Vakantie Venetië in coronatijd

Venetië in coronatijd: maak gebruik van de rust

Italië werd als eerste Europese land zwaar getroffen door corona. Nu hoor je er amper meer wat over in het nieuws. Hoe is het daar nu? En hoe is vakantie vieren er in coronatijd? We namen een kijkje in Venetië.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen in Italië.

Venetië stond al enorm lang op mijn wensenlijst, maar de drukte hield me altijd tegen. Als je zoals ik van fotograferen houdt, wil je simpelweg geen drommen mensen. Was het dan nu, nu we allemaal minder reizen, niet de uitgelezen kans om de Italiaanse stad te bezoeken? Ja dus!

Hoe ik Venetië in coronatijd heb ervaren? Ik neem je mee aan de hand van een verslag van mijn drie dagen.

Dag 1: een eerste kennismaking

Venetië is een eiland en het leuke daaraan is dat je per waterbus naar de stad kan varen. De boot zit vol, maar niet propvol. En net als in het Nederlandse openbaar vervoer is ook hier een mondkapje verplicht.

De waterbus is de ideale manier om naar de stad af te reizen en zorgt ook nog eens voor een eerste kennismaking als je – zoals wij – niet bij de eerste halte hoeft uit te stappen. Vanaf de Canal Grande schitteren de mooie huisjes je tegemoet.

We stappen uit op halte Giglio en lopen in een paar minuten naar ons hotel, Hotel do Pozzi. We hebben voor dit simpele hotel gekozen vanwege de centrale ligging en de betaalbaarheid. Een goede keuze bleek tijdens onze trip!

Na het inchecken en koffers neerzetten, is het tijd om op stap te gaan. We beginnen niet bij het bekende San Marco-plein, want we hebben gereserveerd voor Scala del Bovolo. En het was goed dat we dat hadden gedaan, want door de corona maatregelen mogen er maar 10 mensen tegelijk naar binnen. Na het bewonderen van het bijzondere gebouw – ook wel bekend als het slakkenhuis – en uitzicht over de mooie daken lopen we richting de bekende Rialto-brug.

Vakantie Venetië in coronatijdWe vallen voor de charmes van een gondelier en het tarief dat hij noemt. Normaal is dit € 80,-, nu € 60,-. Of het komt door onze mooie blauwe ogen of de coronacrisis; geen idee. Maar we stappen in en al varend onder de Rialto-brug door vertelt de gondelier dat ze nog geen 20% van het aantal toeristen van normaal hebben. Kijkend naar de mensen op straat denk ik dat dat nog hoog ingeschat is.

Nadat we weer voet aan wal hebben gezet, gaan we nog voor een flinke wandeling. Over het ene na het andere charmante bruggetje. En dan is het al tijd voor het avondeten. We besluiten een tip van een bekende op te volgen, Gio’s Restaurant. Dit restaurant – met uitzicht op de Canal Grande en de Santa Maria della Salute – staat zo goed aangeschreven dat je normaal een week of twee van tevoren moet reserveren. Wij doen dat slechts anderhalf uur van tevoren door corona. Zonder spijt, want de zeebaars is goddelijk en het uitzicht fantastisch!

Dag 2: hotspots & Burano

Ondanks de verhalen dat het nu zo rustig in Venetië is, hebben we wel skip the line-tickets gekocht voor het Dogepaleis. Een verstandig besluit, want de bezienswaardigheden aan het San Marco-plein zijn wél goed bezocht. Hier en nabij de Rialto-brug is het echt wel druk met toeristen.

Vakantie Venetië in coronatijdHet Dogepaleis is prachtig om te zien, vooral de plafonds en het uitzicht op de basiliek (zie foto). Je loopt daarnaast over de bekende Brug der Zuchten. Het mondkapje is even wennen; ben je ergens in Italië binnen dan moet deze altijd op. Maar het is een klein offer als we zo wél weer kunnen genieten van reizen. Eenmaal buiten zijn de wachtrijen voor de basiliek en de klokkentoren langer dan we hadden verwacht. Of ze lijken dat doordat mensen zich netjes aan de meter afstand houden. In Italië hanteren ze dus geen 1,5 maar 1 meter afstand.

Wij besluiten niet in de rij te gaan staan, maar de middag te gebruiken voor een boottocht naar buureiland Burano. Dit eiland staat bekend om haar gekleurde huisjes en is duidelijk populair bij de vele Italiaanse vakantiegangers. Houd dus wel rekening met drukte op de boot, maar laat je hier niet door afschrikken; het eiland is geweldig. En als je net als ik van fotograferen houdt, kun je hier zeker je hart ophalen.

Die avond hebben we geen plannen voor het diner. We besluiten richting de Rialto-brug te lopen voor een foto bij zonsondergang en dan een plekje te zoeken. Dat plekje komen we al op de heenweg tegen: Osteria del Lovo. In een smal straatje genieten we van verse Italiaanse pasta en lam. En niet eens voor een hoofdprijs die je misschien wel zou verwachten in Venetië. Corona verdwijnt naar de achtergrond, genieten staat voorop!

Dag 3: shop till you drop!

Vakantie Venetië in coronatijdWe hebben de bekende highlights gezien en er inmiddels bijna 50.000 stappen op zitten. We besluiten het rustiger aan te doen en souvenirs voor het thuisfront te kopen. Truffelolie, limoncello, Venetiaanse maskers… Er is zoveel leuks te koop!

Tussendoor schieten we de laatste plaatjes van de mooie grachtjes en zeggen tegen elkaar hoe gezegend we zijn dat reizen binnen Europa weer kan.

Overall ervaring van Venetië in coronatijd

Corona heeft zéker geen stempel gedrukt op ons tripje. Stiekem hebben we – wel met in ons hoofd de ellende voor de ondernemers – genoten van het feit dat het wat rustiger is. Dit is feitelijk het jaar dat je Venetië móet bezoeken als je dat nog nooit hebt gedaan.

Afstand houden is net als in Nederland belangrijk en mondkapjes dien je altijd te dragen in binnenruimtes. ’s Avonds geldt dat deze na 18.00 uur gebruikt moeten worden op drukke plekken. Verder zijn er totaal geen belemmeringen en er zijn ook geen bezienswaardigheden gesloten door corona.

Het is er rustiger dan normaal, maar zeker niet uitgestorven saai. ‘s Avonds leeft de stad echt op! En ja, reserveren is voor de belangrijke bezienswaardigheden ook nog steeds een must.

Heb je altijd al naar Venetië gewild, maar werd je afgeschrikt door de drukte? Dit is hét moment om te gaan!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *