Corona maatregelen België

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in België voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor België worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 28 januari 2021.

Algemene situatie m.b.t. corona

België is – net als Nederland – flink getroffen door het coronavirus. In het hele land is het aantal besmettingen hoog. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er strenge maatregelen ingesteld. Zo is België in lockdown. De meeste voorzieningen zijn gesloten. Daarnaast geldt er tot 1 maart 2021 een reisverbod voor niet-essentiële reizen van en naar België. De Belgische politie controleert het verbod voor het weg-, lucht-, zee- én ook voor het treinverkeer.

Reisadvies & toeristenbeleid

Het aantal coronabesmettingen loopt in heel België op, de kleurcode van het hele land is daarom aangepast naar oranje. Na een verblijf in België dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit hoeft niet als je op doorreis bent en er niet stopt. Op de vijfde dag kun je je laten testen bij de GGD. Bij een negatief resultaat mag de quarantaine opgeheven worden.

De Belgische overheid raadt het inwoners uit alle Nederlandse provincies ten zeerste af om naar België te reizen. Zij zien ons land als ‘rode zone’. Bij een verblijf van langer dan 48 uur in België, dien je tien dagen in zelfquarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar België te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Belgische overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht.

Verplichtingen vanuit de Belgische overheid

 • Vanwege het reisverbod vanuit de Belgische overheid, kun je tot 1 maart alleen nog van en naar België reizen als je daarvoor een goede reden hebt. Je dient bovendien een verklaring in te vullen en bij je te hebben. Meer informatie vind je op de website van de Belgische overheid. Boetes voor het niet in bezit hebben van een geldige verklaring kunnen oplopen tot € 250,-.
 • Alle reizigers vanaf 12 jaar, die langer dan 48 uur in België blijven, dienen een negatieve PCR-test te kunnen laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Uitgezonderd zijn reizigers die niet via een lucht- of zeevervoerder naar België komen, en bovendien maximaal voor 48 uur in het buitenland waren, of maximaal 48 uur in België zullen blijven. Ook reizigers die alleen transiteren via luchtverkeer en zich uitsluitend in de transitzone begeven, hoeven geen negatief PCR-testresultaat te overleggen.
 • De Belgische overheid verplicht reizigers daarnaast om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Dit geldt voor iedereen (Nederlanders en andere nationaliteiten) die naar België gaat voor een verblijf van langer dan 48 uur. Het geldt ook voor personen die terugkeren in België na een verblijf van langer dan 48 uur in het buitenland. Het formulier dient binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. Mensen die op doorreis zijn en minder dan 48 uur in België verblijven, hoeven het formulier niet in te vullen. De Belgische autoriteiten hebben aangekondigd dat de politie gerichte controles zal uitvoeren op de naleving van deze maatregel. Reizigers moeten via het PLF-formulier een zelfbeoordelingsformulier invullen. Aan de hand van dit formulier word je bestempeld als ‘hoog-risico contact’ en moet je verplicht na aankomst tien dagen in zelfquarantaine gaan.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in België een rol. Hierbij wordt een minimale afstand van 1,5 meter aangehouden.

In heel België geldt de verplichting voor personen vanaf 12 jaar om een mondkapje te dragen op plekken waar het niet mogelijk is om 1,5 met afstand te houden. Mondkapjes zijn daarnaast verplicht in winkels, het openbaar vervoer en in openbare gebouwen. Een zelfgemaakt masker, sjaal of bandana is ook goed, mits het dagelijks op 90 graden wordt gewassen.

Plaatselijk kunnen strengere maatregelen gelden voor het dragen van mondkapjes, waaronder in drukke winkelstraten.

Medische maatregelen

 • Zelfquarantaine wordt aangemoedigd indien je denkt besmet te zijn.
 • Het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

In België zijn de meeste openbare gelegenheden geopend. Social distancing speelt hier een rol in en ook speciale protocollen kunnen – net als in Nederland – van kracht zijn.

 • Musea, theaters, concertzalen en bioscopen zijn mogelijk met beperkingen open. Hierbij geldt dat je een mondkapje dient te dragen en dat reserveren verplicht is. Kijk ook op de website om te zien welke maatregelen getroffen zijn.
 • Attractieparken zijn voorlopig gesloten.
 • Nachtclubs blijven voorlopig gesloten.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan.
 • Markten zijn open, maar er geldt mogelijk een beperkte capaciteit in het aantal kramen.
 • Er geldt een avondklok in België; tussen middernacht en 05.00 uur ‘s ochtends mag je niet zonder geldige reden op straat zijn. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt dat en tussen 22.00 uur en 06.00 uur niemand op straat mag zijn.

Winkels

 • Supermarkten en apotheken zijn open, maar er gelden beperkingen op de capaciteit. Mondkapjes zijn verplicht.

Stranden

 • Stranden zijn open.

Excursies

 • Bij natuur- en culturele bezienswaardigheden mag je met een gids op pad, mits aan de social distancing-maatregelen wordt gehouden. Hierbij geldt een beperking in de groepsgrootte. Geadviseerd wordt om niet met groepen groter dan 10 personen op pad te gaan, om de onderlinge afstand te waarborgen en verstaanbaar te blijven.
 • Het dragen van een mondkapje is binnen verplicht en wordt buiten aangeraden.

Restaurants

 • Alle cafés en restaurants zijn in België gesloten. Afhalen en bezorgen is wel mogelijk.
 • Er wordt gevraagd zoveel mogelijk contactloos of elektronisch te betalen. Contant geld moet zoveel mogelijk vermeden worden.
 • Elke horecagelegenheid dient een zogenaamde COVID-19-coördinator aan te stellen die controleert of de regels worden nageleefd.

Hotel protocollen

Hotels zijn veelal open, maar wel met beperkingen en maatregelen:

 • Bij de ingang hangen informatieborden waarop de corona maatregelen uitgebreid beschreven worden. Daarnaast wordt een welkomstgesprek gevoerd, waarin de regels worden uitgelegd.
 • Het dragen van een mondkapje is in de gemeenschappelijke ruimtes en restaurants verplicht. Als je aan tafel zit hoef je geen mondkapje te dragen.
 • Fysiek contact tussen personeel en gasten moet zoveel mogelijk beperkt worden. Hierbij worden maatregelen getroffen als online in- en uitchecken.
 • Bij de receptie en in de lobby geldt dat je altijd 1,5 meter afstand moet kunnen houden. Hierbij wordt bijv. gebruikgemaakt van markeringen op de vloer, bewijzering en fysieke afscheidingen. Daarnaast moeten alle magazines, toeristische gidsen, kaarten en promotiemateriaal uit de lobby verwijderd worden. Ook worden er geen welkomstdrankjes of –versnaperingen aangeboden.
 • Pinautomaten dienen na ieder gebruik gereinigd en ontsmet te worden.
 • Het gebruik van liften is beperkt tot individuen of tot personen die de kamer delen.
 • Schoonmakers dienen steeds dezelfde verdieping/kamer schoon te maken.
 • In gemeenschappelijke ruimtes moeten plekken die vaak aangeraakt worden – zoals lichtschakelaars, deurklinken, liftknopjes en trapleuningen – meermaals per dag gedesinfecteerd worden. In hotelkamers wordt ook extra aandacht besteed aan plekken die vaak aangeraakt worden. Als je meerdere dagen in een hotel verblijft kan het zijn dat je kamer niet of minder vaak wordt schoongemaakt. Schoonmaak gebeurt dan enkel op verzoek.
 • In hotelkamers worden decoratieve items – zoals brochures, magazines en sierkussens – zoveel mogelijk weggehaald. De minibar blijft leeg. Daarnaast moeten kamers dagelijks goed geventileerd worden en na het uitchecken minstens een uur aan een stuk. Kamers zonder ramen (die open kunnen) mogen niet worden verhuurd.
 • In het restaurant en op het terras moet desinfecterende handgel beschikbaar zijn en is het verplicht om zittend te consumeren. Tafels en stoelen worden na iedere gast grondig gereinigd.
 • Tafels staan in ieder geval 1,5 meter uit elkaar (of er zijn schermen van plexiglas geplaatst) en er staan geen peper- en zoutvaatjes, olie, azijn, broodmandjes en siervoorwerpen op. Mogelijk zijn er individueel verpakte porties verkrijgbaar.
 • Het wordt aangeraden om in restaurants zoveel mogelijk digitaal en contactloos te doen. Dit geldt bijv. voor betalen, maar ook menukaarten kunnen digitaal aangeboden worden. Bediening draagt een mondmasker.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt volledig. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Zit je met mensen in de auto die niet tot jouw huishouden horen? Dan dien je een mondkapje te dragen.

Overige corona maatregelen in België

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen erg uiteen.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen