Weekendje Rotterdam

Waarom je in 2016 écht niet om een weekendje Rotterdam heen kunt

Europa’s nieuwste foodmarkt, bijzondere architectuur, een skyline waar je u tegen zegt en tal van winkels. Lonely Planet roept Rotterdam om deze (en meer!) redenen uit tot een van de topsteden voor 2016. Boek nu een weekendje Rotterdam en ontdek waarom de redacteuren van dit reisinstituut gelijk hebben.

Elk jaar komt Lonely Planet met een Best in Travel-lijst voor het volgende jaar. Deze week maakten ze de top 10 landen, steden en regio’s voor 2016 bekend. Rotterdam was dé verrassing van de top 10 steden. Samen met de steden Kotor (Montenegro), Quita (Ecuador), Dublin (Ierland) en George Town (Maleisië) wist de Zuid-Hollandse stad een plek in de top 5 te veroveren.

En ondanks dat het een verrassing is, snappen wij de keuze wel; onze hoofdstad mag dan veel te bieden hebben, Rotterdam is vaak een ondergeschoven kindje. Onterecht! Tijd om de highlights van Rotterdam op een rij te zetten.

Een eerste kennismaking met Rotterdam

Met dank aan de Rotterdamse havens is de Zuid-Hollandse hoofdstad de tweede stad van Nederland. Na Amsterdam uiteraard. De Rotterdamse haven is een van de belangrijkste ter wereld en tot aan 2004 zelfs de grootste van onze aardbol. Nog steeds biedt de haven aan 280.000 mensen werk. Een goed zicht op de grootte krijg je echter pas als je tijdens een weekendje Rotterdam een boottocht maakt door de haven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad van Rotterdam vrijwel helemaal plat gebombardeerd. Na de oorlog werd de stad, gelegen aan de Nieuwe Maas, helemaal opnieuw opgebouwd, wat heeft gezorgd voor een skyline vol moderne bouwwerken. Ook de rest van de stad staat in het teken van moderne en veelal bijzondere architectuur.

Europa’s nieuwste foodmarkt

Weekendje Rotterdam; MarkthalMisschien wel een van de opvallendste, en zeker een van de meest recente, bouwwerken in Rotterdam is de hoefvormige Markthal. Geïnspireerd op o.a. de Mercat de la Boqueria werd deze foodmarkt in het najaar van 2014  geopend. Nog maar een jaar oud en nu al uitgegroeid tot één van de topattracties van Rotterdam.

De Martkhal is een must see voor iedereen die houdt van lekker eten en drinken; de hal biedt onderdak aan maar liefst 96 kraampjes met verse vis, chocolade, noten, kaas en andere lekkernijen. Er zijn daarnaast meer dan twintig horecagelegenheden.

Bijzonder is ook het kunstwerk op het plafond van de Markthal; dit is het grootste kunstwerk van Nederland en zelfs ter wereld. Op een oppervlakte van 11.000 m² prijkt het kunstwerk Horn of Plenty van kunstenaar Arno Coenen. Door de heldere kleuren is het inmiddels omgedoopt tot de Sixtijnse kapel van Rotterdam.

Via de Erasmusbrug naar Kop Zuid

Zeg je Rotterdam, dan zeg je Erasmusbrug. De in 1996 in gebruik genomen brug is toonzettend voor de bijzondere skyline van Amsterdam. De brug, die door haar vorm ook wel de bijnaam De Zwaan heeft, verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier.

Wandel vanuit het centrum zeker even naar de Kop van Zuid. Dit voormalige deel van de oude haven is nu een hippe woon- en werkwijk met moderne gebouwen. Aan de oude pieren vind je bijvoorbeeld het bekende Luxor Theater, de cruise terminal en trendy horecagelegenheden en dito hotels.

Rondom de brug vinden daarnaast elk jaar veel evenementen plaats. Denk hierbij aan de Wereldhavendagen, de Red Bull Air Race Rotterdam en de Marathon van Rotterdam.

De Rotterdamse kubuswoningen

Weekendje Rotterdam; kubuswoningen

Als we het over in het oog springende gebouwen hebben, dan zijn zeker de Kubuswoningen in Rotterdam een vermelding waard. Hoewel je kubuswoningen – een woning in de vorm van een gekantelde kubus op een paal – inmiddels op meer plekken in Nederland vindt, werden ze bekend in de jaren ’70.

Toen ontwierp de Nederlandse architect Piet Blom deze woningen in Helmond en Rotterdam. Ruimte besparen, dat was het idee erachter; de paal neemt immers minder ruimte in dan een heel huis. Zo kun je de ruimte onder de kubuswoningen weer gebruiken voor andere doeleinden.

Stadhuisplein: het bruisende middelpunt

Eén van de meest levendige pleinen van Rotterdam is het Stadhuisplein. Hier vind je het stadhuis uit het begin van de 20e eeuw; deze heeft de oorlog dus wel overleefd. Rondom het stadhuis vind je voornamelijk horecagelegenheden. In de zomer wordt het plein gesierd door terrassen en in de winter wordt er vaak een ijsbaan opgebouwd.

Een ander drukbezocht plein is het Schouwburgplein. Aan dit plein vind je de Rotterdamse Schouwburg, concertgebouw De Doelen en bioscoopcomplex Pathé.

Koopgoot, walhalla voor shopaholics

Rotterdam is een walhalla voor shopfanaten, in elke wijk vind je tal van winkels. Het walhalla vind je echter in de binnenstad; de Beurstraverse. Deze winkelstraat ligt deels onder de grond van de hoger gelegen Coolsingel en wordt door de inwoners daardoor Koopgoot genoemd. Ook het gebied rondom de Koopgoot is populair onder shopaholics.

SS RotterdamWeekendje Rotterdam met het hele gezin

Wist je dat je in Rotterdam één van de mooiste en grootste dierentuinen van Nederland vindt? Diergaarde Blijdorp, dat sinds 1938 bestaat, is een dierenpark opgedeeld in werelddelen. Bekijk de dieren uit Arctica, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Afrika. Of neem een kijkje onderwater. Leuk met kinderen!

SS RotterdamEen leuk hotel om met kinderen te verblijven is SS Rotterdam, gevestigd in een voormalig cruiseschip. Een te gekke ervaring voor de kleintjes.

Heb je nog meer redenen nodig voor een weekendje Rotterdam? Nee toch? Boek dus snel, voor 2016 of stiekem nog in 2015.

Fotografie: mihaiulia | Shutterstock.com

 

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *