Vakantie Senegal tips

Op vakantie naar Senegal? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Senegal? Met deze tips weet je in no time alles over deze Afrikaanse vakantiebestemming. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Maar… je haalt er het maximale uit als je je van tevoren een beetje inleest. Wij helpen je op weg met deze tips voor een vakantie naar Senegal. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen.

Én… Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie in Senegal. Zo kan jouw vakantie bij voorbaat al niet meer stuk!

Waar ligt Senegal?

Een klein stukje aardrijkskundeles: Senegal ligt in Afrika. Het omsluit in zijn geheel het kleinere buurland Gambia én het grenst aan Mauritanië, Guinee en Mali. Het land heeft een oppervlakte van bijna 200.000 km². Dat is meer dan 4x zo groot als Nederland!

Vind je het ver weg klinken? De reistijd valt heel erg mee. Als je een rechtstreekse vlucht hebt, land je in ca. 6/7 uur op Senegalese bodem. Soms heb je een tussenstop in een ander Afrikaans land, dan is de reistijd langer. Maar je bent hier nog altijd sneller dan bijvoorbeeld in het Caribisch gebied.

Oh en ook fijn; het tijdsverschil is beperkt (slechts één uur in de winter en twee uur in de zomer), waardoor er van een jetlag geen sprake is.

Waar ligt Senegal
Senegal ligt aan de westkust van Afrika en omsluit Gambia in zijn geheel

Waar staat Senegal bekend om?

We kunnen kort zijn; strand! Senegal grenst aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor kun je rekenen op een lange kustlijn van maar liefst 700 km lang. En ja, daarmee is het de perfecte bestemming voor een strandvakantie.

Het meest bekende strandoord van Senegal is Saly. Saly ligt aan de zogenaamde Petite Côte, ofwel de kleine kust. Dit gebied wordt gekenmerkt door parelwitte stranden. En ja, aan deze stranden vind je veel hotels.

Toch is het niet alleen strand wat Senegal zo bijzonder maakt. Wat weinig mensen weten, is dat het land ook prachtige natuur herbergt en dat je er op safari kan gaan. Hoe tof?! Je kunt er daarnaast kennismaken met authentiek Afrika.

Vakantie Senegal tips: stranden
Senegal staat vooral bekend om de mooie stranden, maar het Afrikaanse land biedt meer

Is Senegal duur?

Nee, Senegal is niet duur. Er is wel een maar… Als je een goedkope vakantie naar een zonnig Afrikaans land wil, is Gambia doorgaans goedkoper. Dit zie je met name terug in de prijzen van de hotels en horeca. Daarentegen ligt de kwaliteit in Senegal wel weer hoger dan in Gambia.

Om je enig houvast te geven bij de prijzen in Senegal; voor een biertje ben je gemiddeld € 2,- kwijt en een glas frisdrank kost je ca. € 1,-. Neem je plaats in een lokaal restaurant voor een simpele maaltijd dan ben je € 5,- tot € 10,- kwijt.

Een betaalbare vakantie naar Senegal boeken?Bekijk ons aanbod

Is Senegal een veilig land?

Senegal wordt gezien als een van de veiligste landen in Afrika. Het is er op politiek vlak stabiel, de bevolking is gastvrij en de criminaliteitscijfers zijn een stuk beter dan in de buurlanden.

De salarissen liggen er wel laag en wij worden gezien als rijk. Op drukke plekken kunnen er daardoor wel zakkenrollers zijn. Laat je reisdocumenten en sieraden bij voorkeur in een kluisje in je hotel als je op pad gaat.

Zien & doen in Senegal

Wat je tijdens een vakantie in Senegal niet mag missen? We geven je een aantal fijne tips:

  • Neem een kijkje op het voormalige slaveneiland Ile de Gorée. Dit eiland ligt voor de kust bij de hoofdstad Dakar en je maakt er kennis met een stukje treurige geschiedenis van Senegal. Je kunt hier o.a. het laatste slavenhuis bezoeken.
  • Of je voor safari naar Zuid-Afrika of Kenia moet? Nee joh! In Senegal kan je wildlife spotten in Bandia Reserve. Nee, de big five kun je hier niet afvinken, maar je vindt er genoeg moois, waaronder giraffen en struisvogels.
  • Zonder twijfel één van de leukste activiteiten in Senegal; een ochtend in M’bour. Hier vind je de grootste visafslag van het westen van het land. Jaarlijks worden hier tonnen aan vis verhandeld. Je kunt hier een kijkje nemen, kennismaken met de locals en kleurrijke bootjes op de foto zetten.

Vakantie Senegal tips: vismarkt

De beste reistijd voor Senegal

De maximumtemperaturen liggen in Senegal het hele jaar tussen de 25 en 30°C. Is het land dan ook het hele jaar geschikt voor een strandvakantie? Nee helaas.

Senegal kent een regenseizoen en een droog seizoen. Droog is het er tussen oktober en juni en dat is als je het ons vraagt meteen de beste reistijd. De luchtvochtigheid (en dus de gevoelstemperatuur) is dan ook aangenamer dan in het regenseizoen.

De leukste hotels in Senegal

Ben je nog op zoek naar een hotel in Senegal? Tips hebben we daar natuurlijk ook voor! Dit zijn onze favorieten:

  • Zin in een luxe vakantie? Riu Baobab is een modern hotel met enorm veel faciliteiten. Je hebt er o.a. de keus uit vier verschillende zwembaden en meerdere restaurants. Verblijf o.b.v. all inclusive en kies voor een swim-up kamer om het vakantiegevoel helemaal compleet te maken!
  • Op zoek naar het beste all inclusive hotel in Senegal? Als we onze reizigers mogen geloven is dat Royal Horizons Baobab. Dit hotel beschikt niet alleen over een uitgebreide all inclusive formule, maar ook over meerdere zwembaden, tal van sportfaciliteiten, voldoende vermaak voor kinderen én een ligging direct aan een privéstrand.
  • Is een vakantie voor jou compleet als je een zwembad hebt dat wordt omgeven door palmbomen en als je ’s nachts bij kan tanken in een ruime kamer? Dan kan Hotel Neptuno zomaar eens bij jou passen. Extra bonuspunten krijgt dit hotel voor de jacuzzi en het restaurant (met een mix van Franse en Senegalese gerechten).
  • Wil je aan het zwembad luieren afwisselen met relaxen in het wellnesscentrum of dineren in een buffet- of à la carte restaurant? Het luxe Lamantin Beach Hotel Resort & Spa biedt dit allemaal én dan ook nog eens een strand voor de deur!
  • In de bruisende hoofdstad Dakar verblijven? Dan is Hotel Novotel Dakar een goede uitvalsbasis. Je verblijft aan de promenade en na een dag sightseeing neem je een duik in het zwembad of schuif je aan in het restaurant.

Heb je graag een ruimere keuze uit hotels?

Vakantie Senegal tips: hotels
Hotel Neptuno is een klein palmbomenparadijs in Senegal

Vervoer in Senegal

Hoewel een auto huren in Senegal mogelijk is, adviseren we je in plaats daarvan een of meerdere excursies te boeken om het land te ontdekken.

Waarom? Het verkeer in Senegal is – net zoals in veel andere West-Afrikaanse landen – allesbehalve goed geregeld. Het is er op zijn zachtst gezegd chaotisch. Busjes, auto’s, vrachtwagens, paard en wagen, fietsers; alles rijdt door elkaar heen.

Dat gaat voor de lokale bevolking allemaal goed, maar als je het Nederlandse verkeer gewend bent, is het misschien niet de beste optie voor vervoer.

Bekijk de excursiemogelijkheden in Senegal

Meer tips voor een vakantie in Senegal

Tot slot nog een aantal extra Senegal-tips voor jouw vakantie:

  • Senegalezen staan niet graag op de foto; een deel denkt dat hun ziel wordt weggenomen én in het verleden zijn er gevallen geweest waarbij ze zichzelf opeens op ansichtkaarten terugzagen. Het is daarom raadzaam (en respectvol!) om vooraf te vragen of je een foto mag maken.
  • In bars en restaurants is het gebruikelijk om 10% fooi te geven. In taxi’s is dit niet noodzakelijk, maar het wordt wel gewaardeerd wanneer je iets extra’s geeft als je tevreden bent over de taxirit.
  • Heb je kleding, schoenen, sportartikelen, verzorgingsproducten of schoolmaterialen die je niet meer gebruikt? Neem ze dan mee op vakantie. Lokale dorpen en scholen doe je hier een groot plezier mee.
We kunnen je nog eindeloos veel tips geven voor een vakantie in Senegal. Simpelweg omdat het land best wat verschilt van de bekende Europese vakantielanden. We verwijzen je voor deze tips graag door naar onze praktische informatie over Senegal.

Zie jij door onze tips een Senegal-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *