Reisdocumenten

Turkije schaft visumverplichting af

Je kon er gisteren in de media niet omheen; Turkije schaft per 2 maart de visumverplichting voor reizigers met o.a. de Nederlandse en Belgische nationaliteit af. Zij kunnen voortaan zonder visum afreizen naar het populaire vakantieland.

LET OP! Het nieuws over de visumafschaffing werd positief ontvangen, maar helaas kondigt Turkije nu de invoering van toeristenbelasting aan. Je leest er hier alles over.

Waarom wordt het visum voor Turkije afgeschaft?

Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt met het afschaffen van de visumverplichting (wat een reiziger ca. $ 35,- p.p. kost op dit moment) het toerisme en de handel met bovengenoemde landen te stimuleren.

Met de nieuwe visumvrije regeling krijg je als Nederlandse en Belgische toerist 90 dagen vrij toegang tot het land. Deze 90 dagen gelden per periode van 180 dagen. Je kunt nu afreizen met enkel een geldig identiteitsbewijs of paspoort. Houd er rekening mee dat deze bij aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Wat als je al een visum hebt aangeschaft?

Doordat het afschaffen van het visum een – voor ons – plotselinge beslissing is van de Turkse overheid hebben wij onze reizigers hier niet eerder over kunnen informeren. Het kan daardoor voorkomen dat een deel van onze reizigers al wel een visum heeft aangeschaft, ook als deze na 2 maart vertrekken.

Geldt dit voor jou? Hoe vervelend ook, dit zijn kosten die niet door ons gecompenseerd worden. Het is een beslissing van de Turkse overheid die onverwacht is aangekondigd. Het zijn tevens kosten die niet aan ons zijn voldaan. Heb je jouw visum aangeschaft via een visumbureau? Informeer naar eventuele compensatieregelingen; in sommige gevallen blijken deze er te zijn.

Vertrek je voor 2 maart?

Helaas is de nieuwe regeling niet van kracht voor reizigers die voor 2 maart afreizen naar Turkije. Je dient dan nog altijd vooraf een visum aan te vragen. Hoe dit kan, lees je in dit artikel.