Wintersportgebieden voor beginners

Skiën voor dummies: de beste wintersportgebieden voor beginners

Heb je besloten om voor het eerst op wintersport te gaan? Wanneer het antwoord hierop ‘Ja’ is, dan heb je bij deze de beste keuze van je leven gemaakt! Hele dagen in de sneeuw doorbrengen is natuurlijk geweldig, maar het betekent ook dat je voor het eerst op ski’s of een snowboard zal staan.

Vanaf dag één de zwarte pistes af knallen is misschien niet de beste keus, dus waar kun je het beste heen als beginner? En waar moet je op letten bij het kiezen van een accommodatie?

Praktische tips voor beginnende wintersporters

Wintersportgebieden voor beginnersWanneer je begint met wintersporten, zijn er altijd een paar dingen waar je op moet letten en dat geldt ook voor het zoeken van een accommodatie. Om te beginnen is het raadzaam om een heel sneeuwzeker gebied te kiezen. Zo kun je lessen volgen in goede sneeuwcondities en word je niet gelijk geconfronteerd met ijzige pistes of veel zachte, half gesmolten sneeuw.

Daarnaast moeten de pistes niet al te moeilijk zijn. Een beetje uitdaging na je eerste dagen skiles is natuurlijk lekker, maar na je eerste weekje kun je nog niet direct als een kampioen van de meest lastige pistes af. Verder doe je er goed aan om te kijken naar een gebied waar je ook meer kan doen dan alleen skiën of snowboarden. Stel dat het glijden op de latten toch niet is wat je ervan verwacht had (wat eigenlijk onmogelijk is), dan kun je altijd nog wat anders gaan doen en zo toch een geweldige wintervakantie hebben!

Winterberg (Duitsland)

Maar goed, welke skigebieden kun je dan het beste aandoen als beginnende wintersporter? Eén van de eerste namen die naar boven komt is het Duitse Winterberg.

Dit kleine gebied (waarvoor je niet zo lang hoeft te rijden, pluspunt!) is niet zo sneeuwzeker als de grote jongens in Oostenrijk of Frankrijk, maar door de sneeuwkanonnen kan je zo’n beetje heel de winter prima skiën. De pistes zijn er over het algemeen makkelijk en er zijn genoeg skischolen die ook nog eens veel Nederlands personeel in dienst hebben.

In ons eerdere artikel over Winterberg gaan we nog veel dieper in op dit sfeervolle Duitse dorpje, dat zich uitstekend leent voor een weekendje weg.

Tiroler Zugspitz Arena (Oostenrijk)

Wintersportgebieden beginners: Zugspitz ArenaOok het Oostenrijkse skigebied Tiroler Zugspitz Arena biedt veel mogelijkheden voor beginnende wintersporters. En fijn; in dit gebied is het (ook in het hoogseizoen) een stuk rustiger dan in andere (bekendere) Oostenrijkse wintersportgebieden.

In Tiroler Zugspitz Arena liggen de dorpen Biberwier, Berwang en Lermoos, maar Ehrwald is toch wel de meest centrale plek van het hele skigebied. Vanuit Ehrwald kun je namelijk zo de Oostenrijkse kant van de Zugspitze op, wat tevens de hoogste berg van Duitsland is. Verder zijn er in de regio veel authentieke, sfeervolle dorpjes te vinden en kun je ook verschillende burchten en kastelen bezoeken.

Vanuit dit gebied heb je de beschikking over 139 kilometer aan afdalingen, waarvan 85 kilometer uit blauwe pistes bestaat. Genoeg opties dus om het wintersporten te leren! Als je daarna iets meer uitdaging op wilt zoeken, kan je de 47 kilometer aan rode pistes gaan verkennen.

Daarnaast beschikt dit gebied over een gletsjergedeelte waar de sneeuw het hele seizoen goed blijft, ook al ligt de rest van het gebied niet heel erg hoog. De Tiroler Zugspitz Arena kun je dan ook het beste in de periode januari/februari bezoeken, omdat de sneeuwkwaliteit later in het seizoen snel afneemt.

Wintersportgebieden voor beginners: Erhwald, Sporthotel SchonruhSporthotel Schonruh is één van de beste accommodaties in het gebied en met een vanaf-prijs van nog geen € 400,- * voor zes dagen sneeuwhappen is het – want inclusief vlucht – ook echt niet duur te noemen.

La Plagne (Frankrijk)

Wintersportgebieden beginners: La PlagneHet Franse La Plagne is niet voor niets al jaren populair bij de Nederlandse wintersporter! Het ‘ski-in ski-out’ principe, waarbij je bij de voordeur van je hotel de ski’s al aan kunt klikken, is hier absoluut terug te vinden. Al hangen daar ook wel een paar nadelen aan… Authentiek is het dorp absoluut niet, maar daar staat wel tegenover dat de beginnende wintersporter bijna geen betere afdalingen kan krijgen dan hier.

Het overgrote deel van de pistes is namelijk breed en blauw en zelfs de rode pistes zijn over het algemeen niet heel moeilijk te noemen. Perfect dus om te leren skiën of snowboarden. Wanneer je de basis onder de knie hebt, kan je vanwege de vele pistekilometers makkelijk een dagje rondtoeren door het gebied i.p.v. alleen maar dezelfde pistes afleggen. Wil je nog een stapje verder? Dan kan je hier ook genoeg uitdaging vinden.

De accommodaties in La Plagne zijn echt op z’n Frans gebouwd: veel grote gebouwen met kleine appartementen, maar gelukkig kan je nog altijd iets opzoeken dat én een stuk groter is én ook veel meer sfeer heeft! In La Plagne vind je o.a. Pierre & Vacances Residence Plagne Lauze, waar je al voor € 259,- * 8 dagen kunt verblijven.

Kaprun (Oostenrijk)

Wintersportgebieden voor beginners: KaprunAls je een sneeuwzeker skigebied wilt hebben met veel brede pistes dan is Kaprun een echte aanrader. De Kitzsteinhorn, die het grootste deel van het skigebied beslaat, is een grote gletsjer waar de sneeuw tot laat in het seizoen echt perfect blijft.

Deze gletsjer heeft bovenin een groot aantal brede, blauwe pistes waar je prima op kan oefenen en waar je ook nog eens niet lang hoeft te wachten voor de skiliften. In een korte tijd kan je hierdoor veel afdalingen maken! Daarnaast zijn er veel Nederlandse skileraren die je alles haarfijn kunnen uitleggen.

Als je een keer wat anders wilt doen dan skiën, ben je vanuit Kaprun heel snel in het dorpje Zell am See, dat zeker een van de meest sfeervolle locaties van heel Oostenrijk is. Het dorpje zelf heeft genoeg mogelijkheden om te wintersporten, maar ook om te shoppen. En rondom het meer heb je veel sfeervolle en rustige plekjes. Ook heeft Zell am See heel veel opties om lekker uiteten te gaan en ’s avonds te feesten in een van de vele après-ski bars.

Kaprun, Hotel SoulsistersVoor een fijn verblijf zit je goed bij Hotel Soulsisters, waar je vanaf € 395,- * vijf dagen kan verblijven incl. elke avond diner. Ook stopt er een bus vlak voor het hotel die je zowel naar de Kitzsteinhorn als Zell am See brengt. Ideaal!

Waar ga jij voor het eerste op de lange latten staan? We wensen je veel succes!

* De genoemde vanaf-prijzen gelden op het moment van publiceren van dit artikel

OVER DE AUTEUR

Robert

Robert staat al sinds jongs af aan in de sneeuw en ondanks een uitstapje op een snowboard ligt zijn hart bij het skiën. Nu zoekt hij jaarlijks tussen de bergen naar de vallende vlokken en vanuit zijn voorliefde voor alles wat met winter(sport) te maken heeft is hij Snowchamps gestart, dé plek om heel de BeNeLux enthousiast te maken voor de winter(sport)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *