelijk met pinpas of creditcard te betalen i.p.v. met contant geld.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in vliegtuigen, taxi’s en (transfer)bussen.
 • (Transfer)bussen worden regelmatig geventileerd en gedesinfecteerd. Huurauto’s worden grondig gedesinfecteerd. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan plekken die veel aangeraakt worden.

Overige corona maatregelen op Cyprus

 • Als je vragen hebt over de corona maatregelen op Cyprus kun je contact opnemen met het Ministerie van Toerisme via travel2020@visitcyprus.com.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen