Zlatni Rat Kroatië: mooiste strand

Zlatni Rat, het mooiste strand van Kroatië

Het aantal kilometers strand in Kroatië? We wagen ons er niet eens aan om het te tellen; het zijn er eindeloos veel door de vele eilanden en de ligging aan de Adriatische Zee. Wat we wel durven te zeggen, is wat het mooiste strand is van Kroatië. Dat is namelijk zonder twijfel Zlatni Rat.

Met in de zomer 9 tot 12 uur zon per dag en temperaturen die zo rond de 30 °C schommelen, is Kroatië niet zonder reden een steeds populairder wordende bestemming. Steeds meer Nederlanders weten de weg te vinden naar o.a. de badplaatsen Porec, Umag en Rovinj. En laten we het eiland Brac ook niet vergeten. Hier vind je namelijk het mooiste strand van Kroatië, Zlatni Rat!

Op vakantie naar Brac & Zlati Rat bezoeken?
Bekijk ons aanbod

Zlatni Rat in het kort

Om Zlatni Rat te bezoeken, dien je af te reizen naar Brac. Het is slechts een van de vele (zo’n duizend!) Kroatische eilanden, maar wel een van de grootste. Het eiland kent vele troeven, maar de grootste is toch wel dit bijzondere strand. Je vindt het strand net buiten de zuidelijk gelegen badplaats Bol.

Waarom dit strand zo bijzonder is? De vorm – waar het haar bijnaam de Gouden Hoorn overigens aan dankt – verandert continue door de stroming, golven en wind. De punt verwisseld hierdoor van richting. Tel daar de witte kiezels en de groene omgeving bij op en het plaatje is compleet. Op dit strand moet je wel verliefd worden!

Hoewel foto’s soms anders doen geloven, is Zlatni Rat geen zandstrand. Het is voorzien van witte kiezels. Waterschoenen zijn daarom (zeker voor kinderen) aan te raden!
Zlatni Rat bovenaanzicht

Windvrije spots voor families

Van die wind heb je overigens geen last; door de bijzondere vorm is het altijd aan één kant windstil.

Families vouwen aan deze kant graag hun handdoek uit. Zlatni Rat loopt langzaam in zee af en is daardoor veilig voor kinderen. Met dank aan de rand met dennenbomen is er ook altijd schaduw te vinden voor de tere kinderhuidjes. Strandwachten houden ook nog eens de hele dag een oogje in het zeil.

Ook fijn: er zijn speciale gebieden afgezet. Zwemmers, watersporters en boten worden zo veilig uit elkaar gehouden.

Zlatni Rat, Kroatië

Een actief dagje aan Zlatni Rat

Eén kant windstil betekent de andere kant niet. En dat komt mooi uit; aan het strand vind je o.a. een surfschool. Materialen zijn te huur en je kunt lessen nemen. Of wat dacht je van een uurtje jetskiën, beachvolleyballen of waterfietsen? Volop vertier mogelijk op Zlatni Rat.

En daar kan je – nou ja, wij in elk geval – alleen maar honger van krijgen. Op naar de rand met dennenbomen. Daar vind je meerdere cafés en restaurants. Sluit jij jouw stranddagje af met een lokale Kroatische specialiteit? De inwoners zijn o.a. dol op gezouten sardientjes en duivelskop.

Zlatni Rat strand

Praktisch!

Zlatni Rat ligt net buiten het centrum van Bol. Vanaf de boulevard kan je naar het strand wandelen. Er zijn ook een toeristenboot en -treintje die je er heen brengen. Reis je met de auto af naar Kroatië of heb je een huurauto tot je beschikking? Er is een ruime parkeerplaats. Wees er in het hoogseizoen wel op tijd bij!

Verblijf je niet in Bol tijdens jouw vakantie in Brac? Vanuit andere badplaatsen (zoals Supetar) rijden er ook bussen richting Zlatni Rat. Niet raar, want dit mooiste strand van Kroatië is een ware publiekstrekker. Er zijn zelfs mensen (ja, dat kan jij ook doen!) die een dagtrip maken vanuit Split.

Liever wel in Bol verblijven? We hebben een aantal mooie hotels voor je in de aanbieding:

  • Service en comfort zijn de sleutelwoorden van een verblijf bij Bretanide Sport & Wellness Resort! Luier aan het zwembad, ga een dagje watersporten bij Zlatni Rat of laat je in de watten leggen in het uitgebreide wellnesscentrum. Ook fijn: je kunt er o.b.v. all inclusive verblijven!
  • Bluesun Hotel Elaphusa ligt aan het eind van de levendige boulevard van Bol, waardoor een wandeling naar Zlatni Rat zo gemaakt is. In het hotel zelf kun je rekenen op goede maaltijden, meerdere zwembaden en een goede mix tussen sport en ontspanning.
  • Families zijn aan het goede adres in Bluesun Bonaca Resort, dat op slechts 10 minuten lopen van Zlatni Rat ligt. Kinderen worden vermaakt in de miniclub en jij geniet met een cocktail aan het zwembad van het fijne Kroatische weer. Dat is vakantie met een hoofdletter V!
Hoewel het in Bol allemaal lijkt te draaien om Zlatni Rat, is niets minder waar. Naast het mooiste strand van Kroatië beschikt de badplaats over een mooi centrum. Vol smalle straatjes en schattige kleine huisjes van wit natuursteen. Ga zonder kaart op stap en verdwaal vooral. Dat is hier geen straf!
Zlatni Rat uitzicht

Het mooiste uitzicht over Zlatni Rat

Je zou misschien denken dat je een drone nodig hebt om dit bijzondere strand van bovenaf vast te leggen, maar niets is minder waar. Hiervoor rijd je naar het uitzichtpunt Vidova Gora, dat zich op en hoogte van ruim 770 meter bevindt. Vanaf de rand van de rotsen (pas op als je toffe selfies met het strand maakt voor Instagram!) zie je het strand zo liggen.

Zie jij jezelf wel met een handdoekje op Zlatni Rat liggen én door het centrum van Bol wandelen?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *