BOEING 737 MAX

Europees luchtruim gesloten voor Boeing 737 MAX: wat nu?

Het werd – terecht! – groot in de media uitgelicht de afgelopen dagen: na de vliegtuigramp met Ethopian Airways zijn er twijfels ontstaan over de Boeing 737 MAX. Diverse luchtvaartmaatschappen besloten hun 737 MAX’s aan de grond te houden en inmiddels is het Europese luchtruim gesloten voor dit type vliegtuig.

Laatste update:

We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept bij onze klanten; wat gebeurt er bijv. met de vluchten die uitgevoerd zouden worden door een 737 MAX? En wat is het gevolg voor stoelreserveringen? We hopen je met dit bericht antwoord te kunnen geven op mogelijke vragen.

Waarom is er tot deze maatregel besloten?

N.a.v. de crash in Ethiopië afgelopen week én een eerdere ramp met een Boeing 737 MAX (in oktober op Java) zijn er vragen gerezen over de veiligheid van dit nieuwe type toestel.

Er moet onderzoek worden gedaan naar de beide rampen en de eventuele overeenkomsten. Uit voorzorgsmaatregel t.b.v. de veiligheid van passagiers heeft de EASA (European Aviation Safety Agency) besloten om tot nader onder het Europese luchtruim te sluiten voor alle vliegtuigen van het type 737 MAX 8 en 737 MAX 9.

Overigens geldt deze voorzorgsmaatregel niet alleen voor Europa, maar ook veel landen in Azië. En inmiddels laat ook Amerika geen Boeing 737 MAX’s meer toe tot er meer bekend is over de oorzaak én adviseert Boeing dit zelf ook aan alle luchtvaartmaatschappijen.

Wat heeft dit voor gevolg voor vluchten?

Voor reizigers die met een Boeing 737 MAX naar hun bestemming zouden vliegen óf nog terug naar huis moeten vliegen een dezer dagen zal het geen drastische gevolgen hebben. De luchtvaartmaatschappijen zullen andere toestellen inzetten. Het kan echter wel impact hebben op de vliegschema’s.

Bij gewijzigde vluchttijden (buiten 24 uur voor vertrek) infomeren wij reizigers hierover. In sommige gevallen wordt een evt. wijziging enkel kenbaar gemaakt via de tickets. Controleer deze dus goed qua tijd zodra je deze ontvangt.

Hoe zit het met een stoelreservering waarvoor betaald is?

Een ander type toestel betekent ook een andere indeling. Dit kan betekenen dat – hoewel de luchtvaartmaatschappijen hun best doen om aan alle wensen te voldoen – de stoel (of zelfs de klasse) zoals door jou gereserveerd is, onverhoopt niet beschikbaar is. In dat geval vindt er in de meeste gevallen een restitutie plaats voor de gemaakte kosten.

In de meerderheid van de gevallen geldt overigens dat alle extra bijgeboekte services (denk hierbij aan assistentie op de luchthaven en extra geboekte of bijzondere bagage) gewoon blijven staan. Bij twijfel over een vlucht met vertrek in maart? Neem contact met ons op.

Zijn vluchten met andere toestellen wel veilig?

De veiligheid van passagiers is voor de luchtvaartmaatschappijen de eerste prioriteit. Het is niet voor niets dat deze maatregel is genomen. Dit betekent echter niet dat vliegen in zijn geheel niet veilig is; het is nog steeds het meest betrouwbare vervoersmiddel.

Mocht je uit angst niet meer willen vliegen door het recente nieuws, wees je er dan van bewust dat de gebruikelijke annulerings- en reisvoorwaarden gelden. Annuleren is voor eigen rekening.

Tot wanneer gelden de maatregelen m.b.t. tot de Boeing 737 MAX?

Helaas is dit onbekend. De luchtvaartautoriteiten staan nauw in contact met de fabrikant en er wordt gewacht op de onderzoeken die plaats (zullen) vinden n.a.v. de recente crash. Er is geen zicht op wanneer hier duidelijkheid in is. We zullen deze pagina updaten zodra er meer nieuws is.

TUI fly vliegt nu met SmartLynx als alternatief. Wat kan je hiervan verwachten?

Je kunt misschien begrijpen dat een overmachtssituatie als deze best wat voeten in aarde heeft. Ondanks dit willen wij dat je onbezorgd kunt genieten van jouw welverdiende vakantie en het liefst zonder wijziging. Eén wijziging is hierin onvermijdelijk; het vliegtuig.

TUI fly is in Nederland de grootste afnemer van de Boeing 737 MAX. Voor de komende periode  werken zij voor alternatieve vluchten samen met de Letse luchtvaartmaatschappij SmartLynx Airlines. Wij hebben alles over deze maatschappij voor je op een rij gezet.

Fotografie: aapsky / Shutterstock.com