Wijken Lissabon

De leukste wijken van Lissabon

Wil of ga je binnenkort naar Lissabon? De Portugese stad bestaat uit verschillende leuke wijken, met elk hun eigen sfeer en charme. We vertellen je graag meer over de leukste wijken van Lissabon, mét handige hoteltips!

Nog geen stedentrip naar Lissabon gepland?Bekijk ons aanbod
Veel wijken in Lissabon zijn beschadigd geraakt tijdens de zware aardbeving van 1755. Overstromingen en branden waren het gevolg. Onder premier Marquês de Pombal werd de stad weer opgebouwd. Je ziet zijn werk o.a. terug in het strakke stratenplan van de wijk Baixa.

De oudste wijk van Lissabon: Alfama

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels; trek dus zeker goede schoenen aan als je de stad bezoekt. Dat geldt ook voor de wijk Alfama, die op een van deze zeven heuvels is gebouwd.

Je dwaalt in Alfama – de oudste wijk van Lissabon – door smalle straatjes die kriskras door elkaar lopen. De meeste huizen zijn prachtig versierd met azulejos (typisch Portugese tegeltjes) en je vindt er mooie uitzichtpunten. Onze favoriet is miradouro de Santa Luzia.

Wandel zeker omhoog naar Castelo de São Jorge, een van de must-sees van Lissabon. Dit 11e-eeuwse kasteel biedt een prachtig uitzicht over de hele stad. Ook de bekende tram 28 kronkelt door de straatjes van Alfama. Een ritje met deze oude tram is een echte aanrader.

Wat je verder niet mag missen in Alfama? De kathedraal (Sé de Lisboa) en het Fado Museum, waar je alles leert over de Portugese muzieksoort.

Alfama Yellow House, LissabonBij Alfama Yellow House heb je de beschikking over een eigen appartementje met keukentje. Je verblijft bovendien heel centraal in de wijk Alfama. Een superfijne uitvalsbasis!
Alfama is de oudste wijk van Lissabon

Eindeloos Pastéis eten in Belém

Zet een bezoekje aan de wijk Belém zeker op je lijstje! Alleen al voor de allerlekkerste Pastéis de Belém. Deze typisch Portugese custardgebakjes zijn in deze wijk ontstaan door de monniken van het klooster Mosteiro dos Jeónimos. Bij de originele bakker proef je ze kakelvers uit de oven.

Belém is eigenlijk geen wijk van Lissabon, het is een voorstad die wel tot de Portugese hoofdstad wordt gerekend. Je komt er bijv. met een hop-on-hop-off-bus of met de trein of tram.

Naast het klooster en de Pastéis de Belém zijn de Torre de Belém en het Padrão dos Descobrimentos (het monument voor de ontdekkingsreizigers) goede redenen om Belém te bezoeken.

NAU Governor’s Palace, LissabonBij NAU Governor’s Palace beleef je een luxe stedentrip! Het boutique hotel biedt twee zwembaden, een wellnesscentrum en prachtige authentieke details.
In de wijk Belém proef je de lekkerste Pastéis de Bélem

Sfeervol Bairro Alto

Bairro Alto is de bovenstad. Het is een van de bekendste en leukste wijken van Lissabon. Dit dankt de wijk o.a. aan de knusse, smalle straatjes en de vele restaurants, terrasjes en uitgaansgelegenheden.

Om er te komen kun je naar boven lopen via steile straatjes en trappen. Óf je neemt de Elevator de Santa Justa; een oude lift die de beneden- en bovenstad met elkaar verbindt. Een andere optie is de tramlift Elevador da Glória.

In Bairro Alto vind je – op een paar uitzichtpunten na – niet veel bijzondere bezienswaardigheden. Maar dat maakt de wijk zeker goed door de gezellige sfeer en het bruisende nachtleven.

The Independente Suites & Terrace, LissabonThe Independente Suites & Terrace is een sfeervol hotel in het gezellige Bairro Alto. Het hotel is gevestigd in een paleis met prachtige vintage details. Op het dakterras vind je een bar en restaurant.
De gezelligste wijk van Lissabon? Dat is misschien wel Barrio Alto

Modern Baixa & Rossio

In de moderne wijken van Lissabon – Baixa & Rossio (ook wel de benedenstad genoemd) – zie je duidelijk het kaarsrechte stratenpatroon terug. Doordat veel wijken uitkomen bij Baixa of Rossio wordt dit deel ook wel het centrum van Lissabon genoemd.

Je vindt veel winkels en horecagelegenheden in Baixa en Rossio. Er zijn daarnaast ook enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen. Bezoek de Arco da Rua Augusta; een rijkversierde 18e-eeuwse triomfboog die uitkomt op het grote plein Praça do Comércio. Je kunt de boog beklimmen voor een prachtig uitzicht op Lissabon en de rivier de Taag. Wandel ook over het gezellige Praça Dom Pedro IV en neem de eerder genoemde Santa Justa-lift.

Fijn; Baixa & Rossio zijn door de metrostations heel goed bereikbaar. Vanaf hier reis je ook gemakkelijk naar andere delen van de stad. Een fijne uitvalsbasis voor jouw stedentrip in Lissabon dus.

The 7 Hotel, LissabonThe 7 Hotel is een goede uitvalsbasis in Baixa. Je kunt kiezen uit kamers of studio’s met kitchenette. Extra pluspunten voor de comfortabele kamers en het ontbijtbuffet.
Baixa & Rossio worden gezien als het centrum van Lissabon

Nog meer leuke wijken in Lissabon

Met Alfama, Belém, Bairro Alto, Baixa en Rossio hebben we de bekendste wijken van Lissabon wel gehad. Maar de stad heeft nog meer leuke wijken die de moeite waard zijn.

  • We tippen je nog de wijk Cais do Sodré. Hier vind je het startpunt van de trein naar o.a. Cascais en Estoril. Het is daarnaast een hippe wijk met hotspots als Pink Street (een knalroze straat met zwevende paraplu’s) en Time Out Market. In deze foodcourt maak je kennis met verschillende wereldkeukens.
  • Parque das Nações, ook wel bekend als de Expo-wijk, is een leuke wijk buiten Lissabon vlak bij het vliegveld. Het is een supermoderne wijk, die is opgeknapt en gebouwd voor de Expo van 1998. Je vindt hier o.a. het aquarium het Vasco da Gama-winkelcentrum, de Torre Vasco da Gama, een kabelbaan en het treinstation Gare do Oriente. Vooral met kinderen is deze ruim opgezette wijk van Lissabon een aanrader. Ze kunnen ravotten in leuke speeltuinen en parken en het wetenschapsmuseum en de kabelbaan zorgen gegarandeerd voor blije kinderkoppies.
  • Chiado wordt gezien als het literaire hart van Lissabon. Je vindt er diverse boekwinkels en artistieke cafés. Vooral locals komen graag naar deze wijk. Bezoek hier zeker het bijzondere Carmoklooster dat sinds de aardbeving van 1755 geen dak meer heeft.
  • Voor de mooiste uitzichtpunten van Lissabon moet je in de wijk Graça zijn. Feitelijk loopt deze wijk over vanuit Alfama. Door de hoge ligging zijn stevige schoenen wel aan te raden. Neem een kijkje bij miradouro da Graça en miradouro de Senhora da Monte.

Welk van deze wijken van Lissabon ga jij zeker bezoeken? We wensen je alvast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *