Corona maatregelen Aruba

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en welke papieren heb je nodig om af te reizen? We zetten de corona maatregelen in Aruba voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Aruba worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel en/of volledig is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste stand van zaken. Raadpleeg de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 8 juni 2021.

Reisadvies Aruba

Voor Aruba geldt op dit moment een geel reisadvies.

Omdat Aruba niet langer als hoogrisico-gebied wordt gezien, is quarantaine bij thuiskomst niet meer nodig. Je hoeft ook geen negatieve PCR-test voor de terugweg meer te hebben.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid of het land waarvandaan je vertrekt invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Om naar Aruba te reizen in coronatijd heb je een aantal reispapieren en -documenten nodig. Deze kunnen door zowel de Nederlandse overheid als de Arubaanse overheid verplicht zijn gesteld.

LET OP! We adviseren je onderstaande informatie goed te lezen. Het niet in het bezit hebben van de juiste papieren en documenten kan leiden tot o.a. weigering op de vlucht. Onderstaande informatie is gebaseerd op het advies van de Nederlandse overheid. Als je vanuit Duitsland of België naar Aruba reist, kunnen er andere regels gelden en extra documenten benodigd zijn. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste documenten.

Verplichtingen vanuit de Arubaanse overheid
Alle reizigers vanaf 15 jaar dienen een negatieve PCR-test (coronatest) te kunnen laten zien die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur. Deze test moet afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instelling. Je kunt het certificaat uploaden tijdens het aanvragen van je digitale immigratiekaart ook wel ED-card genoemd (tot 12 uur voor vertrek). We raden je aan ook een kopie van het certificaat mee te nemen.

Lukt het niet om je in Nederland te laten testen? Dan kun je ook bij aankomst op Aruba een PCR-test ondergaan (voor ca. $ 75,-). Je moet dan totdat de uitslag binnen is (max. 24 uur en meestal 6 tot 8 uur) in zelfisolatie in je geboekte hotel. Is de uitslag van deze test positief? Dan kun je niet naar het eigen geboekte hotel en word je ergens anders ondergebracht.

LET OP! Houd er rekening mee dat luchtvaartmaatschappijen je kunnen weigeren aan boord als je niet van tevoren een PCR-test hebt gedaan.

Aruba heeft een speciale COVID-19-verzekering (Aruba Visitors Insurance) in het leven geroepen die je verplicht moet afsluiten. Dit kan direct tijdens het aanvragen van je ED-card. Deze verzekering kost voor personen tussen de 15 en 75 jaar tussen de $ 10,- en $ 15,- per persoon per dag. Voor reizigers van 76 jaar en ouder is de verzekering duurder. Deze verzekering dekt alle kosten voor evt. quarantaine, medische zorg en intensive care. Het afsluiten van de verzekering is onderdeel van het ED-card proces. Bereken hier de premie van jouw COVID-19-verzekering.

Naar aanleiding van jouw antwoorden en alle aangeleverde documenten word je gekwalificeerd ofwel geweigerd. Je ontvangt hierover per e-mail bericht. Voor zover bij ons bekend, word je niet geweigerd als je een negatieve coronatest hebt ingediend en aan alle andere voorwaarden voldoet.

Verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid treft ook maatregelen om te zorgen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus niet mee naar huis nemen. Hierdoor kunnen er voor jouw reis extra verplichtingen zijn. We adviseren je onderstaande link goed door te lezen.

Bekijk alle informatie over deze verplichtingen

LET OP! Vlieg je terug op een luchthaven buiten Nederland? Check dan ook bovenstaande link om te kijken wat voor jouw reis van toepassing is. Heb je niet de juiste documenten, dan kun je geweigerd worden op de vlucht.

Overige corona maatregelen

Om het coronavirus terug te dringen heeft Aruba verschillende maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen m.b.t. jouw vakantie.

LET OP! Onderstaande informatie is aan veranderingen onderhevig.
Social distancing 2 meter
Mondkapjesplicht Er geldt geen mondkapjesplicht meer op Aruba. Ondernemers kunnen wel zelf bepalen of in hun winkel, restaurant of bedrijf mondkapjes gedragen dienen te worden.
Algemene informatie over mondkapjes
Restaurants Restaurants zijn open, maar er moet wel rekening gehouden worden met social distancing. Daardoor is er mogelijk minder capaciteit. Je mag met een beperkt aantal mensen aan een tafeltje zitten. Deze regels verschillen voor buiten en binnen en kunnen snel wijzigen. Horecagelegenheden moeten hun deuren om 23.00 uur sluiten.
Winkels Open. Er zijn wel afstandsregels en er kan een beperkt aantal mensen toegelaten zijn. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Winkelen doe je te allen tijde alleen.
Stranden Stranden zijn open. Er wordt wel rekening gehouden met de social distancing-norm. Dit betekent o.a. dat ligbedjes verder uit elkaar staan.
Hotels Voor hotels geldt de zogenaamde Aruba Health & Happiness Code. Hotels krijgen een gouden certificaat dat laat zien dat zij aan de regels voldoen. Er zijn speciale protocollen ingesteld voor personen met verdenking van COVID-19. Diverse faciliteiten en diensten kunnen vanwege de vele corona maatregelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
Excursies Er gelden mogelijk beperkingen qua capaciteit. Neem contact op met de organisator van de excursie voor meer informatie.
Bezienswaardigheden Musea, nationale monumenten en theaters zijn vanwege de lockdown gesloten. Kijk zodra deze weer open zijn op de website van de betreffende bezienswaardigheid welke maatregelen er gelden.
Vervoer Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. Het is mogelijk om een auto te huren. Neem contact op met de verhuurder om te vragen naar de regels en voorwaarden m.b.t. corona.
Avondklok Er is geen avondklok meer van kracht op Aruba.
Overige Op verschillende plekken zijn alcoholverboden ingesteld. Laat je hier ter plaatse over informeren.

Bekijk voor de meest actuele stand van zaken ook altijd de volgende links:

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen