Stedentrip Porto

Veelzijdig Porto

Bij een stedentrip naar Portugal denkt men al gauw aan Lissabon. De tweede grootste stad van Portugal, Porto, wordt echter gauw vergeten door Nederlandse vakantiegangers. En dat terwijl deze levendige en interessante stad ook alles heeft wat je nodig hebt voor een geslaagde stedentrip.

Porto op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Sinds 1996 staat Porto op de UNESCO Werelderfgoedlijst en in 2001 was de stad de Culturele hoofdstad van Europa. En met deze twee eervolle vermeldingen kun je je voorstellen dat er genoeg te zien is in de stad. Tel daarbij op dat je net buiten Porto nog twee kloosters (Alcobaça en Batalha) vindt die ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en je zult je zeker geen moment vervelen tijdens een stedentrip Porto. Kijk je mee naar de bezienswaardigheden in de Noord-Portugese stad?

Port(o)

Wie Porto zegt, zegt port. Deze wijnvariant vind je overal in de stad en moet je dus zeker een keer gedronken hebben tijdens je stedentrip Porto. Ironisch genoeg liggen de meeste porthuizen niet eens in Porto. Het centrum van de porthandel vind je aan de zuidoever van de Douro in Vila Nova de Gaia. Hier vind je nog steeds de meeste porthuizen, proeverijen en opslagkelders.

Voor wie alvast meer wilt weten over port: port is een zoete wijnsoort met een hoog alcoholpercentage welke meestal wordt gedronken als dessertwijn of bij bijvoorbeeld een kaasplankje. Proeven kan altijd, op elk moment van de dag en doe dat dan ook in een van de wijnhuizen.

Stedentrip Porto: Taylor's portEen van de bekendste wijnhuizen in Porto is Taylor’s. Dit wijnhuis is als enige nog in handen van de familie die het stichtte en staat bekend om de Single Quinta Port. Ook de meest dure en beste portwijn vind je in Taylor’s, Dit is de Tawny Port van veertig jaar oud. Na een rondleiding, waarin je alles te weten komt over de geschiedenis en de bereiding van dit heerlijke drankje, volgt het beste gedeelte; het proeven.

Of dat nog niet genoeg is, ligt dit huis ook nog eens op een fraaie locatie waardoor je vanaf het terras aan de Douro een mooi uitzicht hebt op Porto aan de overkant.

Wat te doen in Porto

Stedentrip Porto: RibeiraWanneer je niet té veel van de port drinkt, kun je nog genieten van de vele andere prachtige bezienswaardigheden die Porto te bieden heeft.

  • Bezoek de oude wijk Ribeira. Ribeira bestaat uit kleine smalle steegjes en straatjes. Deze zijn soms erg steil kunnen zijn, goed schoeisel is dus handig. Dwaal rond door de steile straten met oude huizen geschilderd in pasteltinten. Afkoelen doe je in de nauwe en soms donkere steegjes in deze wijk.
  • Ga naar de Dourkade in Ribeira. Hier vind je veel gezellige én goedkope restaurantjes waar je o.a. heerlijke vis kunt eten. Bestel een van dé specialiteiten van Portugal, de in zout gedroogde kabeljauw. Ook sardientjes, soepen en stampotten zijn veelvoorkomende gerechten op de menukaarten van de restaurants in Porto.
  • Wandel over de Dom Luís brug. Porto wordt door diverse bruggen verbonden met de overkant van de Douro, maar deze brug is de bekendste en meest imposante vanwege het vele staalwerk. Een medewerker van Gustave Eiffel, Teófilo Seyrig, ontwierp deze brug en werkte hier vijf jaar aan. Wanneer je op de brug staat aan de kant van Porto zie je naast de brug twee pilaren staan. Dit zijn de enige overblijfselen van de eerdere brug Ponte Pênsil.
  • Bezoek de barokke kerk Igreja e Torre dos Clérigos. De klokkentoren van deze kerk, Torre dos Clérigos, steekt hoog boven Porto uit. Beklim de 225 reden en geniet van een prachtig uitzicht over Porto en de Douro.
  • Loop na het bezoek aan Torre dos Clérigos niet meteen naar een terrasje voor een verkoelend drankje, maar bewonder eerst nog even een van de mooiste boekwinkels van Europa. Livraria Lello & Irmão in de Rua das Carmelitas ligt vlak bij de kerk. De gevel is fraai, maar ook binnen zal je verrast worden door het art-deco interieur met schitterende boekenkasten en een monumentale trap naar een rustige leesruimte. En ook al ben je geen boekenwurm, dan is het toch de moeite waard om alleen al even de geur van de boeken op te snuiven.
  • Estação de São Bento is het station van Porto. Typerend voor dit station zijn de azulejos (keramieke tegels waarop verschillende taferelen geschilderd zijn) in de hal van het station. Jorge Colaço maakte in 1930 deze 20.000 tegeltjes. De blauwgekleurde tegeltjes beelden het alledaagse Portugese leven af.

Van museum tot strand; Porto is veelzijdig

Naast de prachtige gebouwen, pleintjes en wijken in Porto, vind je hier ook meerdere musea. Een aanrader is Museu do Carro Eléctrico do Porto. Dit trammuseum bezit een unieke collectie aan voertuigen. Wagens waar men vele jaren terug in reed, zijn hier te bezichtigen.

Wat je misschien niet zo snel verwacht bij een stad als Porto, is strand. Maar schijn bedriegt. Zowel ten noorden als ten zuiden van de monding van de Douro liggen enkele mooie uitgestrekte stranden. Je kunt de stranden bereiken met het openbaar vervoer, maar je kunt ook met de fiets naar het strand gaan. Zo zie je meteen meer van de stad! Volg de Douro en je komt vanzelf bij het strand terecht. De mooiste en bekendste stranden van Porto zijn Praia da Forno, Praia de Nossa Senhora da Guia en Praia Lavadores.

Ben jij benieuwd geworden naar Porto? Boek dan vandaag nog je stedentrip Porto

Fotografie: Marcin Krzyzak | Shutterstock.com (Taylor’s port) FXEGS Javier Espuny | Shutterstock.com (Livraria Lello & Irmão)

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

1 reactie op “Veelzijdig Porto

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *