Corona maatregelen Curaçao

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Curaçao voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Curaçao worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 5 oktober 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Curaçao wist – door vrij snel het luchtruim te sluiten – het coronavirus redelijk buiten de deur weten te houden. Helaas is er met de komst van toeristen vanaf juli weer een opleving van het virus.

Vanaf 17 september geldt er weer een avondklok op Curaçao. Het aantal besmettingen is gestegen en met deze maatregel wil de overheid de uitbraak onder controle houden. Tussen 23.00 en 05.00 uur mag er niemand op straat zijn, groepen van meer dan vier personen zijn niet toegestaan en horeca mag tot 22.00 uur open zijn.

Reisadvies & toeristenbeleid

Curaçao opende vanaf 1 juli de grenzen voor Nederlandse toeristen en andere West-Europese landen waaronder België.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het reisadvies voor Curaçao is op 7 augustus veranderd voor België (mensen met de Belgische nationaliteit). Hierdoor is reizen naar Curaçao niet meer mogelijk zonder een verplichte quarantaine bij aankomst.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Daarnaast moet je – zoals altijd – een digitale immigratiekaart invullen via dicardcuracao.com. Via deze website dien je een negatieve PCR-test (coronatest) te uploaden. Deze test moet maximaal 72 uur voor vertrek afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instelling. Neem ook altijd een geprint exemplaar mee, daar kan naar gevraagd worden bij de douane op Curaçao. Ook moet je via deze link minimaal 48 uur voor vertrek een zogenaamde Passenger Locator Card invullen met je contactgegevens. Neem tijdens je reis een geprinte versie mee.

Tot slot moet je een reisverzekering met internationale dekking hebben afgesloten. Deze regel je gemakkelijk via onze partner Allianz. Ook je zorgverzekering moet met internationale dekking zijn. Mogelijk moet je dit bij aankomst kunnen aantonen.

LET OP! Reis je met TUI of Corendon naar Curaçao? Dan biedt de reisorganisatie – onder speciale voorwaarden – de PCR-test mogelijk gratis aan. Je leest er hier meer over.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook Curaçao een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 2 meter aangehouden.

Op plekken waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren is het dragen van een mondkapje verplicht.

Medische maatregelen

 • Alle inkomende reizigers ondergaan een gezondheidscheck. Wat deze check precies inhoudt is ons niet bekend.
 • Bij aankomst wordt alle bagage gedesinfecteerd.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Neem dan onmiddellijk contact op met de GGD op het lokale telefoonnummer 9345. Volg altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op.

Openbare gelegenheden

 • Op vliegvelden is het verplicht een mondkapje te dragen. Daarnaast wordt er vaker en intensiever schoongemaakt.
 • Grote bijeenkomsten en evenementen zijn verboden.
 • Er dient minimaal 2 meter afstand te zijn tussen artiesten en het publiek bij live-optredens.
 • Casino’s mogen – met beperkingen – open. Slotmachines kunnen minder beschikbaar zijn en aan speeltafels moet voldoende afstand bewaard worden. Er wordt toezicht gehouden op samenscholen rondom machines en tafels.

Winkels

Winkels zijn open, maar moeten zich wel houden aan regels voor veiligheid en gezondheid van bezoekers, klanten en personeel. Social distancing speelt hierbij een belangrijke rol.

Stranden

 • Op stranden moeten de ligstoelen minimaal 2 meter uit elkaar staan.
 • Voor beachclubs kan het nodig zijn een plekje te reserveren.
 • Het kan zijn dat om contactgegevens wordt gevraagd om een evt. contactonderzoek sneller te laten verlopen.

Restaurants

 • Je dient mogelijk te reserveren voor restaurants, cafés en bars om drukte te voorkomen.
 • Er is een beperkte capaciteit; 50% van het maximaal toegestane bezoekers (excl. personeel) mag worden toegelaten.
 • Restaurants mogen tot 22.00 uur open zijn.
 • Zelfservice-opties (zoals buffetten) worden niet aangeboden.
 • Er wordt extra vaak en intensief schoongemaakt. Zitplaatsen, tafelbladen, dienbladen, bestek en borden worden na elk gebruik schoongemaakt. Dit geldt ook voor herbruikbare menukaarten en placemats.
 • Na het uitserveren van eten en drinken moet het personeel zijn handen wassen en/of ontsmetten.
 • Als je niet voldoende afstand kunt bewaren, dien je een mondkapje te dragen.
 • Je wordt gevraagd de hygiëneregels te volgen en gebruik te maken van aanwezige handwasstations of desinfecterend middel.
 • Er kan op veel plekken alleen met pinpas of creditcard worden betaald.
 • Het kan zijn dat om contactgegevens wordt gevraagd om een evt. contactonderzoek sneller te laten verlopen.

Hotel protocollen

Alle hotels mogen open volgens het ‘A Dushi Stay, the Healthy Way’-protocol van Curaçao. Dit betekent dat een verblijf in het hotel heerlijk ontspannen moet zijn, maar tegelijkertijd wel veilig. Wat houdt dit over het algemeen in?

 • Alle medewerkers moeten een speciale coronatraining volgen.
 • Er wordt extra vaak en intensief schoongemaakt. Oppervlakten die vaak worden aangeraakt worden extra gereinigd (liftknopjes, kamersleutelkaarten, trapleuningen etc.)
 • Waar mogelijk wordt eenrichtingsverkeer ingesteld en waar nodig worden markeringen geplaatst.
 • Op plekken waar er niet voldoende afstand bewaard kan worden, dien je een mondkapje te dragen.
 • Je wordt gevraagd de hygiëneregels te volgen en gebruik te maken van de handwasstations of desinfecterend middel. Er worden dispensers geplaatst in o.a. de lobby, bij de ingang, in restaurants, liften, sportruimtes en zwembaden.
 • Sommige hotels kunnen bij aankomst een temperatuurcheck doen via een infraroodscanner op je voorhoofd. Bij een temperatuur hoger dan 37,7 graden word je doorverwezen naar een speciale kamer voor verder onderzoek.
 • Er kan op veel plekken alleen met pinpas of creditcard worden betaald.
 • Bij zwembaden en op (privé)stranden moeten de ligstoelen minimaal 2 meter uit elkaar staan.
 • Kinderen mogen alleen in het zwembad of in de speeltuin o.b.v. een tijdslot. Hiervoor dien je vooraf te reserveren.
 • Voor fitnessfaciliteiten kan het nodig zijn om te reserveren. Dit geldt ook voor wellnessfaciliteiten.
 • Restaurants en bars in hotels kunnen beperkt beschikbaar zijn. Tafels en barkrukken dienen minimaal 2 meter uit elkaar te staan. Je dient mogelijk te reserveren voor bepaald tijdslot, om te voorkomen dat veel mensen tegelijkertijd gaan eten. Buffetten zijn mogelijk niet toegestaan en ontbijt wordt op bestelling gemaakt. Groepen groter dan zes personen zijn niet welkom. Kruiden en keukengerei voor zelfbediening moet worden verwijderd en zijn alleen verkrijgbaar bij het personeel.
 • Na het uitchecken wordt de kamer minimaal 24 uur leeg gelaten voordat housekeeping naar binnen gaat om de kamer grondig schoon te maken en voor te bereiden op de komst van nieuwe gasten.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen.

Vervoer

 • Pendelbussen worden volgens strikte protocollen schoongemaakt. Passagiers krijgen een stoel toegewezen en dienen te allen tijde een mondkapje te dragen.
 • Er kan alleen gebruik gemaakt worden van officiële taxi’s.
 • Met een huurauto kun je je vrij over het eiland bewegen. Verhuurbedrijven hebben mogelijk wel protocollen ingesteld. Neem contact op met je verhuurder.

Overige corona maatregelen op Curaçao

Op dit moment zijn er geen overige corona maatregelen op Curaçao. Waar nodig wordt deze informatie nog aangevuld.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen