N.a.v. de mislukte staatsgreep op vrijdag 15 juli jl. zijn er veel vragen binnengekomen van Nederlandse reizigers. Hieronder geven we je graag een update van de actuele stand van zaken. Deze zal worden aangepast wanneer er wijzigingen zijn.

Update maandag 18 juli:

De situatie in Turkije is inmiddels gestabiliseerd. Het negatieve advies dat Ministerie van Buitenlandse Zaken had afgegeven voor Istanbul en Ankara is ingetrokken. Deze heeft nu dezelfde status als voor de poging tot een staatsgreep. Voor de badplaatsen is het reisadvies voor, tijdens en na de poging tot staatsgreep ongewijzigd blijven. Hiervoor geldt geen negatief reisadvies en reizen zullen gewoon volgens planning uitgevoerd worden.

Dit betekent dat er in geval van omboeking cq annulering conform de ANVR voorwaarden wordt gehandeld en dat evt. omboekings- of annuleringskosten voor rekening van de reiziger komen. Mocht je jouw reis desondanks willen omboeken of annuleren? Bel met de klantenservice. Onze medewerkers staan klaar om uit te zoeken wat de kosten voor jouw reis zijn.

Houd rekening met een iets langere wachttijd; het afgelopen weekend heeft geheel in het teken gestaan van de mensen die in Turkije waren en/of het weekend vertrokken. Overige vragen zijn blijven liggen en worden nu opgepakt. Antwoord op mail kan daardoor ook wat langer duren. Excuses voor het ongemak.

Is er een negatief reisadvies?

Op dit moment heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken enkel het reisadvies voor Istanbul en Ankara aangepast. Voor de badplaatsen is er geen gewijzigd (en dus ook geen negatief) reisadvies.

Geen negatief reisadvies betekent dat er niet kosteloos omgeboekt of geannuleerd kan worden, tenzij er een coulance regeling is vanuit de touroperator waar jouw reis is ondergebracht.

Op dit moment zijn de volgende coulance regelingen van toepassing:

  • TUI: de vluchten van TUI van zaterdag 16 juli naar Antalya, Bodrum, Dalaman en Izmir worden volgens schema uitgevoerd. Reizigers die zaterdag 16 juli of zondag 17 juli vertrekken en niet meer naar Turkije willen afreizen, kunnen kosteloos annuleren of omboeken. Voor vertrekken na die tijd is nog niets bekend.
  • Neckermann: Neckermann Reizen heeft besloten om flexibel om te gaan met mensen die dit weekend naar Turkije vertrekken en willen omboeken naar een andere bestemming of hun reis willen annuleren. Het is echter niet makkelijk om een andere vakantiebestemming te vinden omdat het hoogseizoen is en alles redelijk volgeboekt is, houd dus rekening met een beperkte keuze. Voor vertrekken na dit weekend wordt later een beslissing genomen.
  • Alltours & AllTours X: boekingen met vertrek t/m maandag 18 juli mogen kosteloos geannuleerd worden.
  • ITS: boekingen met vertrek op 16 en 17 juli kunnen kosteloos geannuleerd of omgeboekt worden. Voor vertrekken na die tijd is nog niets bekend.
  • Corendon: alle vertrekken (uitgezonderd de reizen met geannuleerde Transavia vluchten) zullen doorgang vinden. Annuleren of omboeken kan enkel op eigen kosten.

Vertrek jij dit weekend en wil je kosteloos annuleren en/of omboeken o.b.v. bovenstaande coulance regelingen? We zijn zaterdag en zondag van 09.00 tot 17.30 uur bereikbaar via 0900 – 7 747 400 (80 cent per gesprek). Houd rekening met een langere wachttijd, daar wij helaas ook lange wachttijden hebben bij de touroperators.

Hoe zit het met de geannuleerde vluchten?

Door enkele geannuleerde vluchten van Transavia deze morgen, hebben niet al onze reizigers naar hun vakantiebestemmingen kunnen afreizen. Wij zijn in nauw contact met de touroperators om deze reizigers meer duidelijkheid te geven. Wat we vooralsnog weten:

  • Neckermann: zojuist is bekend geworden dat de geplande vluchten naar Turkije van Transavia vanmiddag volgens schema zullen worden uitgevoerd.  Er wordt op dit moment gekeken of het mogelijk is om zoveel mogelijk reizigers die vanmorgen niet hebben kunnen afreizen naar Turkije alsnog te laten vertrekken. Deze passagiers worden momenteel gebeld door medewerkers van het callcenter van Neckermann.
  • Corendon: klanten die vanochtend zouden vertrekken, kunnen omboeken naar een andere vertrekdatum deze week. Hiervoor kan contact opgenomen worden met ons eigen klantenservice nummer (0900 – 7 747 400, 80 cent per gesprek).

Wat te doen bij vertrek later dan dit weekend?

Op dit moment zijn wij alle touroperators en instanties aan het afbellen voor de juiste informatie voor de mensen die dit weekend (zouden) vertrekken en voor de Nederlanders die nu ter plaatse zijn. Dat laatste heeft onze hoogste prioriteit.

Mocht je later vertrekken dan vragen we je – om onze telefoonlijnen niet te overbelasten en de mensen die wél dit weekend vertrekken sneller uitsluitsel te geven – om deze pagina in de gaten te houden of later in de week te bellen met ons 0900-nummer.

Houd er rekening mee dat onze webcare in het weekend gesloten is en alle collega’s volop aan het bellen zijn. Mocht je dus een bericht sturen via Facebook of Twitter kan het zijn dat hier geen antwoord op komt. We werken er met man en macht aan om zo snel mogelijk iedereen duidelijkheid te verschaffen.