Weetjes Turkije

17 dingen die je misschien nog niet wist over Turkije

Staat jouw vakantie naar Turkije voor de deur en wil je graag wat meer weten over het land? Of ga je nog boeken en weet je – behalve dat de zon er altijd schijnt en er luxe all inclusive hotels voor weinig te vinden zijn – eigenlijk te weinig over het land? Wij helpen je met liefde op weg met deze verrassende weetjes over Turkije!

Groot, groter, grootst!

Turkije heeft een oppervlakte van ruim 775.000 km². Hoeveel dat is, is misschien wat lastig te visualiseren. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van ca. 41.000 km² en België ca. 30.000 km². Frankrijk en Duitsland zijn samen ongeveer net zo groot als Turkije. Door haar grootte staat Turkije op de 36e plaats van de lijst met de grootste landen ter wereld.

Een walhalla voor cultuurliefhebbers

Waar Turkije bekend staat om haar hoge zon-, zee- en strand-gehalte (niet gek met meer dan 6.500 km aan kust), scoort het ook niet slecht op cultureel gebied. Er staan maar liefst 16 bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Weetjes Turkije: CultuurEfeze, en die staat pas een paar jaar op de lijst, is de meest bekende bezienswaardigheid. Het is een van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld en je vindt er o.a. de Bibliotheek van Celsus (ooit lagen hier 12.000 perkamentrollen), het theater (dat ooit ruimte bood aan 24.000 bezoekers) en de Tempel van Artemis (een van de grootste tempels die de Grieken ooit gebouwd hebben).

Andere bezienswaardigheden die op de lijst staan, zijn het unieke maanlandschap Cappadocië en de kalkterrassen van Pamukkale. En dan vind je ook nog twee van de wereldwonderen (het Halicarnassus Museum en eerdergenoemde Tempel van Artemis) in Turkije.

Eén land, twee continenten

Wist je dat Turkije een van de weinige landen ter wereld is dat op twee continenten ligt? De stad Istanbul (die vaak wordt gezien als hoofdstad, maar dat echt niet is) ligt namelijk voor nog geen 5% in Europa, de rest is Aziatisch grondgebied. De stad wordt in tweeën gedeeld door de Bosporus.

Wereldklasse keuken

Turkije gooit hoge ogen op culinair gebied. De Turkse keuken staat op de wereldranglijst na de Chinese en Franse keuken. Een mooie podiumplaats dus!

Ook op het gebied van wijn doen de Turken het goed. Er wordt al ruim 4.000 jaar wijn geproduceerd in het Zuid-Europese land. De meest bekende wijnen zijn de Doluca, Kavaklidere, Cappadocië en Pamukkale wijnen.

Belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden

Weetjes Turkije: schildpaddenHet Iztuzu-strand, in het zuidwesten van Turkije, is de belangrijkste broedplaats in het mediterrane gebied voor zeeschildpadden. Per jaar worden er ca. 300 nesten gemaakt, waardoor de schildpadden van mei tot oktober te zien zijn.

Houd er wel rekening mee dat het 5 km lange strand, dat de toepasselijke naam Turtle Beach heeft, deels gesloten kan zijn. De overheid beschermt de schildpadden goed. En terecht!

Wil jij in jouw bikini of zwembroek op dit prachtige, Turkse strand liggen? Boek een vakantie naar Dalyan. Dan ben je nog geen 15 km verwijderd van het strand dat veelal te boek staat als het mooiste strand van Turkije.

Maak kennis met de nationale sport

Waar in Nederland voetbal, schaatsen en hockey populair zijn, geldt dit in Turkije voor olieworstelen. Dit is als sinds de 14e eeuw dé nationale sport. Tijdens een wedstrijdje gaan twee redelijk gezette mannen met ontbloot en glimmend (want overgoten met olijfolie) bovenlijf de strijd met elkaar aan onder de hete zon. Een interessant schouwspel!

De eerste overdekte bazaar ter wereld

Weetjes Turkije: marktHalverwege de 15e eeuw werd in Istanbul de eerste overdekte bazaar geopend, toen al met meer dan 3.000 winkeltjes en 61 straatjes. Inmiddels is deze bazaar uitgegroeid tot de huidige Grand Bazaar.

Bizar feitje: de bazaar heeft een oppervlakte van 20.000 m² en biedt werk voor zo’n 20.000 Turken. Dat betekent 1 Turk per vierkante meter. En dat geeft meteen aan hoe je de markt beleeft; een wirwar van mensen. En straatjes. En kleuren. En geuren. Een must see als je in Istanbul bent!

Een lage mate van criminaliteit

Er is de afgelopen jaren nogal veel gedoe omtrent veiligheid geweest, maar wist je dat er in Turkije veel minder criminaliteit is dan in andere landen en zelfs minder criminaliteit dan in ons eigen kikkerlandje? Turken zijn doorgaans erg trouw aan de Koran, waar in staat dat bijv. diefstal een grote misdaad is. De kans dat je zakken worden gerold is daarmee een stuk kleiner dan op andere populaire vakantiebestemmingen.

Tulpen komen niet uit Nederland

Weetjes Turkije: tulpenHet lijkt een oer-Hollands product, maar niets is minder waar. Het zijn de Ottomaanse sultans die tulpen in de 16e eeuw introduceerden in Europa. Aan deze Turkse zaden en bolletjes hebben we de Keukenhof dus te danken!

Ook koffie kennen we met dank aan Turkije. Nederlanders maakten in 1596 voor het eerst kennis met koffie, via de Turken. Zij kenden het dan overigens weer van de Arabieren, dus feitelijk is Turkije slechts een doorgeefluik geweest.

In het geval van Nutella is Turkije veel meer dan een doorgeefluik. Want zonder Turkije hadden we dat echt niet zo massaal gegeten in Nederland. Van de totale wereldproductie hazelnoten komt maar liefst 60% uit Turkije en die heb je zeker wel nodig voor de overheerlijke chocoladepasta. Nutella werkt voornamelijk met Turkse hazelnoten.

Wist je dat…?

Omdat we het niet kunnen laten nog wat extra weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • … de Sultanahmet moskee de enige moskee ter wereld is met zes torens? Je vindt de moskee in Istanbul en hij is te herkennen aan de blauwe details. Daardoor heeft de moskee de bijnaam ‘De blauwe moskee’ gekregen.
  • … er in Alanya meer dan 1.200 cafés, bars en restaurants zijn? Niet gek dat dit de meest levendige badplaats aan de Turkse Rivièra is!
  • … er in Turkije pas sinds 1934 achternamen zijn?
  • … de eerste vliegende mens een Turk was? Deze goede man wilde in de 17e eeuw met behulp van vleugels van de Galatoren naar Üsküddas vliegen, via de Bosporus. Hij haalde zijn einddoel niet.
  • … je het beroemde paard van Troje uit de film Troy in Turkije staat? Je vindt deze in het gelijknamige plaatsje Troje.
  • … het woord Turk sterk betekent?
  • … de huidige vlag van Turkije al vanaf 1 mei 1793 bestaat? Sinds het invoeren van deze vlag is enkel de vorm van de ster veranderd.
  • … de metro van Istanbul de op één na oudste ter wereld is? Deze werd al in 1875 in gebruik genomen.

Zooooooo… na het lezen van deze Turkije-weetjes zit het wel goed met jouw kennis over het zonovergoten vakantieland. We wensen je alvast een heel fijne vakantie. Of om toch in stijl te blijven; güzel tatil!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “17 dingen die je misschien nog niet wist over Turkije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *