Vakantie Zakynthos in coronatijd

Zakynthos in coronatijd: zo is vakantie vieren hier nu!

Hoe Zakynthos in coronatijd is? We vroegen Elise (24 jaar) het hemd van het lijf. Zij reisde samen met vriend Wouter begin juli af naar het zonovergoten Griekse eiland. Ondanks de corona maatregelen werd het een geweldige vakantie.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen in Griekenland.

Last minute genieten

Elise was echt toe aan vakantie. Ze was werkzaam in de reiswereld, maar door de coronacrisis werd haar contract niet verlengd. “In de week dat ik dit hoorde, zag ik een mooie aanbieding naar Zakynthos. Ik kon een fijne last minute écht wel gebruiken na de hectiek van de maanden daarvoor. Twee weken later stapte ik op het vliegtuig!”

Goed voorbereid op pad!

Reizen in coronatijd vraagt meer voorbereiding dan normaal, zo ondervond ook Elise. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik alles wel 10 keer gecheckt heb. Heb ik echt alles? Krijg ik de benodigde QR-code wel? Heb ik voldoende mondkapjes? Die QR-code is wel belangrijk. Voor Griekenland is het nodig om een formulier in te vullen; de nacht van vertrek ontvang je de QR-code. Daarnaast hadden wij 10 mondkapjes bij ons voor twee personen. Deze hebben we uiteindelijk lang niet allemaal nodig gehad. Op de vlucht was een mondkapje verplicht, maar eenmaal in Griekenland hebben we ze nauwelijks gedragen.”

In het vliegtuig

Elise stapte aan boord van de eerst TUI fly vlucht naar Zakynthos. “Ik heb geen moment gehad dat ik het niet zag zitten, maar natuurlijk is het spannend om een van de eerste passagiers te zijn. Maar dit viel uiteindelijk allemaal mee.”

De vlucht omschrijft Elise zelfs als perfect. “Het boarden ging in fases; de crew liet rij voor rij de passagiers instappen. Hierdoor stond niemand te dringen in het gangpad en kon je direct gaan zitten. Wat mij betreft is dit super en mag dit altijd blijven. Daarnaast vond ik het perfect dat niet iedereen zoveel handbagage bij zich heeft. Dit maakt het allemaal een stuk vlotter met instappen. Bij het uitstappen ging het weer per rij. Ideaal!”

En de ervaring op de luchthaven? “Het was rustig, het was echter niet altijd even duidelijk waar je wel en waar je niet je mondkapje op moest doen. Goed de borden lezen dus en oplettend blijven.”

Kleinschalig verblijven

Vakantie Zakynthos in coronatijdElise en haar vriend verbleven in Time to Smile Daisy, een klein appartementencomplex met ca. 20 appartementen. Ook hier was Elise’s ervaring positief.

“Het personeel droeg mondkapjes bij het bedienen. Daarnaast hebben ze sommige faciliteiten in het appartement weggehaald. Het koffiezetapparaat en de waterkoker mochten bijvoorbeeld niet gebruikt worden. Dit heeft de Griekse overheid zo bepaald. Dan maar een kopje thee of koffie in het restaurant. Ook prima voor ons! De prijzen waren erg vriendelijk in het restaurant en er was super veel keuze voor eten en drinken.”

Rustig was het wel. “We waren de eerste gasten in het appartementencomplex. Naar mate de week vorderde werd het steeds drukker en gezelliger. Omdat het een klein complex is, heb je geen last van de gasten als het helemaal volgeboekt is. Mensen zijn veel op pad en niet iedereen ligt tegelijk bij het zwembad.”

Zakynthos ontdekken

Vakantie Zakynthos in coronatijdOok Elise en haar vriend gingen op pad om het eiland te ontdekken. “We hebben een motorscooter gehuurd voor de hele week. Hier zijn we het hele eiland mee over gereden. Het was rustig op het eiland; het gros van de restaurants was bijv. nog gesloten.”

Maar daar kwam wel verandering in, aldus Elise. “Hoe langer we er waren, hoe meer er openging en hoe meer er leven kwam in de straten, bij restaurants en op stranden. Ik heb het niet als een nadeel ervaren dat het rustig was. Uiteraard is het gezelliger als je niet in je eentje in een restaurant zit. Maar dit kwam naarmate de week vorderde helemaal goed. De stranden waren heerlijk rustig, dit vond ik perfect. Voldoende strandbedjes, geen overvolle stranden en voldoende afstand.”

Hoe zit het met de mondkapjes?

Elise: “De mondkapjes vond ik erg meevallen. Wij hebben deze alleen op hoeven doen tijdens de transfers en vluchten. In sommige winkels werd je verzocht je mondkapje op te doen als het druk was. Maar dit was bij ons niet nodig. Je gaat aan de mondkapjes wennen als je hem op hebt en je went er ook aan dat het personeel een mondkapje op heeft.”

LET OP! Inmiddels is de mondkapjesplicht ook in Griekenland aangescherpt. Check onze pagina met de corona maatregelen in Griekenland voor de actuele status.

Elise voelde zich erg veilig op het eiland, ondanks corona. “De locals zijn superblij dat er weer toeristen komen. Ze nemen de maatregelen serieus en alle restaurants hebben een mogelijkheid tot handen wassen of desinfecteren bij de deur.”

Overall ervaring met Zakynthos in coronatijd

Het reizen in coronatijd heeft Elise als relaxed ervaren. “De mondkapjes vielen mee, de Grieken zijn nog net zo vriendelijk als altijd, de stranden rustig en bij de bezienswaardigheden geen lange rijen. Ik ga graag nog eens op vakantie, ook tijdens coronatijd. Geen enkel probleem. Sterker nog; juist nu kun je profiteren van mooie aanbieding bij diverse reisorganisaties. En mocht het reisadvies onverhoopt aangepast worden, dan word je gerepatrieerd.”

Premier Rutte benadrukte het heel duidelijk tijdens een van de persconferenties; indien een geel land toch plots code oranje krijgt, gaat de overheid niet over tot repatriëring zoals ze dit in maart wel deden. Maar hoe zit dat nu als je een pakketreis hebt geboekt? We leggen het je hier uit.

Elise’s ultieme Zakynthos-tips

Vakantie Zakynthos in coronatijdElise kan een uur volpraten met tips voor Zakynthos, maar als ze dan toch moet kiezen…

  • We hebben bij een superleuk tentje gegeten. Dit zit aan een drukke weg en het is een soort foodtruck. Je ploft neer op een strobaal tussen de locals, bestelt een souflaki met Griekse salade en genieten maar. Dit tentje vind je langs de weg van Kalamaki naar Laganas ter hoogte van de luchthaven en het heet Kantina.
  • Een auto huren is leuk, maar als je een motorrijbewijs hebt is een motorscooter stiekem nog veel leuker met de wind door je haren. Je komt op andere plekken, hoort de natuur, ruikt de olijfbomen en hebt meer contact met de inwoners van het eiland. Fantastisch! Neem ook eens een onverhard weggetje, welke met een auto niet mogelijk is.
  • De mooiste zonsondergangen vind je in Kampi vind ik persoonlijk. Er zitten drie restaurantjes op een rij boven op een klif. Wij zijn bij de minst toeristische (Panorama Tavern) gaan zitten. Hier zaten we alleen. Een heerlijke mixgrill om te delen, zelfgemaakte wijn en een adembenemende zonsondergang.

Wij zouden het wel weten; morgen stappen we het liefst op het vliegtuig naar Zakynthos. En jij?

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *