Corona maatregelen België

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in België voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor België worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 25 maart 2021.

Reisadvies België

Voor België geldt een oranje reisadvies. Na een verblijf in België dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit hoeft niet als je op doorreis bent en er niet stopt.

Daarnaast geldt er tot 19 april 2021 een reisverbod voor niet-essentiële reizen van en naar België. De Belgische politie controleert het verbod voor het weg-, lucht-, zee- én ook voor het treinverkeer.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar België te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Belgische overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit een ander land naar België reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Belgische overheid

  • Vanwege het reisverbod vanuit de Belgische overheid, kun je tot 19 april alleen nog van en naar België reizen als je daarvoor een goede reden hebt. Je dient bovendien een zogenaamde verklaring op eer in te vullen en bij je te hebben. Meer informatie vind je op de website van de Belgische overheid. Boetes voor het niet in bezit hebben van een geldige verklaring kunnen oplopen tot € 250,-.
  • Alle reizigers vanaf 12 jaar, die langer dan 48 uur in België blijven, dienen een negatieve PCR-test te kunnen laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Uitgezonderd zijn reizigers die niet via een lucht- of zeevervoerder naar België komen, en bovendien maximaal voor 48 uur in het buitenland waren, of maximaal 48 uur in België zullen blijven. Ook reizigers die alleen transiteren via luchtverkeer en zich uitsluitend in de transitzone begeven, hoeven geen negatief PCR-testresultaat te overleggen.
  • De Belgische overheid verplicht reizigers daarnaast om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Dit geldt voor iedereen (Nederlanders en andere nationaliteiten) die naar België gaat voor een verblijf van langer dan 48 uur. Het geldt ook voor personen die terugkeren in België na een verblijf van langer dan 48 uur in het buitenland. Het formulier dient binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. Mensen die op doorreis zijn en minder dan 48 uur in België verblijven, hoeven het formulier niet in te vullen. De Belgische autoriteiten hebben aangekondigd dat de politie gerichte controles zal uitvoeren op de naleving van deze maatregel. Reizigers moeten via het PLF-formulier een zelfbeoordelingsformulier invullen. Aan de hand van dit formulier word je bestempeld als ‘hoog-risico contact’ en moet je verplicht na aankomst tien dagen in zelfquarantaine gaan.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
Vanuit de Nederlandse overheid is het o.a. verplicht dat je een gezondheidsverklaring meeneemt op reis. Ook is het in veel gevallen verplicht een PCR-test voor terugkeer naar Nederland af te laten nemen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft België verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen de maatregelen per bestemming of stad verschillen.
Social distancing 1,5 meter
Mondkapjesplicht In heel België geldt de verplichting voor personen vanaf 12 jaar om een mondkapje te dragen op plekken waar het niet mogelijk is om 1,5 met afstand te houden. Mondkapjes zijn daarnaast verplicht in winkels, het openbaar vervoer en in openbare gebouwen. Plaatselijk kunnen strengere maatregelen gelden voor het dragen van mondkapjes, waaronder in drukke winkelstraten.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Gesloten. Maaltijden bezorgen en afhalen is wel toegestaan.
Winkels Supermarkten en apotheken zijn open, maar er gelden beperkingen op de capaciteit. Niet-essentiële winkels kunnen geopend zijn op afspraak.
Stranden Open.
Hotels Hotels zijn veelal open, maar wel met beperkingen en maatregelen. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, nationale monumenten en theaters zijn vanwege de lockdown gesloten. Kijk zodra deze weer open zijn op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het openbaar vervoer rijdt volledig. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Zit je met mensen in de auto die niet tot jouw huishouden horen? Dan dien je een mondkapje te dragen.
Avondklok Tussen middernacht en 05.00 uur ‘s ochtends geldt er een avondklok. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt tussen 22.00 uur en 06.00 uur een avondklok.
Goed om te weten!
Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen erg uiteen.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen