Corona maatregelen België

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in België voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor België worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 3 augustus 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

België is – net als Nederland – flink getroffen door het coronavirus. Het land stelde een strenge lockdown in. Vanaf half mei werden en worden de maatregelen stap voor stap versoepeld.

Reisadvies & toeristenbeleid

Vanaf 15 juni mogen Nederlanders weer naar België reizen. Belgen mogen vanaf dan ook weer op vakantie EU-landen, inclusief het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.

Vanwege een opleving van het aantal coronabesmettingen in de provincie Antwerpen heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangepast naar code oranje. De lokale autoriteiten hebben een avondklok ingesteld. Dit betekent dat er tussen 23.30 uur en 06.00 uur niemand onnodig op straat mag zijn. Indien deze aanpassing van het reisadvies impact heeft op jouw vakantie nemen we automatisch contact met je op.

Ligt jouw vakantiebestemming buiten het oranje gebied, maar reis je wel door de provincie? Je mag door de provincie Antwerpen rijden, maar je mag er niet stoppen om te rusten of te tanken. Houd er wel rekening mee dat dit alleen buiten de avondklok kan; tussen 23.30 uur en 06.00 uur mag je hier niet doorheen reizen (enkel noodzakelijk en dat is toerisme niet).

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

De Belgische overheid verplicht reizigers vanaf 1 augustus om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Dit geldt voor iedereen (Nederlanders en andere nationaliteiten) die naar België gaat voor een verblijf van langer dan 48 uur. Het geldt ook voor personen die terugkeren in België na een verblijf van langer dan 48 uur in het buitenland. Het formulier dient binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. Mensen die op doorreis zijn en minder dan 48 uur in België verblijven, hoeven het formulier niet in te vullen. De Belgische autoriteiten hebben aangekondigd dat de politie gerichte controles zal uitvoeren op de naleving van deze maatregel.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook in België een rol. Hierbij wordt een minimale afstand van 1,5 meter aangehouden.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, op luchthavens en in situaties waarin 1,5 meter afstand houden niet haalbaar is. Mondkapjes zijn aanbevolen in winkels. Een zelfgemaakt masker, sjaal of bandana is ook goed, mits het dagelijks op 90 graden wordt gewassen.

Medische maatregelen

 • Zelfquarantaine wordt aangemoedigd indien je denkt besmet te zijn.
 • Het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Laat je testen en vermijd – totdat je de testuitslag hebt – contact met anderen. Is de test positief? Volg dan altijd de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent dat je – evt. samen met je reisgenoten – verplicht kunt worden om in isolatie te gaan. Neem ook altijd contact op met de GGD in je woonplaats als je positief getest bent.

Openbare gelegenheden

België is bezig met het heropenen van veel openbare gelegenheden. Social distancing speelt hier een rol in en ook speciale protocollen kunnen – net als in Nederland – van kracht zijn.

 • Musea zijn met beperkingen weer open. Hierbij geldt dat je een mondkapje dient te dragen en dat reserveren verplicht is. Kijk ook op de website van het museum om te zien welke maatregelen getroffen zijn.
 • Attractieparken en binnenspeeltuinen zijn gedeeltelijk open. Reserveren en het dragen van een mondkapje binnen is verplicht. Vanaf 1 juli mag alles weer open.
 • Vanaf 1 juli openen theaters, concertzalen en bioscopen hun deuren weer. Hier zijn maximaal 200 personen tegelijk welkom.
 • Nachtclubs zijn in ieder geval nog tot 31 augustus gesloten.
 • Buitensportactiviteiten zijn toegestaan, maar contactsporten mogen niet.
 • Markten zijn open, maar er mogen maximaal 50 kramen staan.

Winkels

 • Winkels zijn open, maar er mag maximaal 1 klant per 10 m² binnen zijn. Mondkapjes zijn aanbevolen.

Stranden

 • Stranden zijn vanaf 15 juni weer open.
 • Op dit moment worden in Oostende – een van de belangrijkste badplaatsen van België – de mogelijkheden onderzocht voor het invoeren van een zogenaamde strandpas. Deze pas moet je voor jouw stranddag aanvragen. Inwoners van de stad krijgen voorrang, evenals mensen die er een tweede verblijf hebben en hotelgasten. Minder drukke stranden blijven in de plannen vrij toegankelijk.

Excursies

 • Bij natuur- en culturele bezienswaardigheden mag je met een gids op pad, mits aan de social distancing-maatregelen wordt gehouden. Hierbij geldt wel dat een groep niet groter mag zijn dan 20 personen. In juli wordt dit aangepast naar maximaal 50 personen. Geadviseerd wordt echter om niet met groepen groter dan 10 personen op pad te gaan, om de onderlinge afstand te waarborgen en verstaanbaar te blijven.
 • Het dragen van een mondkapje wordt aangeraden.

Restaurants

 • Restaurants, bars en cafés zijn geopend, maar met beperkingen. Reserveren wordt geadviseerd.
 • Er wordt een welkomstgesprek gevoerd, waarbij de preventiemaatregelen worden doorgenomen en je kan gevraagd worden naar evt. klachten.
 • Tafels moeten op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar staan. Er wordt mogelijk gebruik gemaakt van vloermarkeringen. Bovendien moeten er middelen beschikbaar zijn voor goede handhygiëne. Hierbij worden zeep en papieren handdoekjes aangeraden. Op plaatsen waar handen wassen niet mogelijk is, is handgel beschikbaar. Dit is in ieder geval bij de in- en uitgang.
 • Per tafel zijn maximaal 10 personen toegestaan. Je wordt gezien als één gezelschap en hoeft dan ook onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Het is niet toegestaan om staand aan de bar een drankje te consumeren.
 • Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten, naar buiten gaan om bijv. te roken is niet toegestaan.
 • Er wordt gevraagd zoveel mogelijk contactloos of elektronisch te betalen. Contant geld moet zoveel mogelijk vermeden worden.
 • Obers en andere medewerkers moeten een gezichtsmasker/mondkapje dragen. Het personeel houdt zich slechts met één taak bezig (ofwel schoonmaken en afruimen, ofwel bedienen, ofwel keukenwerk).
 • Elke horecagelegenheid dient een zogenaamde COVID-19-coördinator aan te stellen die controleert of de regels worden nageleefd.
 • Alle horecagelegenheden mogen tot max. 01.00 uur openblijven.

Hotel protocollen

Hotels zijn open, maar wel met beperkingen en maatregelen:

 • Bij de ingang hangen informatieborden waarop de corona maatregelen uitgebreid beschreven worden. Daarnaast wordt een welkomstgesprek gevoerd, waarin de regels worden uitgelegd.
 • Fysiek contact tussen personeel en gasten moet zoveel mogelijk beperkt worden. Hierbij worden maatregelen getroffen als online in- en uitchecken.
 • Bij de receptie en in de lobby geldt dat je altijd 1,5 meter afstand moet kunnen houden. Hierbij wordt bijv. gebruikgemaakt van markeringen op de vloer, bewijzering en fysieke afscheidingen. Daarnaast moeten alle magazines, toeristische gidsen, kaarten en promotiemateriaal uit de lobby verwijderd worden. Ook worden er geen welkomstdrankjes of –versnaperingen aangeboden.
 • Pinautomaten dienen na ieder gebruik gereinigd en ontsmet te worden.
 • Het gebruik van liften is beperkt tot individuen of tot personen die de kamer delen.
 • Schoonmakers dienen steeds dezelfde verdieping/kamer schoon te maken.
 • In gemeenschappelijke ruimtes moeten plekken die vaak aangeraakt worden – zoals lichtschakelaars, deurklinken, liftknopjes en trapleuningen – meermaals per dag gedesinfecteerd worden. In hotelkamers wordt ook extra aandacht besteed aan plekken die vaak aangeraakt worden. Als je meerdere dagen in een hotel verblijft kan het zijn dat je kamer niet of minder vaak wordt schoongemaakt. Schoonmaak gebeurt dan enkel op verzoek.
 • In hotelkamers worden decoratieve items – zoals brochures, magazines en sierkussens – zoveel mogelijk weggehaald. De minibar blijft leeg. Daarnaast moeten kamers dagelijks goed geventileerd worden en na het uitchecken minstens een uur aan een stuk. Kamers zonder ramen (die open kunnen) mogen niet worden verhuurd.
 • In het restaurant en op het terras moet desinfecterende handgel beschikbaar zijn en is het verplicht om zittend te consumeren. Tafels en stoelen worden na iedere gast grondig gereinigd.
 • Tafels staan in ieder geval 1,5 meter uit elkaar (of er zijn schermen van plexiglas geplaatst) en er staan geen peper- en zoutvaatjes, olie, azijn, broodmandjes en siervoorwerpen op. Mogelijk zijn er individueel verpakte porties verkrijgbaar.
 • Het wordt aangeraden om in restaurants zoveel mogelijk digitaal en contactloos te doen. Dit geldt bijv. voor betalen, maar ook menukaarten kunnen digitaal aangeboden worden. Bediening draagt een mondmasker.
LET OP! Door de corona maatregelen kunnen hotels op individueel niveau ervoor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt volledig. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Er mogen maximaal 2 personen tegelijk in de auto zitten. Deze regel geldt niet als je uit hetzelfde huishouden komt.

Overige corona maatregelen in België

 • Boetes voor het niet naleven van de corona maatregelen lopen erg uiteen.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen