Vakantie met kleine kinderen: rugdrager

Vakantie met kleine kinderen: waar moet je op letten?

Als je kinderen krijgt, bereid je je op veel voor: een babykamer, de opvang en hoe ga je voeden? Je gaat kennismaken met slapeloze nachten en onvoorwaardelijke liefde. Opeens staat de eerste vakantie met kleine kinderen voor de deur en besef je je dat ook de vakantie anders gaat worden… Waar moet je volgens reisblogger Saskia op letten als je voor het eerst op vakantie gaat met kleine kinderen?

1. Ga de eerste keer kort weg

Voor kleine kinderen is het maar wat onwennig om in een andere omgeving te slapen. Kies er daarom voor om de eerste keer kort weg te gaan, bijvoorbeeld een weekendje of midweek. Als je je eigen campingbedje meeneemt, dan kan je je kind thuis vast laten wennen aan dit bedje. Want elke ouder zal dit herkennen: als je kind ‘s nachts goed slaapt, is het overdag een stuk gezelliger.

2. Kies voor een korte rijafstand

Tot ongeveer negen maanden worden kleine kinderen in een maxi-cosi vervoerd. Het is voor hun ruggetje erg slecht om heel lang hierin te zitten. Natuurlijk kan je bij een langere reis er voor kiezen om regelmatig te stoppen en je kind eruit te halen, maar bedenk je dat ze een jaar later in een autostoeltje zitten waarin ze wel langere tijd kunnen autorijden. Dus waarom zo ver weggaan? Kies voor jouw eerste vakantie met kleine kinderen in dat eerste jaar lekker voor een bestemming dichtbij. Ook in ons eigen landje en de omringende landen is er genoeg moois te zien en te beleven.

3. Ga met de auto

Tijdens onze eerste langere vakantie met kind wilden we veel meenemen: de fijne kinderwagen, een Bumbo-stoeltje, haar eigen campingbedje, een rugdrager, kleding en reservekleding, flessen, melkpoeder en luiers. Wij gingen naar het relatief dure Noorwegen, dus namen we genoeg luiers en flesvoeding mee voor de complete drie weken. Natuurlijk verkopen ze het daar ook, dus noodzakelijk is het niet, wel handig als je genoeg plek hebt in de auto.

4. Kies voor een appartement of een huisje

De nachtmerrie van vele ouders: jouw baby huilt de hele nacht en houdt de hele camping wakker. In de praktijk valt het reuze mee, maar alleen de gedachten hieraan zorgt bij sommige ouders al voor een spanning die direct overslaat op je kind. Die dat weer uit in meer huilen dan normaal.

Tijdens een eerste vakantie met kinderen is het voor iedereen even wennen aan de nieuwe omgeving en de nieuwe gezinssamenstelling. Maak het jezelf makkelijk door voor een appartement of huisje te kiezen. Hier heeft niemand er last van als je kindje ‘s nachts huilt en kan je ook zelf koken.

5. Relax

Krijg je van het bovenstaande geen vakantiegevoel? Relax, het gaat echt goed komen als je ontspannen bent. Met een beetje improvisatievermogen en aanpassen aan het ritme van je kind krijg jij echt een fijne eerste vakantie!

Ben jij al eens op vakantie met kleine kinderen geweest? Wat is jouw ultieme tip?

 

Over de auteur

Saskia

Saskia is altijd op zoek naar de leukste vakanties en uitjes met kinderen. Met haar gezin verkent ze Europa en treedt ze net buiten de gebaande paden: van citytrip tot kanotocht en van wandeling tot grote mensen museum. Met haar ervaringen inspireert ze andere ouders op haar blog KidsErOpUit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *