Vertrek jij binnenkort op vakantie naar de Verenigde Staten? Lees dan goed onderstaande informatie door.

Visum informatie

Onderstaande informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit, neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw vakantiebestemming.

ESTA is een elektronische vergunning voor de Verenigde Staten, speciaal bedoeld voor passagiers uit de zogenaamde VWP (Visa Waver Program) landen. Dit zijn overwegend landen van de Europese Unie aangevuld met bijvoorbeeld Japan en Singapore. Tot voor kort konden deze passagiers zonder enige verplichting naar de VS reizen maar de Amerikaanse overheid heeft dit veranderd met de invoering van het ESTA.

De ESTA-reistoestemming is twee jaar geldig. Gedurende deze twee jaar kun je zo vaak als gewenst naar de VS reizen. Alleen als één of meerdere antwoorden op de JA/NEE-vragen in de ESTA-aanvraag veranderen of als het paspoort verloopt, wordt de ESTA-reistoestemming ongeldig.

De verplichte aanvraag kan via E-visums.nl of de website van Esta worden ingediend. Dit dient voorafgaand aan uw vakantie te gebeuren en kan niet meer op de luchthaven. Houd er rekening mee dat het paspoort na terugkomst uit de Verenigde Staten nog een minimale periode geldig dient te zien.

LET OP: personen die na 1 maart 2011 hebben gereisd naar, of nog verblijven in Iran, Irak, Soedan of Syrië en personen met de (dubbele) nationaliteit van de genoemde landen kunnen NIET visumvrij reizen. Deze personen zijn verplicht een visum aan te vragen via de consulaire vertegenwoordiging van de Verenigde Staten. Reeds goedgekeurde ESTA toestemmingen van deze personen zijn per 21 januari 2016 ingetrokken.

Elektronische apparatuur in de handbagage

Reizigers met een rechtstreekse vlucht naar de Verenigde Staten moeten vanaf heden rekening houden met een extra controle van de elektronische apparatuur in hun handbagage. Reizigers dienen al hun apparatuur op batterijen of een accu uit de beschermhoes te halen en aan te zetten. Hierna mag de reiziger de gescreende elektronische apparatuur meenemen aan boord. De maatregel geldt alleen voor handbagage.

De maatregel geldt voor alle elektronica met batterijen of accu’s, zoals telefoons, laptops, tablets, camera’s, e-readers, kleine spelcomputers en MP3-spelers. Als de apparatuur op verzoek niet kan worden aangezet of niet uit de beschermhoes kan worden gehaald, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in.