Corona maatregelen Bulgarije

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Bulgarije voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Bulgarije worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 28 december 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Bulgarije ging half maart direct in lockdown en heeft zo veel besmettingen buiten de deur weten te houden. Sinds half augustus zijn de besmettingen echter sterk toegenomen en zijn er strengere maatregelen ingesteld.

Reisadvies & toeristenbeleid

Na de lockdown waren Nederlandse vakantiegangers vanaf 15 juni weer welkom in Bulgarije. Helaas was dat van korte duur; zo’n twee maanden later was het aantal coronabesmettingen weer sterk toegenomen. Daarom is het reisadvies weer aangepast naar code oranje. Bij terugkomst uit Bulgarije krijg je het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

De Bulgaarse overheid heeft daarnaast verplicht dat alle reizigers een formulier moeten invullen, uitprinten en meenemen op reis. Elke passagier moet ook een formulier invullen als ze het land binnenkomen. Hier vul je o.a. je contactinformatie in. We raden je aan ook hiervan een ingevuld exemplaar mee te nemen op reis.

Het is daarnaast verplicht om een negatieve testuitslag te tonen indien je vanuit een risicogebied naar Nederland terugreist aan het einde van de vakantie. Dit geldt voor alle inwoners van de EU, ook Nederlanders. Uitzonderingen zijn er afhankelijk van het reisadvies op de plaats van bestemming en het type reisvervoer. Weten wat er voor jouw vakantie geldt?

Bekijk de uitgebreide informatie

Social distancing

Social distancing speelt bij alle maatregelen een grote rol; doorgaans wordt hierbij in Bulgarije gesproken over een afstand van minimaal 1,5 meter. Het dragen van mondkapjes is verplicht in openbare ruimtes zoals winkels. Buiten wordt het aangeraden om een mondkapje te dragen.

Medische maatregelen

 • Op dit moment geldt er voor Nederlanders geen quarantaineverplichting na aankomst. Dit geldt wel voor bewoners uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België, Portugal, Spanje, Malta en Italië.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

Houd er rekening mee dat de maatregelen per regio kunnen verschillen.

 • Op vliegvelden wordt het dragen van mondkapjes en eventueel handschoenen aangeraden. Bij aankomst gelden diverse procedures waarbij o.a. je temperatuur wordt opgemeten en een gezondheidsscreening wordt gedaan. Daarnaast wordt het aangeraden om zoveel mogelijk online in te checken en je boardingpass op je mobiele telefoon aan te reiken. Op de vloeren worden speciale looproutes aangegeven om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te bewaren. Belangrijke informatie voor passagiers wordt omgeroepen en is beschikbaar via de website van de luchthaven en social media. Desinfectiegel is op alle contactmomenten beschikbaar. Onder andere bij de securitycheck.

Winkels

In veel gevallen is het dragen van een mondkapje verplicht in winkels.

Stranden

Stranden zijn open in Bulgarije. Er moet minimaal 20 m² ruimte per parasol en twee strandbedjes zijn.

Restaurants

 • Restaurants zijn – mogelijk met beperkingen – open. Wel moet er voldoende afstand bewaard worden en mogen er niet meer dan vier personen (of een familie) aan een tafel zitten.
 • Er moeten posters en brochures beschikbaar zijn met hygiëne-instructies.
 • Het kan zijn dat in restaurants looproutes worden aangegeven, mogelijk met éénrichtingsverkeer.
 • Restaurants en bars worden zo goed mogelijk geventileerd.
 • Aangeraden wordt om handen te wassen of te desinfecteren bij binnenkomst, voor het eten en voordat je het restaurant verlaat.

Hotel protocollen

Het Bulgaarse Ministerie van Toerisme heeft een speciaal coronaprotocol opgesteld voor hotels. Hierbij wordt in veel gevallen uitgegaan van de 1,5 meter-regel. Ook gelden de volgende maatregelen:

 • Bij de entree van het hotel en bij de receptie moet aangegeven worden hoeveel personen er maximaal in een bepaalde ruimte aanwezig mogen zijn.
 • Dispensers met desinfectiegel moeten in verschillende ruimtes – met name bij de receptie, liften, restaurants en bij het zwembad – aanwezig zijn voor gasten en personeel.
 • Receptiepersoneel moet gasten te allen tijde voorzien van de geldende corona maatregelen in het hotel. Daarnaast dragen ze mondkapjes, wordt er geadviseerd om minimaal 2 meter afstand te bewaren en zijn er mogelijk schermen geplaatst op plekken waar deze afstand niet haalbaar is.
 • De tijd die jij doorbrengt bij de receptie en in de lobby wordt zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast wordt het aangeraden om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Groepsvorming in de lobby is niet toegestaan.
 • In liften mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk staan i.v.m. social distancing.
 • Veelgebruikte ruimtes en voorwerpen – waaronder lichtschakelaars en deurknoppen – worden regelmatig (maar in ieder geval één keer per uur) gedesinfecteerd. Daarnaast moeten deuren en ramen waar mogelijk zoveel mogelijk open staan.
 • Na elke gast worden kamers grondig schoongemaakt. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan contactpunten als afstandsbediening, stoelen, telefoon etc.
 • Heb je klachten gerelateerd aan corona? Neem dan telefonisch contact op met de receptie. Zij schakelen de juiste medische specialisten in.
 • Buffetten zijn toegestaan, mits het eten achter een transparante plaat ligt en wordt uitgeserveerd door een werknemer met een mondkapje en handschoenen. Zelfservice en direct contact van de gasten met het eten is niet toegestaan.
 • In restaurants staan tafels zo dat gasten tenminste 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Daarnaast mogen er niet meer dan vier mensen (of één familie) aan één tafel.
 • Aangeraden wordt om handen te wassen of te desinfecteren bij binnenkomst in het restaurant, voor het eten en voordat je het restaurant verlaat.
 • Machines voor koffie, water en drinken – met name de delen die in contact komen met handen van gasten – moeten gedesinfecteerd worden na ieder gebruik.
 • Buffetrestaurants kunnen switchen naar à la carte opties of een pre-order systeem instellen.
 • Zwembaden zijn geopend. Iedereen moet minimaal 1,5 meter afstand houden en desinfectiegel moet beschikbaar zijn.
 • Doe je mee aan activiteiten/entertainment van het hotel? Iedereen moet eerst zijn/haar handen desinfecteren en activiteiten moeten buiten plaatsvinden.
 • Fitnessruimtes zijn open. Maar alleen als niet meer dan tien mensen voor groepsactiviteiten en 1 persoon per 4 m² kunnen sporten.
 • Waterparken van hotels mogen geopend zijn.
 • Wellnesscentra mogen geopend zijn, maar wel met strikte maatregelen. Vraag hier ter plaatse naar.
 • Discotheken, indoor gymlessen en kinderactiviteiten die binnen plaatsvinden zijn mogelijk niet beschikbaar i.v.m. groepsvorming.
LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Voor taxi’s geldt een maximaal aantal passagiers, exclusief de chauffeur zijn dit er meestal twee. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje eveneens verplicht.
 • Huur je een auto? Er geldt een maximaal aantal personen per auto. We raden je aan voorafgaand aan de reservering contact op te nemen met de verhuurder.
 • Tijdens transfers is het altijd verplicht om een mondkapje te dragen. Bovendien wordt er rekening gehouden met de social distancing regels; iedereen zit op 1,5 meter van elkaar, er zijn minder passagiers en er worden minder hotelstops gemaakt.

Overige corona maatregelen

Wanneer wij meer corona maatregelen vanuit Bulgarije doorkrijgen, zullen we deze informatie aanvullen.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen