Versteend woud Lesbos

Gespot op Lesbos: het grootste versteende woud ter wereld

Een unicum in Europa: het versteende woud op Lesbos in Griekenland. In een landschap waar ooit vulkanen as en lava spuwden, zijn nu de resten van een ooit bosrijk gebied te vinden. De bomen in dit woud zijn door de jaren heen versteend en bestaan nu niet uit hout, maar afzettingen van mineralen zoals ijzer. Dit zorgt voor een waar kleurspektakel!

Wat is dat, een versteend woud?

Versteende woud Lesbos, wat is datEen versteend woud bestaat uit een fossiel hout. De structuur van het hout is behouden, maar het hout zelf is langzaamaan vervangen door mineralen, zoals kwarts. Het verstenen van het hout kan alleen gebeuren onder specifieke omstandigheden. Bomen moeten zijn begraven onder een sediment zoals zand, grind of klei.

Het water dat vanaf de bodem naar beneden sijpelt zorgt ervoor dat het hout gaat rotten. De mineralen die door het water worden afgezet bouwen zich op tot het hout ‘versteend’ is. Snel is het proces niet. Het ontstaan van een versteend woud kan miljoenen jaren duren!

Er zijn wereldwijd slechts enkele plekken waar versteende bomen te vinden zijn. De bekendste versteende wouden zijn het Petrified Forest National Park in Arizona (Verenigde Staten) en het versteende woud op Lesbos.

Het versteende woud van Lesbos

Versteende woud LesbosVoor zover bekend is het versteende woud op Lesbos, met een oppervlakte van ca. 150 km2, het grootste versteende woud. Het is ontstaan dankzij de vulkaanactiviteit op het eiland en zou al zo’n 20 miljoen jaar bestaan.

Talloze vulkaanuitbarstingen hebben het woud, dat volstond met dennen, beuken, palmen en sequoia’s, bedolven. Doordat een deel van het vulkanische materiaal uiteen is gevallen door erosie zijn de boomstronken van deze bomen zichtbaar geworden. Echter is nog lang niet alles aan de oppervlakte gekomen. Een groot deel van het woud bevindt zich nog onder de aarde en zal zich door verder erosie over talloze jaren nog verder openbaren.

Het versteende woud, te vinden in het westen van het eiland in de buurt van Sigri, is in 1985 omgedoopt tot het Petrified Forest Park. In hetzelfde jaar ontving het park de status van beschermd natuurgebied. Het park kan vandaag de dag tegen een kleine vergoeding door toeristen bezocht worden in de maanden maart t/m december. In het woud kunnen prachtige wandelen worden gemaakt. De wandelroutes verschillen in lengte, maar ieder pad leidt je gegarandeerd langs exemplaren van versteend hout. De kortste wandelroute is ca. 500 m en de langste ruim 2 km.

De prachtige kleuren van het versteende hout

Versteende woud Lesbos, kleurenVerschillende tinten rood, geel, bruin en groen vormen een schitterend mozaïek, terwijl vaak de ringen van de boom nog zichtbaar zijn! Dit kleurenpalet is te danken aan de verschillende mineralen die zijn achtergelaten.

Zo zorgen mineralen zoals chroom, kobalt en koper voor een groenblauwe gloed, terwijl door ijzer verschillende schakeringen van rood, bruin en geel ontstaan. Mede hierdoor vallen de boomstammen zo op; zeker als je je bedenkt dat de omgeving bestaat uit zwarte vulkanische stenen.

Het Natuurhistorisch Museum

Combineer jouw dagje naar het versteende woud met een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum van Lesbos. Dit ligt direct naast het woud. Het museum is kleinschalig, maar toch bijzonder interessant! Je kunt hier meer leren over de ontstaansgeschiedenis van het woud. In het museum zijn verschillende boomfossielen en kristallen te aanschouwen en de geologische processen van vulkanen worden uitgelegd. In het museum kan je ook terecht bij de snackbar voor een drankje of hapje; wel zo prettig na een lange wandeling door het versteende woud!

Wil jij het versteende woud van Lesbos met eigen ogen bewonderen? Bekijk ons volledige aanbod en scherpe last minutes naar Lesbos voor een comfortabel verblijf.

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *