Wat te doen in Gambia

Wat te doen in Gambia? De ultieme checklist

Gambia staat bekend als dé bestemming voor een betaalbare (winter)zonbestemming. Maar wist je dat het véél meer is dan dat? Want wat is er veel te doen in Gambia naast sunsnacken!

Laten we er eerst een klein aardrijkskundelesje tegenaan gooien; Gambia ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan één kant aan de Atlantische Oceaan. Voor de rest wordt het in zijn geheel omsloten door buurland Senegal.

Het imago van Gambia? Een voordelige zonbestemming. En dat klopt! Houd de aanbiedingen in de gaten en je kan voordelig 8 dagen naar de zon vliegen. Verwacht echter niet de luxe van Egypte of Turkije; Gambia is armer en alles is meer basic. Maar dat is – wat ons betreft – ook meteen de charme. Wat je ook doet tijdens jouw vakantie; je maakt hoe dan ook kennis met authentiek Afrika.

Wat er te doen is Gambia? We zetten het voor je op een rij! Vergeet echter niet door alle mogelijkheden ook nog gewoon aan het strand te relaxen.

Kies voor Kotu of Kololi

Iets wat je al voor het boeken van jouw vakantie moet doen; kiezen uit de badplaatsen die je aan de westkust vindt. En hoewel de badplaatsen haast naadloos in elkaar overlopen, zit er toch wel degelijk een verschil tussen:

  • Kololi is zonder twijfel de plek voor vakantiegangers die op zoek zijn naar gezelligheid. De badplaats dankt haar bekendheid aan de Senegambia Strip (daarover later meer) en je vindt er een aantal van onze populairste hotels.
  • Kotu is dé plek voor strandliefhebbers! Hier vind je een breed zandstrand met een aantal leuke beachbars, winkeltjes en fruitkraampjes. En er staat minder stroming dan bij Kololi.
Bakotu Hotel Hotel, GambiaDe charme van Bakotu Hotel? Die zit hem in de exotische tuin met witte huisjes, prachtige bloemen en ondeugende aapjes. Het hotel in de Kotu biedt daarnaast ook nog eens een fraai zwembad, verzorgde kamers en meerdere restaurants.

Wat te doen in Gambia: badplaatsen

Maak een tour door Zuid-Gambia

We noemden het hierboven al kort; in Gambia maak je kennis met authentiek Afrika. Eén van de manieren om dit te doen, is door een excursie te boeken. Populair is bijv. een dagtrip in het zuiden, ter plaatse door diverse partijen aangeboden. Hoewel de excursies onderling kunnen verschillen, doen de meeste wel dezelfde plekken aan.

Eén van deze plekken is Sanyang Beach, ofwel Paradise Beach. De naam doet wellicht vermoeden dat dit het mooiste strand is van Gambia. Mooi is het zeker, maar dé reden om verliefd te worden op deze plek zijn de locals. Mannen halen hier ’s middags de boten binnen met de dagvangst, de vrouwen maken het direct schoon aan het strand en kinderen spelen te midden van dit alles. Een kleurrijk geheel!

Andere plekken die je zoal aan kunt doen, zijn het vissersdorpje Tanji (doe niet je beste schoenen aan en zeker geen lange jurk die tot de grond komt!), een plaatselijke markt en evt. een schooltje.

Wat te doen in Gambia: excursie

Spot aapjes

Nabij de badplaats Bijilo, op slechts een steenworp afstand van Kotu en Kololi, vind je Bijilo Nationaal Park. Dit park – dat niet zonder reden ook wel Monkey Forest of Monkey Town wordt genoemd – huisvest talloze apen.

Toch hoef je niet per se naar het park voor deze aapjes. De apen zijn vrij om het park te verlaten en je spot ze regelmatig in de omliggende hotels. Ze leven bijvoorbeeld ook in groten getale op het terrein van Senegambia Beach Hotel (ons populairste hotel in Gambia) en Bakotu Hotel.

De beestjes zijn onschuldig en veelal tam. Laat je echter niet verleiden om ze te voeren met de pinda’s die op straat worden verkocht. Ze leven op straat en kunnen tal van ziektes met zich meedragen. Het laatste dat je wilt is een onverwachte krab op je hand.

Wat te doen in Gambia: aapjes

Breng avonden door aan Senegambia Strip

Las Vegas kent haar eigen Strip en dat geldt ook zeker voor Gambia. Hoewel ze dag en nacht van elkaar verschillen, is er één overeenkomst; levendigheid!

Langs de Senegambia Strip (op Google Maps te vinden als Senegambia Road) in Kololi vind je talloze clubs, eetgelegenheden en barretjes. Het is de plek om een biertje te drinken na een dagje zonnen, uitgebreid te dineren óf de hele avond met de voetjes van de vloer te gaan.

Of je er ook overdag terecht kunt? Jazeker! De lokale craft market is dan een aanrader. En als je Nederland een beetje mist, sluit je af met een lunch in Tejo’s Pannenkoekenrestaurant. Herinner je het je nog uit Ik vertrek?

Goed dineren kan o.a. bij restaurant Scala, dat in een rustige zijstraat van de Senegambia Strip ligt. Je kunt kiezen van een ruime kaart en lacht bij het zien van de rekening. Goedkoop!

Dompel je onder in de luxe van Ngala Lodge

Dat Gambia niet zoveel luxe hotels als bijvoorbeeld Egypte herbergt betekent niet dat je er helemaal geen luxe kunt vinden. Neem nu Ngala Lodge, een kleinschalig adults only hotel in een oud koloniaal herenhuis.

De charme van dit hotel zit hem niet alleen in het koloniale herenhuis en dat alle kamers anders maar met Afrikaanse elementen zijn ingericht, punten scoort het ook zeker door het vriendelijke personeel en de goede keuken.

Kom je voor de zon naar Gambia? Dan kun je kiezen of je aan het hoofdzwembad, het aparte infinity zwembad of de houten steiger bij het strand gaat liggen. Wij zouden het gewoon lekker afwisselen!

Wat te doen in Gambia: hotels

Geniet van Gambiaanse specialiteiten

Heb je een goed all inclusive hotel, dan zal je op de buffetten typisch Gambiaanse specialiteiten tegenkomen. Toch blijft dé plek om dit te eten een lokaal restaurant, bijv. aan de Senegambia Strip.

Op de menukaarten kom je regelmatig yassa, domoda en benachin tegen in combinatie met kip of vis. Yassa betekent dat jouw vlees gemarineerd wordt met voor ons onbekende kruiden en uien, domoda is een soort pindasaus en bij benachin wordt jouw vlees gemixt met rijst. Extra voordeel: dit zijn vaak de goedkoopste gerechten op de kaart!

Een lokale drank uitproberen? Dan is het tijd voor Palmwijn. Deze wordt gemaakt van het vocht dat uit de palmbladeren komt. En die palmbladeren vind je er in overvloed! Ze vangen het vocht op in flessen en hoe langer het hierin blijft zitten, hoe sterker het wordt. De wijn wordt verkocht langs de weg en op markten, maar de meeste restaurants hebben het ook gewoon op de kaart staan.

Wat je nog meer kunt doen in Gambia

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Gambia? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Steek de grens met Senegal over. Superleuk; je hebt de mogelijkheid om twee landen in één vakantie te bezoeken. Boek een excursie naar buurland Senegal en ga hier wildlife spotten.
  • Maak een uitstapje naar de hoofdstad Banjul. Het is dan misschien de kleinste hoofdstad van Afrika, maar het biedt wel een levendig markt (de Albert Market) en een aantal culinaire bezienswaardigheden. Neem zeker een kijkje in het oude stadsgedeelte.
  • Schiet kleurrijke foto’s. Wie van fotograferen houdt, kan zijn of haar hart ophalen in Gambia. Het ademt kleur! Niet in de laatste plaats vanwege de kleding van de locals. Als je ze lief aankijkt (en af en toe een fooitje geeft), hebben ze geen probleem met op de foto gaan.
  • Trek het binnenland in. Onze hotels vind je vooral aan de kuststrook, maar dat betekent niet dat je niet het authentieke binnenland in kunt trekken. De locals in diverse dorpen ontvangen je met open armen en per boot kan je de mangrovewouden intrekken. Hier hebben meer dan 500 vogelsoorten hun thuis gevonden!
Op zoek naar georganiseerde dagtrips? In een eerder artikel beschreven we de leukste excursies in Gambia.

Weet jij al wat je allemaal wilt doen in Gambia?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *