Weetjes over Griekenland

13 dingen die je misschien nog niet wist over Griekenland

Dacht je een echte Griekenland-kenner te zijn? Misschien dat je je dan na dit artikel even achter je oren krabt en jouw mening gaat herzien. Wij wisten namelijk verrassende weetjes over Griekenland boven water te toveren.

Hoeveel eilanden? Een duizendje of zes!

Griekenland weetjes: eilandenKreta, Kos, Santorini, Samos, Zakynthos, Lesbos, Rhodos… We kunnen wel even doorgaan met het noemen van Griekse eilanden. We hebben ze alleen niet allemaal voor je paraat. Want dat zou betekenen dat we ca. 6.000 namen moeten onthouden. Ja, je leest het goed; Griekenland herbergt echt zoveel eilanden!

De Griekse eilanden zijn verdeeld over diverse eilandgroepen, waaronder de Ionische Eilanden, Zuid-Egeïsche Eilanden, de Cycladen en de Sporaden. En deel van deze eilandengroepen overlapt elkaar ook weer. Wat overigens niet voor Kreta geldt; dit grootste Griekse eiland is feitelijk een eilandengroep op zich.

Niet alle 6.000 eilanden zijn overigens bewoond. Dit geldt ‘slechts’ voor 227 eilanden. En van deze 227 zijn er maar zo’n 90 eilanden met meer dan 100 inwoners.

Fetakaas-fetisjisten

Griekenland weetjes: fetaWist je dat er nergens ter wereld zoveel fetakaas wordt gegeten als in Griekenland? Ze eten per inwoner meer dan 10 kilo fetakaas per jaar!

Deze kaas – oorspronkelijk o.b.v. schapen-, geiten of koemelk en tegenwoordig vooral van schapenmelk – werd duizenden jaren geleden al gemaakt in Griekenland. Sterker nog; het werd al vermeld in de Odyssee, een dichtwerk van Homerus uit ca. 800 v. Chr.

Bij praktisch elk gerecht gebruiken de Grieken fetakaas. Ze beleggen er de pitabroodjes mee, gooien het door de Griekse salades of voegen het toe aan stoof- en ovengerechten. En wat dacht je van gehaktballetjes gevuld met feta?

De Grieken gaan ver in hun liefde voor de fetakaas. In veel Griekse kaaswinkeltjes hangt een bord met de 15 feta-geboden. Als je écht alles over de kaas wilt weten, neem dan zeker even de moeite om deze te lezen. In het Grieks? Google Translate is je beste vriend! We verklappen er vast eentje; feta is een door de Europese Unie erkend traditioneel Grieks product. Kazen uit andere landen mogen deze naam officieel niet dragen.

Blauw, blauwer, blauwst!

Griekenland weetjes: kwade oogWitte huisjes met blauwe deuren en kozijnen; het kenmerkt het straatbeeld van veel Griekse bestemmingen. We zijn er dol op en hierin zijn wij niet de enige

Wie dacht dat dit alleen voor het mooie plaatje is, heeft het helemaal mis. De Grieken geloven dat deze diepblauwe kleur het kwaad afweert.

Over kwaad gesproken; de Grieken geloven in het kwade oog (ook wel ‘mati’ genoemd). Deze weren zij af met een glazen blauwe oog. Deze kan je op veel plekken ook als souvenir kopen. Bijvoorbeeld in de vorm van een sieraad of – zoals op de foto – sleutelhanger.

Kreta is mega

We stipten het hierboven al even aan; Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het heeft een totale oppervlakte van 8.336 km². Dit is ca. een vijfde van Nederland. Toch voelt het – door de reisafstanden – een stuk groter!

Weetjes Griekenland: KretaReis je per auto van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van Nederland, dan ben je ca. 4,5 uur onderweg. Op Kreta ben je ca. 6 uur onderweg als je van het uiterste westen naar het uiterste oosten rijdt. Simpelweg doordat het vooral autowegen en provinciale wegen zijn. Snelwegen waar je 130 kan? Zet die maar uit je hoofd!

Dat Kreta zo groot is, maakt het eiland ook meteen gevarieerd. In het oosten vind je bijv. nog het authentieke Griekse leven, waar je in Chersonissos meer opgaat in het toeristenleven. Je kunt er daarnaast bijzondere opgravingen bezoeken én het eiland herbergt een prachtige natuur.

Griekenland in zijn totaliteit is trouwens drie keer zo groot als Nederland. Daarentegen heeft het wel aanzienlijk minder inwoners. Dit zijn er zo’n 11 miljoen.

Olijfolie to the max!

Griekenland weetjes: olijfolieLaten we er even wat cijfers en feitjes tegenaan gooien:

  • Verspreid door heel Griekenland vind je meer dan 120.000.000 olijfbomen.
  • Per jaar wordt er 300.000 ton aan olijfolie geproduceerd. Hiermee is Griekenland de op twee na grootste producent ter wereld.
  • Uit onderzoek (van eind 20e eeuw) bleken Grieken per persoon gemiddeld zo’n 30 liter olijfolie per jaar te consumeren. Bij de Duitsers was dit nog geen 200 ml.
  • De olijfolie stroomt in Griekenland al sinds 3.000 v.Chr. door de persen.

Je kunt Griekenland niet verlaten zonder de goddelijke olijfoliën geproefd te hebben. Sterker nog; we raden je aan om een (of meerdere) flesjes in je koffer mee naar huis te nemen. De in Nederland verkrijgbare oliën kunnen hier echt niet aan tippen!

Kust, kust en nog eens kust!

Weetjes Griekenland: kustOf je je nu op het Griekse vasteland bevindt óf op een van de Griekse eilanden; de kust en het strand zijn nooit ver weg. De maximale afstand (en dat is al sporadisch en alleen als je op het vasteland verblijft) is ca. 140 km.

In totaal heb je in Griekenland 15.000 km aan kust tot je beschikking. Dit betekent ook dat je er stranden in overvloed vindt. Sommige van ’s werelds mooiste stranden zijn zelfs in Griekenland te vinden. Meer dan 400 van deze stranden zijn ook nog eens bekroond met een Blauwe Vlag. Dit betekent dat het er veilig en schoon is. Vooral families kiezen ervoor om op deze stranden te gaan sunsnacken.

En wat zou een strandbestemming zonder zon zijn? Griekenland biedt gelukkig een enorm fijn klimaat. Je kunt er rekenen op zo’n 250 dagen zon per jaar.

Nog meer verrassende weetjes over Griekenland

  • Heb je graag wat meer seks? Ga in Griekenland wonen en laat je aansteken door hun seksdrift. Uit onderzoek van Durex is gebleken dat Grieken de meeste seks per jaar hebben.
  • Vriendelijk zwaaien naar Grieken? Doe dit niet met een open handpalm; dit kan als beledigend ervaren worden. Grieken zelf zwaaien met een gesloten vuist. Gewoon dit goede voorbeeld volgen!
  • Nog een klein lesje etiquette: verlaat een huis altijd door dezelfde deur als waar je door binnen bent gekomen. Het kan ongeluk brengen als je hiervoor een andere deur gebruikt.
  • Zoveel als Grieken fetakaas en olijfolie consumeren, zo weinig eten ze bonen. Vroeger werd er gedacht dat bonen dode zielen bevatten. En hoewel die gedachte nu bij steeds minder Grieken leeft, zal het nooit een populair ingrediënt worden van Griekse gerechten.
  • Het Grieks is een van de oudste talen in Europa; het wordt al meer dan 3.000 jaar gesproken. Een woord dat je tijdens jouw vakantie veel zal gebruiken is Kaliméra. Dat betekent ‘goedemorgen’.
  • De oudste boom in Griekenland is gek genoeg geen olijfboom. Het is een Bosnische den van ca. 1.100 jaar oud. Je vindt deze in het Pindos-gebergte.
  • Hoewel Griekenland bekent staat als zonbestemming zijn er ook mogelijkheden om te skiën in het land. Je vindt er meer dan tien skigebieden en de hoogste piste ligt ca. 2.500 meter boven zeespiegel.

Zooooooo… nu je deze Griekenland-weetjes kent, ga je goed voorbereid op reis. We wensen je alvast een heel fijne vakantie. Of om toch in stijl te blijven; oraíes diakopés!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “13 dingen die je misschien nog niet wist over Griekenland

  1. Het klinkt heel leuk, interessant en spannend ik zou nu heel graag naar Griekenland willen. Ik heb ook mijn werkstuk over Griekenland en heb erg veel geleerd van deze tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *