ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische vergunning voor de Verenigde Staten, speciaal bedoeld voor passagiers uit de zogenaamde VWP-landen (Visa Waiver Program). Dit zijn overwegend landen van de Europese Unie, waaronder ook Nederland.

LET OP! Onderstaande informatie richt zich op Nederlandse reizigers. Heb jij een andere nationaliteit? Check dan bij de ambassade wat er voor jou geldt. Tevens is deze informatie aan veranderingen onderhevig. Je bent zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten. Dubbelcheck altijd wat er geldt op het moment van boeken en afreizen.

Waarom is de ESTA?

Tot enkele jaren geleden konden passagiers zonder enige verplichting naar de Verenigde Staten reizen. Je hoefde enkel in het vliegtuig een groen formulier invullen. Uit veiligheidsoverwegingen is de Amerikaanse overheid na 9/11 overgegaan tot het invoeren van de ESTA. Met deze elektronische vergunning hebben zij vooraf inzicht in wie het land in reist. Een goedgekeurde aanvraag geldt voor alle toeristische en commerciële reizen die maximaal 90 dagen duren.

De ESTA wordt vaak gezien als visum, maar dit is het niet. Het ESTA is geldig voor alle toeristische en commerciële reizen die maximaal 90 dagen duren. Wij langer in de Verenigde Staten wil verblijven dient een immigratievisum aan te vragen. Wij bieden geen reizen met een dergelijk lange duur aan.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

De verplichte aanvraag kan direct op de website van ESTA worden ingediend. Wie hier hulp bij wilt, kan dit – tegen iets hogere kosten – ook doen via E-visums.nl. Houd het paspoort waarmee je af zal reizen bij de hand. Deze dient minimaal tot het eind van jouw verblijf in de Verenigde Staten geldig te zijn.

Direct na betaling wordt de aanvraag in behandeling genomen. Binnen 72 uur – wacht dus niet tot het laatste moment met het invullen van het ESTA-formulier – krijg je akkoord op de aanvraag en kun je de Verenigde Staten inreizen. Wanneer je last minute afreist, is het ook mogelijk een spoedaanvraag te doen.

Hoe lang is en ESTA-aanvraag geldig?

Een ESTA-aanvraag en de bijbehorende reistoestemming is twee jaar geldig. Gedurende deze twee jaar kan zo vaak als gewenst naar de Verenigde Staten worden gereisd, totdat één of meerdere antwoorden op de JA/NEE-vragen in de ESTA-aanvraag veranderen. Of totdat het paspoort verloopt.

Heb ik ook een visum nodig voor de Verenigde Staten?

Een ESTA is alles dat je nodig hebt voor een vakantie naar de Verenigde Staten. Alleen als je langer dan 90 dagen in het land wilt verblijven, heb je een (immigratie)visum nodig. Wij bieden geen vakanties met een dergelijk lange duur aan.