Leuke weetjes Side, Turkije

7 dingen over Side die je waarschijnlijk nog niet wist

Side is al jarenlang één van de populairste Turkse badplaatsen en ook voor dit jaar lijkt de badplaats hoge ogen te gooien. Tijd om er meer over te leren buiten dat de zon er altijd schijnt en er luxe all inclusive hotels voor weinig te vinden zijn.

1. Side betekent granaatappel

Leuke weetjes Side (Turkije): granaatappelAls je Side zou vertalen (vanuit het Anatolisch naar het Nederlands), betekent het letterlijk granaatappel. En dat roept natuurlijk wel vragen op. Het antwoord is heel simpel; granaatappels staan symbool voor overvloed en vruchtbaarheid. Daarom hebben de inwoners de stad deze naam gegeven.

Zie je daar wat van terug? Ja. Er zijn weinig bestemmingen waar je zoveel granaatappels tegenkomt als in Side. Grote kans dat je ze al bij het buffet in jouw hotel aantreft en anders kan je bij lokale tentjes veelal verse granaatappelsap bestellen.

2. Veel mensen spreken Side verkeerd uit

Toegegeven, ook ondergetekende is hier schuldig aan. Tijdens het schrijven van dit artikel wees mijn collega Annabel mij erop dat je helemaal geen Sie-de zegt, maar Sie-dee. Wij hadden meteen de leukste versjes in ons hoofd. “Ga je mee? Naar Sie-dee aan Zee.” Mocht een Turk nu ter plaatse praten over Sie-dee dan weet je in elk geval waar hij het over heeft.

3. Side is één groot openluchtmuseum

Leuke weetjes Side (Turkije): cultuurSide is de enige stad aan de zuidkust van Turkije die systematisch is opgegraven. Dat moest ook eigenlijk wel, want er lagen enorm veel schatten uit de oudheid verborgen.

Vandaag de dag kun je diverse opgravingen bewonderen, waaronder een flink aantal monumenten uit het Romeinse rijk. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is het (fotogenieke!) theater uit de 2e eeuw met maar liefst 15.000 zitplaatsen. Of wat dacht je van de agora (een vroegere markt) en de Romeinse baden? Bezoek daarnaast de Tempel van Apollo, welke wordt gezien als één van de mooiste overblijfselen uit de oudheid in Turkije.

De opgravingen vreten veel tijd en naar verluidt is nog niets eens alles opgegraven. Er zijn vermoedens dat je onder het strand nog een groot deel van de voormalige stad vindt. Feitelijk is Side een halve ruïnestad en dat maakt dat niet alleen zonzoekers hier graag komen, maar ook cultuurliefhebbers hier hun hart verliezen.

4. Side was eeuwenlang onbewoond

Het verleden van Side is rumoerig en soms zelfs grimmig te noemen. Vanaf de 4e eeuw begon de stad in het verval te raken. De stadsmuren werden kwetsbaar en Side was steeds vaker het doelwit van invasies. In de 7e eeuw werd de stad volledig geplunderd en daarna platgebrand. Even volgde er een opleving, maar nadat er in de 12e eeuw weer veelvuldig geplunderd werd, besloten veel inwoners de Turkse stad te verlaten en naar Alanya te verhuizen.

Eind 19e eeuw kreeg Side weer nieuwe bewoners. Een groep Griekse moslims was van Kreta gevlucht en streek neer aan de Turkse kust. Sindsdien heeft de stad een enorme groei doorgemaakt en met duizenden toeristen per jaar is het nu allerminst verlaten en onbewoond.

5. Side is opgesplitst in drie delen

Leuke weetjes Side (Turkije): stadsdelenLaten we Side even voor je in kaart brengen; dit maakt je oriëntatie ter plaatse een stukje makkelijker. Het bekendste deel van Side is het antieke deel, waar je het gros van de opgravingen vindt. Dit loopt door tot aan de haven, waar o.a. nog een oud badhuis en de Tempel van Apollo gevestigd zijn.

Het hedendaagse centrum begint daar waar je onder de stadspoort doorrijdt. Denk niet dat dit ook een authentieke stadspoort is. Deze is pas veel later aangelegd. Weliswaar wel met restanten van het aquaduct van Side.

En dan heb je nog het omliggende ‘strand-gedeelte’. Dit bestaat feitelijk uit de buitenwijken Çolakli, Kumköy, Sorgun en Titreyengöl. Sommige hotels liggen zelfs meer dan tien kilometer van het centrum van Side af. Boek je een hotel in Side kijk dan goed waar deze zich bevindt.

6. De ligging van het oude deel van Side is uniek

Het antieke deel van Side, waar je ook het gros van de opgravingen vindt, heeft een unieke ligging op een ca. 400 m breed en 800 m lang schiereiland. Dit zorgt voor een bijzonder uitzicht als je de hoofdstraat bereikt en vanaf boven naar beneden (waar de haven ligt) loopt. Je hebt dan – als je de zijstraatjes inkijkt – aan beide kanten zicht op de zee.

7. Lekker eten staat voorop in Side

De Turkse keuken is een unieke mix tussen specialiteiten uit het Middellandse Zeegebied en Aziatische gerechten. In Side ben je dus – net als in de andere Turkse badplaatsen overigens – aan het goede adres voor lekker eten.

Specialiteiten die je niet mag missen? Yaprak dolmasi (met vlees, rijst en kruiden gevulde vijgenbladeren) en guvec (stoofpot met rijst, groente en vlees). Met name in het oude centrum vind je deze gerechten op veel menukaarten. Na afloop sluit je jouw maaltijd af met Turkse raki.

Zooooooo… nu zit het wel goed met jouw Side-kennis! We wensen je alvast een heel fijne vakantie. Of om toch in stijl te blijven; güzel tatil!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “7 dingen over Side die je waarschijnlijk nog niet wist

  1. Erg leuk om te lezen, ben bij alle plekjes al geweest. Ben een echte Turk hanger. Kom er ieder jaar wel 2 a 3 keer. Het is mijn favoriete vakantieland. Dit jaar 2x Kemer en 1 x Side. Hier zijn wij al vaker geweest. Wie weet gaan we dit jaar wel 4x🤣 heerlijk land met hele vriendelijke mensen. Guyle Guylee.
    (Hoop dat ik het goed geschreven heb)

  2. Leuke info. Bedankt!
    Vriendin laten kletsen en zelf niet zomaar aannemen.
    De ee (uitspraak) aan het eind van een woord bestaat niet eens. In het Turks is een e is een è (uitspraak) en soms een u (uitspraak) maar nooit een ee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *