Vakantie Jamaica tips

Op vakantie naar Jamaica? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Jamaica? Met deze tips weet je in no time alles over het eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Jamaica-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Jamaica.

Waar ligt Jamaica?

Pak de wereldkaart er maar even bij; Jamaica ligt helemaal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in het Caribische gebied. Iets specifieker? Het ligt ten noorden van Panama en de noordkant van Zuid-Amerika en ten zuiden van Cuba.

Wat dit betekent voor jouw reistijd? Wanneer je een rechtstreekse vlucht hebt, ben je ca. 10-11 uur onderweg. Eenmaal aanbelandt op Jamaicaanse bodem lijk je in een totaal andere wereld terechtgekomen.

Waar staat Jamaica bekend om?

Vakantie Jamaica tipsParelwitte stranden, lekker weer, prachtige hotels, een ongedwongen sfeer en… reggae! Want Jamaica is het thuis van legende Bob Marley. De reggae-artiest en voorvechter van het rastageloof heeft zijn stempel op het eiland gedrukt.

Ondanks dat hij inmiddels is overleden, adem je op het eiland Bob Marley. Niet alleen omdat zijn muziek overal wordt gedraaid; je kunt er ook het Marley-museum en zijn voormalige studio bezoeken. Of wat dacht je van het stadion waar hij in 1978 een vredesconcert neerzette en waar na zijn dood een deel van de begrafenis plaatsvond.

Heb je weinig of niets met Bob Marley? Geen nood, je kunt er nog steeds een geweldige vakantie vieren. Jamaica is een waar palmbomenparadijs met prachtige stranden. Sunsnacken to the max!

Lees meer over Jamaica & Bob Marley

Zien & doen op Jamaica: de ultieme tips

Vakantie Jamaica tips: Blue LagoonLaten we je vast uit de droom halen; door de grote oppervlakte van Jamaica (ca. 10.000 km² en daarmee 20x zo groot als Texel) kan je nooit het hele eiland zien tijdens een vakantie van één of twee weken. Althans, niet als je ook nog wilt relaxen op die paradijselijke stranden.

Daarom zetten we hieronder vooral de highlights op een rij. Dat wat je echt niet mag overslaan tijdens een vakantie op Jamaica:

  • Waag je graag een sprong in het diepe? Klifduiken is in Jamaica mateloos populair. Daar is één favoriete locatie voor, Rick’s Cafe nabij de bekende badplaats Negril. Ga jij voor een bescheiden klif van 3 meter of toch liever die van 15 meter? Drink na afloop een echte Jamaicaanse rum op jouw durf!
  • Jamaica op z’n best? Ga naar de Blue Lagoon aan de noordkust van Jamaica. De prachtige lagune is gevormd door ondergrondse mineralen. Het wordt gevoed vanuit de Blue Mountains, een gebergte waarvan de top (Blue Mountain Peak) met 2.256 meter het hoogste punt van Jamaica is.
  • Net buiten Ocho Rios, dat populair is onder vakantiegangers, vind je nog zo’n bijzonder natuurfenomeen; Dunn’s River Falls. Deze meest bekende waterval van het land is 55 meter hoog en nodigt uit om te beklimmen of – aan de voet – simpelweg te zwemmen. Het water is er het hele jaar tussen de 25 en 30 °

Een woordje Jamaicaans

Hoewel de officiële taal in Jamaica Engels is, is het niet de voertaal. Dat is Patois, een lokale taal. En laten we je vast even uit de droom helpen; die is nog zo makkelijk niet te leren.

De taal is ontstaan door de komst van verschillende culturen naar het eiland. Als je goed luistert, hoor je invloeden van o.a. Spaans, Mandarijns, Afrikaans, Frans, Engels en zelfs Hindoestaans.

Lastig, dat zeker. Maar hoe leuk is het als je slechts een paar woordjes kent en zo het ijs breekt tussen jou en de locals? We helpen je op weg!

  • Hoe gaat het? – Wah gwaan?
  • Alles gaat goed – Mi aright
  • Niets aan de hand – Nothing nah gwan
  • Tot later – Likkle More
  • Ik kom zo – Mi Soon Come
  • Ik snap het – Zeen
  • Goed gedaan – Big up
  • Eten – Nyjam
  • Schuif op – Small up yuhself
Luister goed en je zal merken dat de ‘r’ aan het einde van een woord zelden wordt uitgesproken. Een dollar is voor de Jamaicanen dus een dolla.

De beste reistijd voor Jamaica

Het klimaat van Jamaica is redelijk stabiel door het hele jaar heen; de gemiddelde temperaturen liggen het gehele jaar door tussen de 27 en 30 °C. En dat verschilt niet veel van de watertemperatuur.

Er is wel iets waar je rekening mee dient te houden; op Jamaica komen – en dat is niet vreemd voor het Caribisch gebied – regelmatig flinke regenbuien voor. Deze duren zelden hele dagen; ze zijn kort maar heftig. De meeste regen valt er val in juli t/m oktober, wat tegelijkertijd ook het orkanenseizoen is.

December t/m april wordt gezien als het hoogseizoen van Jamaica. Het is er dan droger en er waait een heerlijke bries, die in de volksmond ook wel Doctor Breeze wordt genomen. Doorgaans is deze periode ook het duurst vanwege de grote vraag aan reizen.

De leukste hotels in Jamaica

Vakantie Jamaica tips: hotelsHeb je al-tijd moeite met keuzes maken én zeker als het aankomt op vakanties? Wij maakten een selectie van onze favoriete hotels in Jamaica.

  • Met een RIU hotel zit je altijd goed, zo ook met RIU Palace Jamaica. Met meerdere zwembaden en het hagelwitte strand voor de deur heb je genoeg keuze om te sunsnacken. En ook qua eten kom je niets tekort; je kunt verblijven o.b.v. all inclusive.
  • Ben je op zoek naar een betaalbare optie? Dan springt voor ons Samsara Cliff Resort er zonder twijfel uit! Geniet van die typische Jamaicaanse vibe vanuit je hangmat, daal een trap af om een duik in zee te nemen of – nog beter – kies voor een watervilla. Deze staan op palen in het water.
  • The best of both worlds: bij Country Country Beach Cottages vind je de stijl en charme van het oude Jamaica met faciliteiten die voldoen aan het hedendaagse gemak. Kleurrijk is jouw vakantie in dit hotel ook zeker!

Vervoer in Jamaica

Of je in Jamaica een auto kan huren om het land te ontdekken? Ja, dit is zeker mogelijk. Maar… het kan wel een uitdaging zijn. De wegen zijn buiten de toeristengebieden niet altijd evengoed, er wordt links gereden en de Jamaicanen zijn soms wat roekeloos. Deze optelsom maakt dat vakantiegangers liever excursies boeken.

En gelukkig is er ook een riant aanbod aan excursies. Maak bijvoorbeeld een dagtrip naar de eerdergenoemde Dunn’s River Falls, ga tokkelen over de Great River of boek een van de vele boottochten die er worden aangeboden.

Bekijk alle excursies bij onze partner GetYourGuideHuur een auto via ons

Meer tips voor een vakantie in Jamaica

Tot slot; nog een aantal extra Jamaica-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Jamaica kent een aantal fijne badplaatsen, met elk hun eigen charme. Welke bij je past? We helpen je op weg om hier achter te komen.
  • Al jouw apparaten kunnen gebruiken op vakantie? Houd er rekening mee dat er een andere netspanning geldt op Jamaica (110 volt). Niet alle apparaten zijn hier voor gemaakt, een adapter die het omzet is dan nodig. Ook een wereldstekker is geen overbodige luxe.
  • We raden je wel aan altijd ook wat contant geld bij je te hebben en dan het liefst biljetten met een lage waarde. Winkels en horecagelegenheden hebben niet altijd voldoende wisselgeld. En pinnen is ook niet altijd mogelijk.
  • Zie je op tegen de lange vlucht? Wij hebben handige tips voor je op een rij gezet. Zo overleef je die vlucht eenvoudig!
We kunnen je nog eindeloos veel tips geven voor een vakantie in Jamaica. We hebben de belangrijkste praktische informatie over Jamaica voor je op een rij.

Zie jij door onze tips een Jamaica-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *