Winkelen in Dubai

Shop till you drop! Winkelen in Dubai

De top 3 shopsteden ter wereld? De gemiddelde Nederlander noemt waarschijnlijk New York, Londen en Parijs. Of misschien nog wel Milaan ook. Maar wat dacht je van een stedentrip Dubai? Hier vind je o.a. het grootste overdekte winkelcentrum ter wereld met meer dan 1.200 winkels!

Winkelen in Dubai is een dream come true voor de echte winkelliefhebber. De winkels in Nederland vallen in het niets bij de winkelcentra die je terug vindt in de steeds populair wordende metropool. Want de winkelcentra zijn meer dan enkel een verzameling aan winkels; het zijn haast aparte steden. En je vindt er inmiddels meer dan 50, waar je bovendien belastingvrij kunt shoppen. Walhalla!

Daarnaast zou Dubai Dubai niet zijn als er niet ook traditionele markten (souks) zouden zijn. Neem dus een extra koffer mee op jouw stedentrip en een goed gevulde portemonnee. Winkelen in Dubai betekent terugkomen met op zijn minst een nieuwe garderobe.

Winkelen in Dubai’s nummer 1 shoppingmall

Winkelen in DubaiDubai Mall is hét winkelcentrum van de stad. En dat niet alleen; het is een recordbrekend winkelcentrum. Met meer dan 1.200 winkels en 14.000 parkeerplaatsen is dit het grootste overdekte winkelcentrum ter wereld.

Je vindt er grote en bekende internationale merken als Marks & Spencer en Bloomingdales. Voor shoppers die meer van sieraden houden is de begane grond een aanrader; hier vind je meer dan 200 juweliers.

Naast de vele shopmogelijkheden vind je er ook nog andere faciliteiten; een gigantische ijsbaan, een net zo’n enorm grote bioscoopcomplex, 150 restaurants en een overdekt pretpark. Je vindt hier tevens een van de grootste aquaria ter wereld met meer dan 10 miljoen liter water en in het complex staat een dinosaurus skelet van meer dan 155 miljoen jaar oud. Dubai, where the sky is the limit!

The Palace Downtown DubaiHét hotel voor shopliefhebbers is zonder twijfel The Palace Downtown Dubai. Vanaf dit überluxe hotel in Arabische sfeer heb je uitzicht op de imponerende Dubai Mall.

Shoppingmalls die je ook niet mag missen

Winkelen in Dubai kan niet alleen in de Dubai Mall, de stad biedt onderdak aan meer mooie, luxe en grote winkelcentra:

  • Mall of the Emirates, ook wel MoE genoemd, biedt onderdag aan 560 winkels waar je ongeacht je budget terecht kunt. Je vindt er budgetwinkels als H&M, maar ook chique ketens als Chanel. Op de begane grond vind je een gigantische supermarkt, Carrefour. Dit is één van de grootste van de Golfstaten. Toch komen de meeste toeristen naar de enorme skihal in het gebouw. Hier kun je skiën, snowboarden en pinguïns bewonderen.
  • Naar het Ibn Battuta Mall ga je niet alleen om te winkelen, maar ook om te genieten van de unieke architectuur. Het exotische design is gebaseerd op de reizen van Marco Polo. Wandel door China, Egypte, India, Tunesië, Andalusië en Perzië.
  • Een nadeel aan de grote shoppingmalls is dat je soms door het grote aanbod door de bomen het bos niet meer ziet. Zoek je een iets compacter winkelcentrum dan is Deira City Center een aanrader. In het drie verdiepingen tellende complex vind je 350 winkels.
  • Een stukje Europa in Dubai is de Mercato Shopping Mall. Hier vind je winkeltjes aan Venetiaanse pleintjes en Toscaanse klinkerstraatjes met luxe winkels. Een belevenis op zich!

Slenteren over de souks van Dubai

Winkelen in Dubai: spice soukSouks, het is niet meer dan het Arabische woord voor markt. Toch zul je deze markten heel anders ervaren dan een markt in Nederland. Hier geen open plein met een verzameling aan kraampjes. Een souk bestaat uit allemaal kleine winkeltjes in grote gebouwen. Hierdoor loop je nooit in de volle zon en kun je rustig winkelen zonder dat je peentjes zweet.

De meest bekende – en als je het ons vraagt ook de leukste – souk van Dubai is de Spice Souk. Zodra je deze markt binnenloopt wordt je op een aangename manier overvallen door de geuren en kleuren van specerijen en kruiden. Hier kun je kaneelstokjes, saffraan, pepers en gedroogd fruit kopen. De verkopers laten je alles ruiken, voelen en zelfs proeven.

Je vindt de Spice Souk in het oude gedeelte van Dubai, Deira. Hier vind je meer souks, waaronder de bijna net zo bekende Gold Souk. Hier kun je 22 karaats goud aanschaffen op een manier die je je in Nederland niet kunt voorstellen. Waar je bij ons haast een juwelier niet meer in komt door de hoeveelheid beveiliging is hier alles enorm toegankelijk. Je ziet alleen af en toe een politieagent patrouilleren in de vele smalle straatjes vol etalages met glimmende sieraden.

De prijzen in de Gold Souk zijn gebaseerd op de huidige goudprijs plus het inkomen voor de ontwerper en de verkoper. Midden op de markt staat een groot bord met de huidige goudprijs, zodat je aan de hand van het gewicht een reële prijs kunt bepalen. Dit helpt je bij het onderhandelen. En je zult al snel ontdekken dat goud hier een stuk goedkoper is dan in Nederland. Let bij de horloges wel op; veel van de aangeboden designmerken zijn nagemaakt. Het is verboden om deze in te voeren in Nederland, koop deze dus niet.

Winkelen in Dubai: textile soukEen derde souk die je niet mag missen, eveneens in Deira, tijdens een bezoek aan Dubai is de Textile Souk. Lange straten met kramen vol Indiase stoffen in schitterende kleuren en met de mooiste motieven kenmerken hier het straatbeeld. Uiteraard vind je er ook tal van waren die al van deze stoffen zijn gemaakt, zoals 100% Pashmina-sjaals, Aladdin-schoentjes (hoog heb-gehalte!), traditionele Arabische kledij en zelfs buikdanskostuums.

Ontelbaar veel souks in Dubai, maar als we er dan nog eentje aan het lijstje zouden moeten toevoegen dan is dat zonder twijfel de Fish Souk. Hoewel de geur hier een stuk minder aangenaam is dan in de Spice Souk is het een belevenis op zich. Bezoek deze markt tijdens zonsopgang, als er tientallen vissers aankomen met hun verse vangst. Van kreeft tot haai, van red snapper tot krab. Onderhandel met de handelaren over de prijs voor een vers visje en laat ze direct bereiden.

Dubai Shopping Festival: het summum van winkelen

De maand januari staat in Dubai geheel in het teken van winkelen. Dubai is dan in de ban van het Dubai Shopping Festival, dat al meer dan 20 jaar wordt georganiseerd.

Thuiskomen met lege koffers is dan onmogelijk; de winkelcentra barsten uit hun voegen van de goede aanbiedingen en de souks blijven in de avonden extra lang over zodat jij het optimale uit je shoptrip kunt halen. En wie weet kom je wel thuis met een nieuwe auto of dure juwelen. Er zijn namelijk geweldige prijzen te winnen in de winkelcentra in deze periode. Allemaal net zo extravagant als Dubai zelf.

24/7 winkelen in Dubai?

Je kunt nog net niet 24/7 winkelen in Dubai, maar de deuren van de winkelcentra en souks zijn wel langer open dan we gewend zijn in Nederland. De meeste winkelcentra en winkels openen hun deuren tussen 09.00 en 10.00 uur ’s ochtends. Koopavond is het elke avond; ze zijn open tot 21.00 of 22.00 uur. En op donderdag, vrijdag en zaterdag is dit in veel gevallen tot 01.00 uur. In de Dubai Mall kun je zelfs in de nachtelijke uren shoppen; in het weekend is deze tot 02.00 uur open (doordeweeks tot middernacht).

De openingstijden van de souks kunnen verschillen; doorgaans zijn deze van ca. 10.00 tot 22.00 uur open. Het drukst is het in de ochtend en na 17.00 uur, sommige markthandelaren gaan namelijk in de middag dicht. Op vrijdag kan je pas in de avond terecht bij veel souks.

Zie jij een weekendje winkelen in Dubai wel zitten? Bekijk ons volledige aanbod, boek die reis én regel ook even een extra koffer en een verhoogd creditcardlimiet.

Fotografie: S-F | Shutterstock.com, Lenor Ko | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *