Corona maatregelen Cyprus

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Cyprus voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Cyprus worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 26 april 2021.

Reisadvies Cyprus

Er gelden strenge maatregelen voor reizigers uit Nederland; wij vallen volgens Cyprus onder de zogenaamde rode categorie landen. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies voor Cyprus aangepast van code geel naar code oranje. Bij thuiskomst uit Cyprus dien je tien dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Cyprus te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Cypriotische overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Cyprus reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Cypriotische overheid

  • Voor een reis naar Cyprus heb je een zogenaamde Cyprus Flight Pass nodig. Deze dien je 24 uur voor vertrek online in te vullen. Je moet (een kopie van) de Cyprus Flight Pass bij het boarden en bij de douane op Cyprus kunnen laten zien. Dit geldt voor iedere reiziger (ook voor kinderen). Er zijn uitzonderingen gemaakt voor wanneer het systeem tijdelijk niet beschikbaar is. In dat geval dien je de formulieren – die je via deze link vindt – te printen en offline in te vullen. Het wordt ten zeerste aangeraden de Cyprus Flight Pass online in te vullen om vertragingen op het vliegveld te voorkomen. Indien je de Cyprus Flight Pass niet hebt ingevuld of op een andere manier de zogenaamde Infectieziektenwet overtreedt, kun je een boete van € 300,- krijgen.
  • Als onderdeel van de aanvraag van de Cyprus Flight Pass kan het nodig zijn om een negatieve PCR-testuitslag te uploaden. Deze test moet je tevens kunnen laten zien bij boarden en bij de lokale douane. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen bij een door het RIVM goedgekeurde instelling. We raden je aan om altijd een geprint exemplaar van de negatieve uitslag van de test mee te nemen.
  • Cyprus heeft voor de aanvraag van de Cyprus Flight Pass landen opgedeeld in verschillende categorieën op basis van het aantal besmettingen. Op dit moment vallen Nederland en België in de rode categorie en is het verplicht om bij aankomst op Cyprus een tweede PCR-test te doen. De kosten van deze test zijn voor eigen rekening en bedragen ca. € 40,-. Je dient in isolatie te gaan totdat de uitslag bekend is.
LET OP! Mogelijk mag je ook naar Cyprus reizen met een bewijs van vaccinatie of een bewijs dat aantoont dat je antigenen hebt (en dus al recent corona hebt gehad). De luchtvaartmaatschappij kan echter wel om een negatieve PCR-test vragen. Controleer dit goed als je voor een van deze opties wilt gaan. Dit is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Cyprus verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming of regio verschillen.
Social distancing 2 meter
Mondkapjesplicht Verplicht in alle publieke binnen- en buitenruimtes. Waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren is het dragen van een mondkapje ook verplicht. Dit geldt bijv. voor vliegvelden, vliegtuigen, havens, taxi’s, bussen, jeepsafari’s en liften. Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt er geen mondkapjesplicht.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Restaurants zijn gesloten. Eten afhalen of laten bezorgen is wel mogelijk.
Winkels Apotheken en supermarkten zijn open. Andere, niet-essentiële, winkels zijn gesloten.
Stranden Stranden zijn open. Wel kunnen er specifieke corona maatregelen gelden m.b.t. voldoende afstand houden.
Hotels Hotels zijn veelal geopend. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, nationale monumenten, bezienswaardigheden en theaters kunnen geopend zijn. Kijk op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het dragen van een mondkapje is verplicht in vliegtuigen, taxi’s en (transfer)bussen.
Avondklok Op Cyprus geldt een avondklok van 21.00 uur tot 5.00 uur.
Goed om te weten!
Indien je de Cyprus Flight Pass niet hebt ingevuld of op een andere manier de zogenaamde Infectieziektenwet overtreedt, kun je een boete van € 300,- krijgen.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen