Bezienswaardigheden Chania, Kreta

Venetiaans pareltje! Deze bezienswaardigheden in Chania mag je niet missen

Je kunt natuurlijk gaan stappen in Chersonissos – het beeld dat veel mensen bij Kreta hebben door het tv-programma Oh oh Cherso – maar je kunt ook kennismaken met heel andere plekken van Kreta. Zo is het Venetiaanse stadje Chania een aaneenschakeling van bezienswaardigheden om blij van te worden.

Chania in een vogelvlucht

Chania in een stad aan de noordwestkust van het Griekse eiland Kreta. Het staat bekend om de kleurrijke Venetiaanse haven, een gemoedelijke sfeer en talloze bezienswaardigheden waar geschiedenisfanaten blij van worden. De omgeving is daarnaast een walhalla voor natuurliefhebbers.

Tel daar ook nog eens fijne hotels en strandjes net buiten het centrum bij op en alle ingrediënten voor een veelzijdige zonvakantie zijn aanwezig. Dagen aan het strand of zwembad wissel je eenvoudig af met een bezoekje aan een van de vele bezienswaardigheden in Chania.

Nu al enthousiast over een vakantie in Chania?Bekijk ons aanbod

Een kijkje in de Venetiaanse haven

Sla een gemiddelde reisgids over Chania open of koop een ansichtkaart in een van de souvenirwinkels en grote kans dat er een foto op staat van de Venetiaanse haven. Eerlijk is eerlijk; dit is ook het ultieme vakantieplaatje.

Even een kort geschiedenislesje. De Venetianen heersten over Chania – en een groot deel van het Middellandse Zeegebied – van 1204 tot 1669. Ze bouwden een sterk fort om de stad te beschermen, o.a. tegen de bekende piraat Barbarossa. Na een hevige strijd in 1669 viel Chania in handen van het Ottomaanse Rijk.

Tegenwoordig kun je de overblijfselen van de Venetiaanse haven bekijken in Chania. Aan de kade van de haven vind je kleurrijke huisjes gevuld met winkeltjes om leuke souvenirs te scoren en terrasjes waar raki als warme broodjes over de toonbank gaat. In de lokale restaurants domineert verse vis de menukaart.

Bij de ingang van de haven staat de Venetiaanse vuurtoren uit de 15e eeuw. Zodra je naar de kant van de vuurtoren loopt, kun je zelf de prachtige foto’s maken die je eerder spotte op de reisgids of ansichtkaarten.

SanSal Boutique Hotel, KretaOp slechts een steenworp afstand van de haven vind je SanSal Boutique Hotel. Dit adults only hotel biedt moderne kamers en een infinity-zwembad op het dakterras. Alleen al voor dat uitzicht over de kustlijn zouden wij voor dit hotel kiezen!
Bezienswaardigheden Chania: haven
De Venetiaanse haven is zonder twijfel een van de mooiste bezienswaardigheden in Chania

Hassan Pasja Moskee

Aan de overkant van de vuurtoren vind je een opvallend gebouw met een koepel met een roze goed. Dit is de Küçük Hasan Moskee, ofwel Hassan Pasja Moskee.

De geschiedenis van deze moskee gaat ver terug; naar de tijd dat Kreta bezet werd door de Turken. Dat was in de Ottomaanse periode, rond de 17e eeuw. Hij doet nu overigens geen dienst meer als moskee; er worden exposities gehouden en af en toe is er een markt.

Bezienswaardigheden Chania, Kreta: Moskee
Met dank aan de rijke geschiedenis vind je veel bezienswaardigheden in Chania, waaronder de Hassan Pasja Moskee

Charmante straatjes binnen de stadsmuren

Vanuit de haven loop je ook zo door naar het historisch stadscentrum. Historisch is niet overdreven; dit deel van Chania ligt gedeeltelijk binnen de oude Byzantijnse stadsmuur en gedeeltelijk binnen de Venetiaanse stadsmuren.

We kunnen je de weg wijzen en precies vertellen waar je de mooiste hoekjes, steegjes en pleintjes vindt, maar veel leuker is het om gewoonweg wat rond te lopen en misschien zelfs wel te verdwalen. Want van de gezellige sfeer die hier hangt kunnen wij geen genoeg krijgen.

Het historische stadscentrum is een bezienswaardigheid op zich, maar binnen de stadsmuren vind je ook weer specifieke bezienswaardigheden van Chania. Zoals de oude markthal, de Agora. Dit is van oorsprong de plek waar de lokale bewoners hun inkopen deden. Hoewel het nu toeristischer is geworden kan je hier nog altijd kazen van boeren uit de regio, lokale olijven en Griekse kruiden kopen.

Ook vind je prachtige kerkjes (check o.a. de Maagd Mariakerk aan een charmant pleintje), de Turkse wijk Splantzia en het bastion Sabbionara Rampart in dit deel van Chania.

Elia Fatma Boutique Hotel, Chania, KretaEr zijn helaas weinig hotels met zwembad in het oude centrum. Gelukkig is het strand binnen handbereik als je verblijft in Elia Fatma Boutique Hotel. Dit kleinschalige, kleurrijke hotel is geliefd vanwege de gastvrijheid en centrale ligging.
Bezienswaardigheden Chania, Kreta: historisch centrum
Een bezienswaardigheid an sich; het historische centrum van Chania

Fort Firkas & de leukste musea

Een van de meest indrukwekkende Venetiaanse vestingwerken op Kreta is Fort Firkas, die je aan de haven van Chania vindt. Het werd in de lange geschiedenis o.a. gebruikt als kazerne en gevangenis. In de ondergrondse tunnels werden opstandige inwoners opgesloten. Tegenwoordig vind je hier het Maritiem Museum van Kreta.

Als je fan bent van musea loop dan ook even door naar het Archeologisch Museum. Hier bewonder je o.a. Minoïsch aardewerk, sieraden, werktuigen, glaswerk, beeldhouwkunst en fraaie staaltjes van mozaïeken vloeren.

Een andere aanrader is het Catholicon van het Venetiaanse klooster van Sint-Franciscus, een klein museum in een voormalig Venetiaans klooster. Je vindt hier o.a. Romeinse mozaïeken en glaswerk. En het gebouw – inclusief de rozentuin – is een pareltje!

Bezienswaardigheden Chania: Fort Firkas
Fort Firkas, een van de vele Venetiaanse bezienswaardigheden in Chania

Bijzondere bezienswaardigheden in Chania-regio

Chania ligt in het gelijknamige Chania-regio, een van de vier regio’s (officieel departementen) op Kreta. Los van dat Chania al tal van bezienswaardigheden biedt, geldt dit ook voor de rest van de omgeving. En dan met name als je op zoekt bent naar natuur, want de omgeving is bergachtig en je vindt er o.a. diverse kloven.

De bekendste kloof in het Chania-district is de Samariakloof, die zo’n 14 miljoen (!) jaar geleden is ontstaan en in de jaren 70 tot Nationaal Park werd uitgeroepen. De kloof is bijzonder smal en diep; op sommige plekken is hij slechts 4 meter breed, maar zijn de rotswanden wel 500 meter hoog. Durf jij de uitdaging aan?

Lees meer over de Samariakloof

Bezienswaardigheden Chania: Samariakloof
De Samariakloof is de meest bijzondere bezienswaardigheid in de omgeving van Chania

Er zijn meer bezienswaardigheden in de regio:

  • Tussen Chania en Rethymnon (ook al zo’n mooi plaatsje trouwens!) vind je een lange kuststrook met prachtige stranden. Bestel een drankje per persoon en soms mag je dan de hele dag gratis gebruik maken van ligbedden en parasols.
  • Op ca. 1,5 rijden vanaf Chania vind je Efalonissi Beach. Dit strand staat veelal in de toplijsten met de mooiste stranden van Europa. Waarom? Dit witte zandstrand heeft een wel heel bijzonder tintje; door het getij spoelen er rode en roze schelpen aan die zorgen voor een roze gloed over het zand.
  • Bezoek het enige natuurlijke meer van Kreta, het Kournasmeer. De maximale lengte van het meer is ca. 1 km en de maximale breedte ca. 800 meter, op het diepste punt is het ca. 20 meter diep. Aan de oevers van het meer leven schildpadden en je hebt de mogelijkheid om o.a. waterfietsen te huren en het meer op te gaan.

Je ziet het: aan bezienswaardigheden in Chania (en omgeving) geen gebrek. Toch maar een tweeweekse vakantie boeken dan?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *