Kreta met kinderen in de meivakantie

6 redenen voor een vakantie naar Kreta in de meivakantie

Ben jij nog op zoek naar een zonvakantie in de meivakantie? Het veelzijdige en zomerse Griekse eiland Kreta is een aanrader met kinderen. Waarom? We leggen het je uit!

Waar de meivakantie vroeger één week was, verlengen steeds meer scholen deze vakantie met een extra week. Dit geeft ouders de kans om niet alleen in de zomervakantie de zon op te zoeken, maar ook in de meivakantie. Hoewel hij dit jaar vroeg valt, al in april, hebben veel scholen hem verlengd d.m.v. studiedagen. Tijd voor een geslaagde familietrip!

De Spaanse eilanden zijn populair in deze periode, maar ook Griekenland gooit hoge ogen. En dan in het bijzonder Kreta. Het veelzijdige eiland heeft genoeg in huis voor vertier voor het hele gezin!

1. Veilige, schone én mooi stranden

Kreta beschikt over een breed aanbod aan schone en veilige stranden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de uitgestrekte en kindvriendelijke zandstranden bij Rethymnon en Chania. De stranden in het noorden lopen praktisch allemaal geleidelijk af in zee; wel zo veilig!

Op zoek naar een kilometerslang zandstrand waar je goed kunt snorkelen? Het in het zuidwesten gelegen strand van Elafónos doet haast Caribisch aan! Het strand ligt in een laguneachtige baai met helderblauw water.

2. Waterpret voor 10

Kreta met kinderen: waterparkNaast een breed aanbod aan schone en veilige stranden, die zorgen voor een flinke dosis waterpret, vind je op het eiland ook nog waterparken. De bekendste is Watercity, gelegen tussen de hoofdstad Heraklion en de populaire badplaats Chersonissos.

Het park wordt door de makers zelf het wildste waterpark van Europa genoemd. Het park beschikt over meer dan 25 (!) verschillende glijbanen, waaronder een black hole en kamikaze voor de dare devils. Je vindt er daarnaast o.a. een immens groot golfslagbad, speciale zwembaden met toestellen voor de kleintjes en een lazy river.

3. Familievriendelijke hotels

Een zwembad met apart kinderbad, een miniclub, animatie en in sommige gevallen zelfs een aquapark; er zijn genoeg hotels op Kreta die over deze faciliteiten beschikken en waar je ook nog eens met Griekse gastvrijheid wordt ontvangen. En wat dacht je van een all inclusive vakantie op Kreta? Voor komende meivakantie maakten we een selectie uit onze favoriete hotels.

  • Het moderne Star Beach Village beschikt over grote familiekamers, een all inclusive formule, miniclub en een animatieteam. Maar het mooiste? Het naastgelegen waterpark Star Beach Aquapark. Als gast van het hotel heb je onbeperkt toegang tot de vele glijbanen, zwembaden en de lazy river.
  • Met dank aan de vele faciliteiten is Grand Hotel Holiday Resort een populaire accommodatie onder Nederlandse gezinnen. Faciliteiten waar je op kunt rekenen zijn o.a. een relaxpool, kinderzwembaden, miniclub, kinderanimatie en 6 waterglijbanen. Daarnaast zijn er diverse sportfaciliteiten, kun je verblijven o.b.v. all inclusive en ligt het bruisende Chersonissos binnen handbereik.

4. Een gezonde dosis cultuur

Je hoeft je kinderen geen ellenlange dagen mee te sleuren van het ene museum naar het andere om ze kennis te laten maken met de Griekse cultuur. Op Kreta kan dit op een laagdrempelige, leerzame en vooral leuke manier.

Kreta met kinderen: KnossosBreng bijvoorbeeld een bezoek aan Chania, een van de meest authentieke dorpjes van Kreta. Slenter door de smalle straatjes en pittoreske steegjes en ga met de kinderen op zoek naar een geslaagde souvenir voor opa of oma. Na afloop geniet je op één van de terrasjes van een wijntje (voor jezelf) en ijsje (voor de kinderen).

En hoe leuk is het om opgravingen uit vroegere tijden te bezoeken? In Knossos, wat vermoedelijk de hoofdstad van Kreta was in de Minoïsche tijd, vind je de opgravingen van een oud paleis. Deze werd in 1878 ontdekt en is vanaf 1900 stukje bij beetje opgegraven. Een deel van het paleis is daarna opnieuw opgebouwd.

Vondsten die tijdens de opgravingen van het paleis zijn gevonden kun je bewonderen in het Archeologische Museum van de huidige hoofdstad, Heraklion. Hier vind je nog diverse andere musea die ook leuk zijn voor kinderen.

5. Aangename temperaturen

Je kunt rekenen op temperaturen rond de 24 °C. Een ideale temperatuur voor vakantiegangers die dagjes strand willen combineren met dagjes op pad. Het is daarnaast fijn als je met echt kleine kindjes op pad wilt; die wil je geen temperaturen van +30 °C aandoen.

6. De leukste actieve & spannende dagtripjes

Heb jij actieve tieners die meegaan op vakantie? Kreta telt ongeveer vijftig kloven, waarvan de Samariakloof de meest bekende is. Een goede conditie en stevige wandelschoenen zijn een aanrader; de wandelroute (vanaf de Omaloshoogvlakte naar de kustplaats Agia Roumelia) is ca. 16 km lang. Onderweg kom je door de IJzeren poort, het smalste deel van de kloof. Een flinke uitdaging, net als het hoogteverschil van in totaal ca. 1.250 meter.

Heb je kleine kinderen die de 16 km nog niet aankunnen, maar wel van wandelen houden? Vanaf Agia Roumelia is het mogelijk een kortere hike te maken naar de kloof.

Voor kinderen (en ouders!) met iets minder conditie is de Agia Sofia Grot in het binnenland van Kreta een aanrader. Maak een spannende toch door deze grootste grot van Kreta die o.a. een zeeklif herbergt. Ook de Zeus Grot is een aanrader. Hier vind je spectaculaire stalagmieten en stalactieten.

Hebben we jou kunnen overtuigen dat Kreta jouw bestemming wordt voor de komende zonvakantie met kinderen? Bekijk al onze meivakanties naar Kreta en begin vast maar vast met koffers pakken.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *