Corona maatregelen België

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in België voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor België worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 23 oktober 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

België is – net als Nederland – flink getroffen door het coronavirus. Het land stelde een strenge lockdown in. Vanaf half mei werden de maatregelen stap voor stap versoepeld. In het land zijn weer diverse oplevingen van het virus, met name rond Brussel en Antwerpen. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de maatregelen weer strenger geworden.

Reisadvies & toeristenbeleid

Het aantal coronabesmettingen loopt in heel België op, de kleurcode van het hele land is daarom aangepast naar oranje. Na een verblijf in België dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit hoeft niet als je op doorreis bent en er niet stopt.

De Belgische overheid raadt het inwoners uit alle Nederlandse provincies met uitzondering van Zeeland ten zeerste af om naar België te reizen. Zij zien deze provincies als ‘rode zone’. Bij een verblijf langer dan 48 uur dien je in zelfquarantaine te gaan en ben je na vijf dagen verplicht om een coronatest te laten doen. Reizigers afkomstig uit de provincie Zeeland krijgen het advies om waakzaam te zijn voor coronabesmettingen. Zij hoeven geen testen te overleggen of in quarantaine te gaan.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

De Belgische overheid verplicht reizigers om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Dit geldt voor iedereen (Nederlanders en andere nationaliteiten) die naar België gaat voor een verblijf van langer dan 48 uur. Het geldt ook voor personen die terugkeren in België na een verblijf van langer dan 48 uur in het buitenland. Het formulier dient binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. Mensen die op doorreis zijn en minder dan 48 uur in België verblijven, hoeven het formulier niet in te vullen. De Belgische autoriteiten hebben aangekondigd dat de politie gerichte controles zal uitvoeren op de naleving van deze maatregel.

Reizigers afkomstig uit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant moeten via het PLF-formulier een zelfbeoordelingsformulier invullen. Aan de hand van dit formulier word je bestempeld als ‘hoog-risico contact’ en moet je verplicht na aankomst in zelfquarantaine gaan. Na 5 dagen ben je verplicht om een test te laten doen. Hiervoor krijg je een activatiecode toegestuurd waarmee je een afspraak kunt maken bij een testlocatie in België. Alleen testen die zijn afgenomen binnen het Belgische systeem worden erkend. Na een negatieve testuitslag mag de zelfquarantaine 7 dagen na aankomst worden beëindigd. Voor reizigers uit de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland geldt de test- en quarantaineverplichting niet. Zij dienen wél het PLF-formulier in te vullen.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in België een rol. Hierbij wordt een minimale afstand van 1,5 meter aangehouden.

In heel België geldt de verplichting voor personen vanaf 12 jaar om een mondkapje te dragen op plekken waar het niet mogelijk is om 1,5 met afstand te houden. Mondkapjes zijn daarnaast verplicht in winkels, het openbaar vervoer en in openbare gebouwen. Een zelfgemaakt masker, sjaal of bandana is ook goed, mits het dagelijks op 90 graden wordt gewassen.

Plaatselijk kunnen strengere maatregelen gelden voor het dragen van mondkapjes, waaronder in drukke winkelstraten.

Medische maatregelen

 • Zelfquarantaine wordt aangemoedigd indien je denkt besmet te zijn.
 • Het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

In België zijn de meeste openbare gelegenheden geopend. Social distancing speelt hier een rol in en ook speciale protocollen kunnen – net als in Nederland – van kracht zijn.

 • Musea zijn met beperkingen open. Hierbij geldt dat je een mondkapje dient te dragen en dat reserveren verplicht is. Kijk ook op de website van het museum om te zien welke maatregelen getroffen zijn.
 • Attractieparken zijn voorlopig gesloten.
 • Theaters, concertzalen en bioscopen zijn met beperkingen open. Kijk op de website van de locatie welke maatregelen er gelden.
 • Nachtclubs blijven voorlopig gesloten.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan.
 • Markten zijn open, maar er geldt mogelijk een beperkte capaciteit in het aantal kramen.
 • Er geldt een avondklok in België; tussen middernacht en 05.00 uur ‘s ochtends mag je niet zonder geldige reden op straat zijn.

Winkels

 • Winkels zijn open, maar er gelden beperkingen op de capaciteit. Mondkapjes zijn verplicht.

Stranden

 • Stranden zijn open.

Excursies

 • Bij natuur- en culturele bezienswaardigheden mag je met een gids op pad, mits aan de social distancing-maatregelen wordt gehouden. Hierbij geldt een beperking in de groepsgrootte. Geadviseerd wordt om niet met groepen groter dan 10 personen op pad te gaan, om de onderlinge afstand te waarborgen en verstaanbaar te blijven.
 • Het dragen van een mondkapje is binnen verplicht en wordt buiten aangeraden.

Restaurants

 • Alle cafés en restaurants zijn in België gesloten. Deze sluiting geldt in ieder geval voor vier weken (van 19 oktober t/m 19 november).
 • In Brussel zijn ook cafés, thee- en koffiezaken en feestzalen tot nader order gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht als je je verplaatst in het restaurant. Als je aan tafel zit mag je deze af doen.
 • Mogelijk mag je alleen uit eten met mensen uit je eigen huishouden en een select groepje mensen die tot jouw ‘sociale bubbel’ horen. Deze regels zijn aan veranderingen onderhevig.
 • Er wordt een welkomstgesprek gevoerd, waarbij de preventiemaatregelen worden doorgenomen en je kan gevraagd worden naar evt. klachten.
 • Tafels moeten op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar staan. Er wordt mogelijk gebruik gemaakt van vloermarkeringen. Bovendien moeten er middelen beschikbaar zijn voor goede handhygiëne. Hierbij worden zeep en papieren handdoekjes aangeraden. Op plaatsen waar handen wassen niet mogelijk is, is handgel beschikbaar. Dit is in ieder geval bij de in- en uitgang.
 • Het is niet toegestaan om staand aan de bar een drankje te consumeren.
 • Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten, naar buiten gaan om bijv. te roken is niet toegestaan.
 • Er wordt gevraagd zoveel mogelijk contactloos of elektronisch te betalen. Contant geld moet zoveel mogelijk vermeden worden.
 • Obers en andere medewerkers moeten een gezichtsmasker/mondkapje dragen. Het personeel houdt zich slechts met één taak bezig (ofwel schoonmaken en afruimen, ofwel bedienen, ofwel keukenwerk).
 • Elke horecagelegenheid dient een zogenaamde COVID-19-coördinator aan te stellen die controleert of de regels worden nageleefd.

Hotel protocollen

Hotels zijn open, maar wel met beperkingen en maatregelen:

 • Bij de ingang hangen informatieborden waarop de corona maatregelen uitgebreid beschreven worden. Daarnaast wordt een welkomstgesprek gevoerd, waarin de regels worden uitgelegd.
 • Het dragen van een mondkapje is in de gemeenschappelijke ruimtes en restaurants verplicht. Als je aan tafel zit hoef je geen mondkapje te dragen.
 • Fysiek contact tussen personeel en gasten moet zoveel mogelijk beperkt worden. Hierbij worden maatregelen getroffen als online in- en uitchecken.
 • Bij de receptie en in de lobby geldt dat je altijd 1,5 meter afstand moet kunnen houden. Hierbij wordt bijv. gebruikgemaakt van markeringen op de vloer, bewijzering en fysieke afscheidingen. Daarnaast moeten alle magazines, toeristische gidsen, kaarten en promotiemateriaal uit de lobby verwijderd worden. Ook worden er geen welkomstdrankjes of –versnaperingen aangeboden.
 • Pinautomaten dienen na ieder gebruik gereinigd en ontsmet te worden.
 • Het gebruik van liften is beperkt tot individuen of tot personen die de kamer delen.
 • Schoonmakers dienen steeds dezelfde verdieping/kamer schoon te maken.
 • In gemeenschappelijke ruimtes moeten plekken die vaak aangeraakt worden – zoals lichtschakelaars, deurklinken, liftknopjes en trapleuningen – meermaals per dag gedesinfecteerd worden. In hotelkamers wordt ook extra aandacht besteed aan plekken die vaak aangeraakt worden. Als je meerdere dagen in een hotel verblijft kan het zijn dat je kamer niet of minder vaak wordt schoongemaakt. Schoonmaak gebeurt dan enkel op verzoek.
 • In hotelkamers worden decoratieve items – zoals brochures, magazines en sierkussens – zoveel mogelijk weggehaald. De minibar blijft leeg. Daarnaast moeten kamers dagelijks goed geventileerd worden en na het uitchecken minstens een uur aan een stuk. Kamers zonder ramen (die open kunnen) mogen niet worden verhuurd.
 • In het restaurant en op het terras moet desinfecterende handgel beschikbaar zijn en is het verplicht om zittend te consumeren. Tafels en stoelen worden na iedere gast grondig gereinigd.
 • Tafels staan in ieder geval 1,5 meter uit elkaar (of er zijn schermen van plexiglas geplaatst) en er staan geen peper- en zoutvaatjes, olie, azijn, broodmandjes en siervoorwerpen op. Mogelijk zijn er individueel verpakte porties verkrijgbaar.
 • Het wordt aangeraden om in restaurants zoveel mogelijk digitaal en contactloos te doen. Dit geldt bijv. voor betalen, maar ook menukaarten kunnen digitaal aangeboden worden. Bediening draagt een mondmasker.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt volledig. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Zit je met mensen in de auto die niet tot jouw huishouden horen? Dan dien je een mondkapje te dragen.

Overige corona maatregelen in België

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen erg uiteen.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen