Leukste badplaatsen Turkije, MLeukste badplaatsen Turkijearmaris

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen in Turkije

De Turkse badplaatsen hebben twee dingen gemeen; een overdosis aan zon, zee en strand én betaalbare luxe. Maar wat zijn nu de leukste plekken? En welke badplaatsen in Turkije passen het beste bij jou? Wij zetten het voor je op een rij!

Alanya

De meest populaire Turkse badplaats onder ons én onze reizigers is Alanya. Dit dankt het aan de veelzijdigheid. Waar je de ene dag lekker luiert aan het zwembad of het strand, trek je er de volgende dag op uit voor een dagje cultuur.

Alanya ligt aan de Turkse Rivièra en wordt aan twee kanten omgeven door enorme stranden. Aan deze stranden vind je tal van luxe hotels, waar je betaalbaar all inclusive kunt verblijven. Reis je af naar het centrum dan heb je een ruime keuze aan restaurants, barretjes en winkels. Vooral de haven en omgeving zijn favoriet bij ons.

Cultuur vind je er in de vorm van o.a. het Kasteel van Alanya. Het kasteel, dat al in de 13e eeuw werd gebouwd, heeft een ligging op ca. 250 meter boven zee. Vanaf het kasteel kijk je uit over het centrum, de haven en het Kleopatra strand. En niet te vergeten: de 6,5 km lange stadsmuur die naar beneden richting de haven kronkelt.

Wat je nog meer kan verwachten in Alanya? De Rode Toren is een andere must-see bezienswaardigheid, evenals de Grotten van Dim en het Alanya Museum. Wie het maximale uit zijn of haar vakantie wil halen, kan lange nachten maken dankzij de vele bars met live muziek en discotheken. Er zijn zelfs enkele openlucht discotheken in de Turkse badplaats te vinden.

Long Beach Alanya, AlanyaBij Long Beach Alanya verblijf je praktisch aan het strand en kun je relaxen bij het zwembad. Kinderen vermaken zich dankzij het waterpark en de miniclub. Boek o.b.v. all inclusive voor een op-en-top onbezorgde vakantie.
Badplaatsen Turkije - Alanya

Side

In welke badplaats in Turkije je het beste cultuur kunt snuiven? Side. No doubt! Het culturele walhalla, dat net als Alanya aan de Turkse Rivièra ligt, werd gesticht in de 7e eeuw v. Chr. Het was toen nog de belangrijkste handelsstad in Pamphylië, wat toen nog een groot deel van Klein-Azië besloeg. Deze lange geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten…

Ondanks dat Side van een klein vissersdorpje is uitgegroeid een van de populairste badplaatsen in Turkije zijn veel herinneringen uit de voorliggende eeuwen (deels) bewaard gebleven. Het bekendste van alle bezienswaardigheden is het Romeinse amfitheater uit de 2e eeuw. Op een mooie tweede plaats komt de Tempel van Apollo.

En dan vind je er nog Romeinse aquaducten en opgravingen van de oude marktplaats, een basiliek, Romeinse baden en een voormalig ziekenhuis. Ook resten van wat ooit statige stadsmuren en -poorten waren, zijn goed bewaard gebleven.

Het is overigens niet alleen cultuur wat in Side de klok slaat. Buiten het historische centrum vind je een hele hoop stranden. En betaalbare hotels, waar je veelal o.b.v. all inclusive kunt verblijven. Voor gezelligheid ga je naar de levendige haven met gezellige barretjes en hippe discotheken. Overdag is dit jouw startpunt voor een boottochtje.

Hotel Side Star Beach, SideHotel Side Star Beach, één van onze populairste hotels in de Turkse badplaats, ligt ten westen van het centrum. Je kunt er rekenen op een tropische tuin met zwembad, diverse kinderfaciliteiten en een all inclusive-optie.
Badplaatsen Turkije - Side

Kusadasi

Kusadasi wordt door veel mensen gezien als een typisch Turkse badplaats, waar je eindeloos kunt zonnebaden en onbeperkt kunt eten en drinken met dank aan de vele all inclusive hotels.

Begrijp ons niet verkeerd, dit is het ook zeker! De gezellige terrasjes nodigen uit voor een middagje Turkse specialiteiten proeven en in de vele winkeltjes slaag je gegarandeerd door een aandenken of souvenir voor het thuisfront. De brede boulevard langs de kust zorgt daarnaast voor een instant vakantiegevoel.

Maar Kusadasi is meer dan dat. Zon combineer je bijvoorbeeld heel eenvoudig met cultuur. Op slechts enkele kilometers van deze bijzondere badplaats in Turkije vind je Efeze, een van de bekendste bezienswaardigheden van Turkije. Het is één van de best bewaarde Westerse antieke steden. Een must-see!

Of er nog meer must-sees & -do’s zijn? Jazeker! Breng een bezoek aan antieke plaatsen als Priene, Miletus en Didyma, maak een dagtrip naar de kalksteenplateaus van Pamukkale of ga naar Bodrum en Izmir. Met kinderen op vakantie? Kusadasi herbergt ook nog eens twee waterparken.

Korumar Hotel De Luxe, KusadasiVan het uitzicht vanuit Korumar Hotel De Luxe krijg je nooit genoeg! Dit hotel ligt direct aan een prachtige baai en heeft alle faciliteiten in huis voor een geslaagde vakantie. Als klap op de vuurpijl kun je o.b.v. all inclusive boeken.
Badplaatsen Turkije - Kusadasi

Marmaris

Het Monaco van Turkije, zo wordt Marmaris vaak genoemd. En deze bijnaam is zeker niet zonder reden… De badplaats aan de Lycische Kust beschikt over de mooiste jachthaven van Turkije, een negen kilometer lange boulevard en luxe – veelal all inclusive – resorts.

Wat je niet in de Turkse badplaats vindt, als we dan toch vergelijken met Monaco? Bontjassen bijvoorbeeld. Veel te warm. En op de boulevards zie je ook geen jaguars en miljonairs lopen. En maar goed ook. Want als dat het geval zou zijn, zou Marmaris net zo onbetaalbaar zijn als Monaco. En dat is het dus zeker niet!

Wat het dan wel is? Een garantie voor een gevarieerde vakantie. Waar je de ene dag languit aan het zwembad ligt of een van de aangeboden watersporten aan het strand beoefent, bezoek je de volgende dag het Kasteel van Marmaris of de drukbezochte bazaar.

Ook is het mogelijk om een uitstapje te maken naar Dalyan of nachten door te halen in de bruisende Barstreet. Actievelingen kunnen een flinke wandeling maken in de kloof van Saklıkent. Wie het wat rustiger aan wil doen, stapt in de haven op een boot om de kust te bewonderen.

Hotel Ideal Prime Beach, MarmarisStijlvolle kamers, vriendelijk personeel én de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te boeken. Dat is Hotel Ideal Prime Beach in het kort. En zoals de naam al doet vermoeden, bevind je je direct aan het strand. Ideaal!
Badplaatsen Turkije - Marmaris

Belek

Belek onderscheidt zich op meerdere vlakken van bovenstaande en andere badplaatsen in Turkije. Dit is niet de plek waar je heen gaat voor een bruisend centrum of een breed cultuuraanbod, dit is dé plek als je op zoek bent naar rust.

Tot begin van de 21e eeuw was Belek een onbekend dorpje aan de Turkse Rivièra. Dat is het allang niet meer, maar het is er nog wel een stuk rustiger dan in bijv. Side en Alanya. Het is vooral bekend onder golfers, die in de omgeving meer dan 10 fraaie golfbanen met elk minstens 18 holes vinden.

Wat de Turkse badplaats wel gemeen heeft met de andere badplaatsen aan de Turkse Rivièra? Je zit er goed voor een flinke dosis zon. Sterker nog; je kunt er rekenen op meer dan 300 dagen zon per jaar. Tel daarbij brede zandstranden, helderblauw zeewater en de prachtige eucalyptusbossen aan de voet van het Taurusgebergte op en het ideale vakantieplaatje is compleet!

Tot slot nog wat pluspunten van Belek; je hebt de keuze uit luxe resorts, van waaruit je de omgeving kunt ontdekken. Zo ligt Side op ca. een uurtje rijden. Ook de antieke steden Perge en Aspendos zijn vanuit hier te bezoeken.

Paloma Grida Resort & Spa, BelekPaloma Grida Resort & Spa is een topper! Het resort heeft een privéstrand dat bekroond is met de Blauwe Vlag en beschikt over o.a. meerdere zwembaden en restaurants. Knap; ondanks de vele faciliteiten voelt dit complex allesbehalve massaal.
Badplaatsen Turkije - Belek

Nog meer leuke badplaatsen in Turkije

Bovenstaande badplaatsen zijn de meest geboekte badplaatsen in Turkije. Niet zonder reden; ze bieden simpelweg het meest voor vakantiegangers. Toch zijn er nog enkele pareltjes die we je niet willen onthouden. Overweeg ook eens te verblijven in een van deze Turkse badplaatsen:

  • Bodrum was ooit een dorp waar enkel de jetset zich kon veroorloven een vakantie te vieren. Nu is dat wel anders. Ongeacht jouw budget kun je hier altijd terecht voor een vakantie met een flinke dosis zon, zee en strand én een snufje cultuur.
  • Gümbet wordt in de volksmond vaak het broertje van Bodrum genoemd. Dit doet de badplaats echter te weinig eer aan; een vakantie in Gümbet biedt alles voor een ontspannen verblijf. Van luxe hotels tot een hoop gezelligheid. Zonder dat je ten onder gaat in massatoerisme.
  • Zijn er badplaatsen in Turkije waar je nog kan genieten van Turkse authenticiteit? Ja! Ga naar Dalyan, een badplaats aan de Lycische Kust. Het ligt in een rustige omgeving, de hotels zijn er kleinschaliger en je kunt er rekenen op een prachtige natuur en veel cultuur. Oh, en dan zouden we haast nog een van de mooiste stranden van Turkije vergeten; Iztuzu Beach!
  • Tijdens een vakantie in Lara Beach staat alles in het teken van strand én luxe. Zonder de hoofdprijs te betalen! Lara Beach staat bekend om haar thematische hotels en de lange kustlijn. Buurbadplaats Antalya nodigt daarnaast uit tot een dagje cultuur snuiven.
  • Ondanks dat Ölüdeniz nog steeds de parel van Turkije wordt genoemd, wordt het er wel steeds drukker. Dit dankt de badplaats aan Belcekiz, het hoofdstrand dat ook wel de Blue Lagoon wordt genoemd. Geen straf om hier jouw handdoek uit te vouwen!

In welk van deze badplaatsen in Turkije wil jij graag verblijven?

Binnenkort naar een van deze badplaatsen in Turkije?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *