Corona maatregelen Aruba

Wat zijn de maatregelen m.b.t. COVID-19 op je vakantiebestemming en wat merk je ervan in hotels? We zetten de corona maatregelen in Aruba voor je op een rij. Zo kun je goed voorbereid op vakantie gaan!

LET OP! De hieronder vermelde corona maatregelen voor Aruba worden regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Houd er rekening mee dat deze informatie van toepassing is op de huidige situatie en dat dit anders kan zijn ten tijde van jouw vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Check ook altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij ten aanzien van de actuele regelgeving voor de vlucht.
Laatste update: 22 oktober 2020.

Algemene situatie m.b.t. corona

Aruba heeft het coronavirus redelijk buiten de deur weten te houden. Het normale leven kwam weer langzaamaan op gang. Helaas betekende dat wel dat het aantal besmettingen begin augustus weer toenam en dat er extra maatregelen zijn genomen door de overheid.

Reisadvies & toeristenbeleid

Aruba opende vanaf 15 juni langzaamaan de grenzen. Vanaf 1 juli waren Europeanen (en Nederlanders en Belgen dus ook) weer welkom op het eiland. Helaas nam het aantal besmettingen begin augustus weer toe, waardoor het Caribische eiland momenteel weer code oranje heeft.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

LET OP! Indien het aangepaste reisadvies invloed heeft op jouw vakantie nemen we uiteraard contact met je op.

Aruba heeft voor de toeristische sector de speciale Aruba Health & Happiness Code ingesteld. Hierin staan o.a. hygiëne- en gezondheidsprotocollen waar hotels, restaurants, winkelcentra en andere toeristische bedrijven zich aan dienen te houden.

Benodigde papieren m.b.t. corona

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht het vakantiegangers die van en naar het buitenland reizen een gezondheidsverklaring in te vullen. Als reiziger (ook kinderen!) dien je deze de hele reis bij je te hebben, ongeacht of je per vliegtuig of auto reist.

Download het formulier

LET OP! Voor de terugreis dien je een nieuwe gezondheidsverklaring in te vullen. Neem dus een tweede, blanco exemplaar mee op vakantie.

Je dient als toerist een negatieve PCR-test (coronatest) te kunnen laten zien die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur. Deze test moet afgenomen zijn bij een door het RIVM goedgekeurde instelling. Je kunt het certificaat uploaden tijdens het aanvragen van je digitale immigratiekaart ook wel ED-card genoemd (tot 12 uur voor vertrek). We raden je aan ook een kopie van het certificaat mee te nemen.

Lukt het niet om je in Nederland te laten testen? Dan kun je ook bij aankomst op Aruba een PCR-test ondergaan (voor ca. $ 75,-). Je moet dan totdat de uitslag binnen is (max. 24 uur en meestal 6 tot 8 uur) in zelfisolatie in je geboekte hotel. Is de uitslag van deze test positief? Dan kun je niet naar het eigen geboekte hotel en word je ergens anders ondergebracht.

Aruba heeft een speciale COVID-19-verzekering (Aruba Visitors Insurance) in het leven geroepen die je verplicht moet afsluiten. Dit kan direct tijdens het aanvragen van je ED-card. Deze verzekering kost voor personen tussen de 15 en 75 jaar tussen de $ 10,- en $ 15,- per persoon per dag. Voor reizigers van 76 jaar en ouder is de verzekering duurder. Deze verzekering dekt alle kosten voor evt. quarantaine, medische zorg en intensive care. Het afsluiten van de verzekering is onderdeel van het ED-card proces. Bereken hier de premie van jouw COVID-19-verzekering.

Naar aanleiding van jouw antwoorden en alle aangeleverde documenten word je gekwalificeerd ofwel geweigerd. Je ontvangt hierover per e-mail bericht. Voor zover bij ons bekend, word je niet geweigerd als je een negatieve coronatest hebt ingediend en aan alle andere voorwaarden voldoet.

LET OP! Reis je met TUI naar Aruba? Dan biedt de reisorganisatie – onder speciale voorwaarden – de PCR-test gratis of voordeliger aan. Je leest er hier meer over.

Social distancing

Net als in Nederland speelt social distancing ook op Aruba een rol. Doorgaans wordt hierbij een afstand van 2 meter aangehouden.

Op plekken waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren, is het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt ook voor kinderen. Het dragen van een mondkapje is sowieso verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en in taxi’s.

Medische maatregelen

 • Van alle inkomende reizigers wordt hun temperatuur gemeten en je krijgt een gezondheidsgesprek met een medisch professional. Als de resultaten van deze testen niet goed zijn, word je naar een aparte locatie gebracht voor isolatie totdat de resultaten van de PCR-test binnen zijn. Je reisgenoten mogen wel naar de geboekte accommodatie maar moeten totdat de testresultaten binnen zijn in zelfisolatie. Als de PCR-test positief blijkt te zijn, blijf je in quarantaine en worden je reisgenoten ook op een aangewezen locatie in quarantaine geplaatst.
 • Aruba werkt aan een contact-tracing app die je kunt downloaden op je telefoon. Op dit moment is hierover nog geen informatie beschikbaar.
 • Heb je klachten of symptomen die lijken op het coronavirus? Ga niet naar de huisarts, maar bel het speciale nummer van de Dienst Volksgezondheid Aruba: (+297) 280 0101.

Openbare gelegenheden

 • Er geldt geen avondklok meer op Aruba. Wel geldt er voor bepaalde gebieden – waaronder openbare stranden – een gebiedsverbod vanaf middernacht tot 05.00 uur ‘s ochtends.
 • Het dragen van mondkapjes is verplicht op het vliegveld.
 • Sportscholen zijn open en binnensportactiviteiten zijn weer toegestaan.
 • Wellnesscentra en bioscopen zijn open.
 • Casino’s blijven voorlopig gesloten.

Winkels

Winkels en winkelcentra zijn open, er wordt wel rekening gehouden met de social distancing-norm.

Stranden

Stranden zijn open. Er wordt wel rekening gehouden met de social distancing-norm. Dit betekent o.a. dat ligbedjes verder uit elkaar staan.

Excursies

Diverse activiteiten zijn beschikbaar, maar er gelden mogelijk wel beperkingen. Check vooraf wat er voor jouw excursie/activiteit geldt.

Restaurants

 • Restaurants zijn open, maar er moet wel rekening gehouden worden met social distancing. Daardoor is er mogelijk minder capaciteit.
 • Restaurants met zitplaatsen binnen kennen mogelijk beperkte openingstijden.
 • Bars en nachtclubs blijven voorlopig gesloten.

Hotel protocollen

Voor hotels geldt de zogenaamde Aruba Health & Happiness Code. Hotels moeten zich registreren en een checklist invullen die tijdens een bezoek aan het hotel worden geverifieerd. Hotels krijgen een gouden certificaat dat laat zien dat zij aan de regels voldoen.

 • Hotels hebben speciale protocollen ingesteld voor personen met verdenking van COVID-19.
 • Zwembaden zijn geopend, maar er gelden mogelijk beperkingen.
 • Restaurants zijn open, maar er gelden mogelijk beperkingen.

Zodra er meer informatie bekend is over de corona maatregelen in de hotels op Aruba, zullen we dit invullen.

LET OP! Door de vele corona maatregelen kunnen hotels er op individueel niveau voor kiezen om faciliteiten tijdelijk niet of minder beschikbaar te stellen. Zo kan een hotel er zelf bijv. voor kiezen à la carte- i.p.v. buffetmaaltijden te serveren.

Vervoer

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer.
 • Het is mogelijk om een auto te huren. Neem contact op met de verhuurder om te vragen naar de regels en voorwaarden m.b.t. corona.

Overige corona maatregelen op Aruba

Op dit moment zijn er geen overige corona maatregelen op Aruba. Waar nodig wordt deze informatie nog aangevuld.

Corona maatregelen op andere vakantiebestemmingen

Bekijk de corona maatregelen op meer vakantiebestemmingen