Calamiteiten

Aangepast reisadvies Noord-Italië na uitbraak coronavirus

China is al weken voorpaginanieuws door het coronavirus, onlangs kwam hier Noord-Italië bij. In rap tempo kwamen besmettingsgevallen aan het licht in diverse delen in het noorden van het land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarop het reisadvies aangepast. Wat betekent dit voor jou als vakantieganger?

Laatste update: woensdag 1 juli, 13.30 uur. Voor de laatste updates over corona (en de impact op vakanties) verwijzen we je graag naar onze corona sectie. Daarnaast is er een speciale pagina met de laatste informatie omtrent corona maatregelen tijdens je vakantie in Italië.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies Noord-Italië aangepast voor Nederlandse reizigers. We begrijpen dat dit vragen oproept bij onze vakantiegangers en willen daar in dit artikel graag antwoord op geven.

Mochten er onverhoopt toch nog vragen zijn, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wanneer situaties ter plaatse veranderen, zullen wij dit artikel bijwerken.

Wat houdt het aangepaste reisadvies in?

Voor bepaalde gebieden in Noord-Italië (de regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossala, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië) geldt een negatief reisadvies (kleurcode rood). In deze gebieden liggen o.a. de steden Milaan en Venetië. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet naar deze gebieden af te reizen.

Dit negatieve reisadvies betekent dat reizen naar deze gebieden niet meer mogelijk is. Het openbare leven ligt vrijwel stil; alle evenementen zijn afgelast en musea, bioscopen, skiresorts en scholen zijn gesloten. Reizigers die in de periode tot tenminste 3 april 2020 zouden vertrekken naar de gebieden waarvoor nu een negatief reisadvies geldt, hebben het recht om hun reis kosteloos te annuleren of – indien mogelijk – om te boeken naar een andere bestemming of andere periode.

Voor de rest van Noord-Italië geldt geen negatief reisadvies; het is een aangepast reisadvies (op de kaart van het Ministerie van Buitenlandse Zaken weergegeven in het oranje). Een oranje markering houdt in dat voor reizigers gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door ernstige veiligheidsrisico’s. In dit geval dus gezondheidsrisico’s m.b.t. het coronavirus.

Bekijk hier het aangepaste reisadvies voor Italië

Kan ik mijn reis kosteloos annuleren of omboeken?

Voor de door het Ministerie van Buitenlandse Zaken rood gemarkeerde gebieden geldt een negatief reisadvies. In het geval van een negatief reisadvies zijn er omboekings- en annuleringsmogelijkheden van kracht. Dit geldt niet voor oranje gebieden, waar enkel noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Reizigers die in de periode tot tenminste 3 april 2020 zouden vertrekken naar de gebieden waarvoor nu een negatief reisadvies geldt, hebben het recht om hun reis kosteloos te annuleren of – indien mogelijk – om te boeken naar een andere bestemming of andere periode. Voor reizigers die na 3 april naar de rood gemarkeerde gebieden in Noord-Italië vertrekken houden wij de ontwikkelingen m.b.t. het negatieve reisadvies scherp in de gaten. Voor nu gelden er geen omboekings- en/of annuleringsregelingen.

Wanneer er geen negatief reisadvies is op jouw bestemming, geldt kosteloos annuleren of omboeken helaas niet. Mocht je zelf niet willen afreizen, komen de annulerings- of omboekingskosten voor eigen rekening. Mocht je een opgave van deze kosten willen, neem dan contact op met onze klantenservice.

Houd er rekening mee dat bij last minute vakanties (vertrek binnen nu en 6 weken) omboeken zelden mogelijk is; annuleren is dan de enige optie. Ook bij reizen die verder in de toekomst plaatsvinden, kunnen er beperkte omboekingsmogelijkheden zijn. Dit hangt af van de specifieke voorwaarden van jouw reis.

LET OP! Ga je nu over tot annulering op eigen kosten en volgt er later alsnog een negatief reisadvies voor jouw bestemming, dan is het helaas niet mogelijk deze kosten alsnog te verhalen op de reisorganisatie.

Kan ik evt. annuleringskosten verhalen op mijn annulerings- of reisverzekering?

Situaties als deze worden in 99% van de gevallen niet gedekt door verzekeraars. Dit geldt ook als je via ons een verzekering hebt afgesloten; het coronavirus valt niet onder de dekking van Allianz, waar wij mee samenwerken voor annulerings- en reisverzekeringen.

Er zijn enkele verzekeraars waar je ook terrorisme en natuurrampen tegen een meerprijs kan laten meeverzekeren. Mocht dit bij jouw verzekeraar het geval zijn, kan het zijn dat zij het coronavirus hieronder laten vallen en dat je wel gedekt bent. Andere verzekeraars scharen dit niet onder een natuurramp.

Niet bij ons verzekerd? Vraag vooraf dan ook altijd even na bij jouw verzekeraar wat er voor jouw situatie geldt.

Wat moet ik doen als ik nu in het gebied ben?

Nederlandse reizigers die nu in de rood gemarkeerde gebieden in Noord-Italië zijn worden door hun reisorganisatie gerepatrieerd. In overleg met de klant en de lokale autoriteiten wordt gekeken naar de mogelijkheden voor vertrek via de bestaande mogelijkheden (trein, bus, vliegtuig, auto). Indien je in quarantaine moet, zijn de kosten hiervoor voor eigen rekening. Deze kunnen mogelijk verhaald worden op je reisverzekering.

Mocht je ter plaatse problemen krijgen met je luchtwegen schakel dan een arts in. Ontstaan deze klachten na thuiskomst? Blijf thuis en schakel de GGD in jouw regio in. Zij zijn door het RIVM geïnstrueerd en kunnen een goede inschatting maken over een evt. besmetting.

Wat als het virus uitbreekt op meer bestemmingen?

We begrijpen heel goed dat reizigers zich zorgen maken om een eventuele uitbraak van het coronavirus op hun bestemming, zeker als er een vakantie gepland staat. Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken en weten we niet hoe de uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië (of de rest van Europa) zich verder zal ontwikkelen.

Vragen over vakanties die later in het jaar en/of op andere bestemmingen plaatsvinden, kunnen we dan ook (nog) niet beantwoorden. Goed om te weten: binnen de reiswereld is hier te allen tijde het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidend.