Trastevere, de parel van Rome

Trastevere, de parel van Rome

Lange tijd werd Trastevere in reisgidsen totaal onderbelicht. Nu is deze wijk, met überromantische straatjes en gebouwen in diep-oranje aardetinten, één van de opkomende wijken van Rome. Tijd om kennis te maken met deze nog altijd authentieke wijk!

Trastevere in een vogelvlucht

Trastevere, parel van RomeAan de westkant van de Tiber en ten zuiden van Vaticaanstad vind je Trastevere. Na jarenlang in een soort van verdoemhokje te zijn gestopt, is het nu een van de populairste wijken van Rome.

Dit dankt de wijk aan haar authentieke karakter, waardoor het eerder aanvoelt als een dorpje dan een wijk in een grote stad.

In de vele smalle straatjes met oude gebouwen, die de wijk typeren, kom je keuvelende Italiaanse mannetjes tegen die op de hoek de dag doornemen. De was hangt veelal uit de ramen en oude Fiat 500’s sieren het straatbeeld.

De trekpleisters van Trastevere

Trastevere Santa MariaHét centrale middelpunt van de wijk is het Piazza di Santa Maria. Het plein functioneert als ontmoetingsplaats en op de terrassen mengen toeristen zich moeiteloos met de locals.

Vanaf de terrassen heb je direct uitzicht op de belangrijkste trekpleister van de stad, de Santa Maria kerk. De kerk – die al in de 3e eeuw op deze plek zou hebben gestaan en in de 12e eeuw werd herbouwd – is de oudste Mariakerk van de Italiaanse stad. Steek er een kaarsje aan of bewonder de prachtige mozaïeken.

Volgens de verhalen zou een deel van het bouwmateriaal voor de Santa Maria gestolen zijn uit de Thermen van Caracalla. Door de bouw van de kerk is hiermee ten koste gegaan van dit enorme thermencomplex uit het oude Rome.

Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen in Trastevere?

  • De wekelijkse vlooienmarkt op zondagochtend aan Piazza Porta Portese, gelegen in het doorgaans rustige Joodse deel van Trastevere. Het plein wordt dan gevuld met kraampjes vol antiek en in de omliggende straatjes, die aanvoelen als een doolhof, vind je kleine authentieke winkeltjes vol snuisterijen.
  • Aan Piazza Sant’Egidio vind je Museo di Roma. Neem een duik in de geschiedenis van de wijk en ervaar waarom de inwoners van Trastevere vinden dat zij de enige echte Romeinen zijn. In het museum worden de tradities en feesten van de Romeinen springlevend gemaakt én gehouden!
  • Een ander interessant museum is het Apothekersmuseum. De collectie geeft je een goed beeld van de geneeskunde in de 17e eeuw. Leuk: je kunt er nog steeds oude ‘geneesmiddelen’ kopen. Wat dacht je van een potje hysteriewater?
  • Aan het Piazza di Santa Cecilia vind je de gelijknamige Basilica di Santi Cecilia. Deze basiliek werd naar verluidt gebouwd op de top van het huis van de heilig Cecilia. Cecilia werd in 230 ter dood gebracht door haar in haar eigen bad te ‘koken’. Na drie dagen was er echter nog niets gebeurt en besloot de beul haar te onthoofden. Ook dit mislukte. Cecilia bleef gedurende de gehele marteling zingend in bad liggen en is daardoor nu de beschermvrouw van de muziek.

Zeker doen!

Trastevere, parel van RomeTen noordwesten van het oude centrum en in het uiterste westen van Trastevere vind je Gianicolo, beter bekend als de Janiculus heuvel. Via een wandeling van een uur door kleine, maar charmante straatjes en een klim waar je zeker moeie voeten van zult krijgen, kom je aan bij de top van de heuvel.

Het centrale middelpunt is hier Piazza Giuseppe Garibaldi. Vanaf dit plein – waar overigens divers eetstalletjes gevestigd zijn – heb je een geweldig uitzicht over de wijk én de verre omgeving. Een aanrader overdag, maar ook zeker ’s avonds!

De leukste adresjes

Trastevere is een aaneenschakeling van mooie winkeltjes, leuke eettentjes en knusse cafés. Onze favorieten?

  • De lekkerste koekjes haal je bij Biscottificio Innocenti, een bakkerijtje aan Via della Luca 21. Niet alleen de amandelkoekjes (een van hun specialiteiten), maar ook de koekjes met Nutella zijn een aanrader!
  • Aan het Piazza Sant’Egidio vind je Ombre Rosse. In deze gezellige kroeg – die uitnodigt om even bij te komen met een kop koffie of een glas wijn – worden in het weekend regelmatig concerten gegeven.
  • Jouw ochtend in Rome starten met een cappuccino of espresso tussen de locals? Haal deze dan zeker bij Bar San Calisto aan Piazza di S. Calisto. ’s Avonds drink je hier een biertje, tegen een voor Rome heel schappelijke prijs.
  • Romeins eten in een traditionele sfeer? Ga voor een diner in Checco er Carrettiere, aan de Via Benedetta. Dit restaurant staat als sinds de jaren ’50 goed aangeschreven en heeft talloze bekende filmsterren mogen ontvangen.
  • Strijk aan het einde van de middag neer bij L’Angelo Divino, aan de Via dei Balestrari bij de Ponte Sisto, voor een goed glas wijn met een dito kaas of vleeswaren.
  • Naar huis met een originele souvenir? Breng een bezoek aan Ibiz. In dit winkeltje aan de Via dei Chiavari vind je handgemaakte producten van leer. Handtassen, riemen, portemonnees; stuk voor stuk pareltjes. Niet goedkoop, wel van een goede kwaliteit!

Ben jij enthousiast geworden en wil je Trastevere met eigen ogen aanschouwen? Bekijk ons uitgebreide aanbod van stedentrips naar Rome of scoor een voordelige last minute.

Fotografie: Catarina Belova | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *