Voor alle reizen buiten Nederland is een geldig reisdocument nodig. Afhankelijk waar je heen reist, is dit voor Nederlandse reizigers een identiteitskaart of paspoort. Ook kunnen andere reisdocumenten, waaronder bijv. een visum, nodig zijn.

Dé VakantieDiscounter helpt haar vakantiegangers graag bij het zo goed mogelijk voorbereiden van hun reis. Als reiziger ben je echter zelf verantwoordelijk – ook bij plotselinge wijzigingen van de regels – voor het meenemen van de juiste én geldige reisdocumenten.

Neem in elk geval de onderstaande punten in acht als het aankomt op reisdocumenten:

 • Een Nederlandse identiteitskaart is o.a. geldig voor een groot aantal landen binnen de EU. Je vindt de volledige lijst op de website van de Rijksoverheid. Voor landen die niet op deze lijst staan, geldt een paspoortverplichting.
 • Bij sommige bestemmingen geldt dat een reisdocument nog minimaal x maanden geldig moet zijn op de dag van de retourreis of –vlucht. Informeer vooraf bij de juiste instanties of dit geldt voor jou vakantiebestemming. Dit is enorm aan veranderingen onderhevig.
 • Voor sommige vakantiebestemmingen geldt dat een visum nodig is. De drie bekendste bestemmingen hierin zijn:
  • Egypte; je kunt deze vooraf aanvragen of op de luchthaven regelen.
  • Turkije; je dient het e-visum vooraf online aan te vragen.
  • Verenigde Staten; hiervoor dient vooraf een ESTA-formulier aangevraagd te worden.
 • Kort na boeking ontvang je – voor de bestemmingen waarbij een visum nodig is – een aanvullende e-mail met visuminformatie.

Reisdocumenten voor kinderen

Voor kinderen geldt de volgende aanvullende informatie:

 • Sinds 26 juni 2012 dienen alle kinderen in het bezit te zijn van een geldig eigen reisdocument. Dit geldt voor elk land van bestemming, ongeacht de leeftijd van het kind.
 • Heeft jouw kind een andere achternaam dan jijzelf of jouw partner? Reis je naar het buitenland zonder de andere ouder van jouw kind? In sommige landen kan om een verklaring worden gevraagd waaruit blijkt dat de meereizende volwassene daadwerkelijk de ouder of gezaghebbende is. Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar de website van de Rijksoverheid.

Let op! De informatie op deze pagina richt zich op Nederlandse reizigers. Heb jij een andere nationaliteit? Informeer dan bij de ambassade van jouw bestemming naar de benodigde reisdocumenten.