Vulkanen in Auvergne

Bezoek de vulkanen van de Auvergne 

Vulkanen zover het oog reikt! Eén van de relatief onbekende natuurwonderen van Frankrijk is de slapende vulkanenreeks in de Auvergne. Deze ligt in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne en is ideaal voor wie graag zijn wandelschoenen aantrekt. 

De vulkanen van de Auvergne springen al snel in het oog. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je uitkijkt op eindeloze groene heuvels die zijn ontstaan door plantengroei, maar ooit hebben deze vulkanen echt vuurregens veroorzaakt. Er ligt in totaal 850 km aan wandelpaden waardoor er prachtige routes zijn naar de mooiste vulkaantoppen van de regio. Maar er is meer! Zo zijn er ook leuke dorpjes en een gaaf pretpark om te bezoeken.

De mooiste vulkaantoppen

Vulkanen AuvergneIn de Auvergne vind je schitterende vulkaantoppen. Deze liggen allen in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, het grootste en één van de oudste regionale parken van Europa. Vanaf de vulkaantoppen heb je een prachtig uitzicht. Bij helder weer zie je zelfs de Mont Blanc!

  • De Puy de Dôme, één van de beroemdste vulkaantoppen van de Auvergne, is 1.465 m hoog. De top bereiken loont zeker. Je kijkt uit over de schitterende Chaîne de Puys en de rest van de omgeving. Werkelijk adembenemend!
  • In het zuidelijke deel van het park zijn de Cantalbergen. Hier vind je de Plomb du Cantal. Als je kijkt naar de diameter is dit de grootste vulkaan van Europa. Voor wie het prachtige uitzicht wil meemaken, maar liever niet de hele berg beklimt, is er een kabelbaan. Deze is o.a. aangelegd voor de vele skiërs die de Auvergne opzoeken voor een fantastische wintersportvakantie.
  • De Puy Mary behoort tot de reuzen van de vulkanen van de Auvergne. Deze vulkaan (met een hoogte van 1.783 m) bestaat uit vele lagen gestolde lava. De Puy Mary trekt jaarlijks 600.000 bezoekers. Er is zelfs slijtage opgetreden door de vele beklimmingen van toeristen.
  • De Puy de Sancy is met 1.885 m de hoogste bergtop van de Auvergne. Deze vulkaantop maakt onderdeel uit van de Chaîne de Puys, een 35 km lange reeks van tachtig koepelbergen en kraters die middenin het hart van Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne ligt. Het gebied rondom de vulkaantop, Massif du Sancy, is meer dan 3 miljoen jaar geleden ontstaan. De lava heeft dit gebied bijzonder vruchtbaar gemaakt. Er zijn sprookjesachtige dalen en meren te vinden. Deze laatste zijn fantastisch voor vissers door het rijke waterleven.

Pretpark Vulcania

Er is meer te vinden dan kraters en wandelpaden! Vulcania is een geweldig uitje voor kinderen. Dit leerzame pretpark in de Chaîne de Puys is gewijd aan de aardse wetenschappen zonder dat het saai wordt! Op een interactieve manier leer je als bezoeker – d.m.v. o.a. attracties en 5D-films – veel over de vulkanen in de regio. Ga je in de zomer naar de Auvergne? In Vulcania geniet je dan regelmatig van een (draken)optocht, straattheater en als afsluiting een vuurwerkshow.

Charmante dorpjes

Vulkanen van de AuvergneAan de voet van diverse vulkanen in de Auvergne zijn door de jaren heen dorpjes ontstaan. In het bijzonder bij de Puy de Dôme zijn leuke plaatsjes te vinden. Vier van deze plaatsjes zijn aangesloten bij de associatie Les Plus Beaux Villages de France (de mooiste dorpen van Frankrijk).

Montpeyroux is hier een voorbeeld van. Dit pittoreske dorpje ligt op een steenachtige berg en heeft daar dan ook haar naam aan te danken; steenachtige berg wordt in het Frans namelijk mont pierreux genoemd. Het dorpje is makkelijk te herkennen aan de donjon (een middeleeuwse toren) die boven de andere huizen uitsteekt.

Nabije hotels

Een fijne verblijfplaats vinden om de vulkanen van de Auvergne te ontdekken is eenvoudig. In deze hotels kan je even tot rust komen na een dag wandelen.

  • Om de hoek van de indrukwekkende Cantalbergen ligt Hotel Des Bains. Hier kun je ontspannen na een dagje hiken. Dit doe je o.a. in het zwembad, bubbelbad of de sauna. Je kunt kiezen voor een compleet verzorgde reis door o.b.v. all inclusive te boeken!
  • Auberge de la Petite Ferme is een knus hotel met ruime voorzieningen voor een fijne vakantie. Ontspan in het bubbelbad of dineer in het restaurant met traditionele gerechten. Extra bijzonder: vanaf het hotel zie je de vulkanen liggen!
  • Hotel les Bains Romains ligt om de hoek van de Puy de Dôme. Door het charmante stenen gebouw en de kleurrijke inrichting is het hotel bijzonder sfeervol. Bij mooi weer ontbijt je op het terras en zwem je in het buitenbad.

Liever kamperen? Ga naar Huttopia Camping Royat. Deze camping ligt aan de voet van de Puy de Dôme, in een rustig gebied. Je geniet optimaal van zwembad, jacuzzi én de overweldigende natuur.

Zin gekregen in een vakantie naar de Auvergne in Frankrijk? Bekijk ons voordelige aanbod

Over de auteur

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *