Stedentrip Rome tips

Stedentrip naar Rome? Check deze tips!

Maak jij binnenkort een stedentrip naar Rome? Met deze tips weet je in no time alles over de stad. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige stedentrip. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Rome-tips bijvoorbeeld.

Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn in de Italiaanse stad, wat je er kunt doen en wat je zeker niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een stedentrip in Rome.

Waar ligt Rome?

Rome ligt ongeveer halverwege Italië in de regio Latium, op zo’n 30 km van de kust en aan de rivier de Tiber. Vanuit Nederland vlieg je in ca. 2 uur naar de Italiaanse hoofdstad.

De grootste luchthaven van Rome – Fiumicino – ligt op ca. 30 km van de stad. Vanaf hier reis je met de snelle trein in ongeveer een half uur naar het centrum. Je kunt ook kiezen voor de langzamere en goedkopere trein, die er ongeveer 50 minuten over doet. De bus is ook een optie; dan sta je na ongeveer een uurtje in de stad.

De meeste reizigers stappen uit op het laatste en meest centraal gelegen station; Termini. Vanaf hier reis je met de metro, bus, taxi of benenwagen gemakkelijk verder naar je hotel. Er zijn nog drie andere treinhaltes: Tuscolana, Trastevere en Tiburtina. Bekijk dus goed waar jouw hotel ligt en waar je moet uitstappen.

Waar staat Rome bekend om?

Rome is de hoofdstad van Italië en staat bekend als een echt openluchtmuseum. Het is ook de grootste stad van Italië.

De geschiedenis van de stad gaat zo’n 3.000 jaar terug en in de tijd van het Romeinse Rijk was het de belangrijkste stad ter wereld. De stad is gebouwd op zeven heuvels en de historische kern staat in z’n geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bekendste bezienswaardigheden – waarover later meer – zijn het Colosseum, het Forum Romanum, de Trevifontein, het Pantheon en Vaticaanstad.

Rome diende als inspiratie voor veel gezegdes en uitdrukkingen. Zeg jij bijvoorbeeld wel eens: ‘Alle wegen leiden naar Rome’, ‘Rome werd niet gebouwd in één dag’ en ‘Zo oud als de weg naar Rome’?
Stedentrip Rome tips

Is Rome duur?

Feitelijk kun je een stedentrip naar Rome zo duur maken als je zelf wilt. In veel restaurants bestel je voor zo’n € 10-15,- een pizza of pasta. Daarbij geldt dat hoe dichter je bij de bekende bezienswaardigheden eet, hoe duurder het meestal wordt.

Italië staat bekend om de goede koffie. Deze drink je – portemonneevriendelijk – het liefst staand aan de bar. Wil je service (bijvoorbeeld op het terras) betaal je een stuk meer voor je kopje koffie.

De beste koffie van Rome drink je in Tazza d’Oro, oftewel het gouden kopje. Deze koffiebar ligt in een zijstraat van het Pantheon en is helemaal niet duur.

Rome barst van de bezienswaardigheden en als je deze allemaal wil zien, moet je zeker wel wat geld sparen. Combi-tickets voor een tour door het Colosseum, Forum Romanun en de Palatijn kosten bijvoorbeeld ca. € 60,-. Vooraf online kaartjes kopen kan lonen en sommige bezienswaardigheden zijn (op bepaalde dagen) gratis toegankelijk. Voor kerken geldt dat ze praktisch allemaal gratis toegankelijk zijn. Voor het Pantheon wordt tegenwoordig wel entreegeld gevraagd.

Boek jouw entreetickets via onze partner GetYourGuide

Op zoek naar een betaalbare stedentrip in Rome?Bekijk ons aanbod

Zien & doen in Rome: de ultieme tips

We noemden hierboven al de bekendste bezienswaardigheden van Rome. We vertellen je er graag wat meer over:

  • Het Colosseum is veruit de bekendste bezienswaardigheid van Rome en prijkt op menig ansichtkaart. Het immense amfitheater is in de eerste eeuw na Chr. gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus. Er werden o.a. gladiatoren- en dierengevechten gehouden. Tegenwoordig is ongeveer een derde van het amfitheater nog te zien. Als je binnen rondloopt met een gids kun je je een goed beeld vormen van hoe het er destijds aan toe ging. Het Colosseum is zelfs een van de zeven nieuwe wereldwonderen.
  • Vaticaanstad is een must-see als je in Rome bent. Deze kleinste onafhankelijke staat ter wereld is het thuis van de paus en herbergt bezienswaardigheden als de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea.
  • Rome is de fonteinenhoofdstad ter wereld. De bekendste fontein in de stad is de Trevifontein. Op een relatief klein plein vind je een immense fontein van ca. 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Je ziet in het midden de zeegod Oceanus, die door twee paardenkarren naar zee wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dat symboliseert de twee gezichten van de zee.

En dit is dan slechts onze top drie. Zet ook o.a. het Pantheon, Forum Romanum, de wijk Trastevere, stadspark Villa Borghese, de Spaanse Trappen en de Engelenburcht op je lijstje.

Meer over deze & andere bezienswaardigheden in Rome

Stedentrip Rome tips - Trevifontein

Openbaar vervoer in Rome

Als je het ons vraagt, is er niets fijner dan een stad zoveel mogelijk lopend te ontdekken. Je krijgt zo het meeste mee van de stad én het lokale leven. Dat geldt ook als je naar Rome gaat. Het is dus slim om een centraal gelegen hotel te kiezen.

Mochten de afstanden je net iets te veel zijn, dan is het openbaar vervoer een goede optie. Rome heeft vier metrolijnen waarmee je de stad doorkruist. Vaticaanstad en het Colosseum hebben bijvoorbeeld hun eigen halte. Een enkele rit kost je een paar euro, en als je veel gebruikmaakt van de metro zijn er speciale dagen-kaarten. Er rijden ook veel bussen in Rome, maar door het vaak hectische verkeer zijn deze niet zo stipt.

Een goede manier om Rome te ontdekken en niet veel te hoeven lopen zijn de hop-on-hop-off-bussen. Deze stoppen bij alle hoogtepunten en je kunt uit- en opstappen wanneer je wilt.

Wat is de beste reistijd voor Rome?

Rome in de zomer bezoeken? De temperaturen kunnen er dan oplopen tot zo’n 30-35 °C. We raden je aan het dan vooral rustig aan te doen.

Als je het ons vraagt zijn de maanden april, mei, september en oktober ideaal. November t/m maart kan ook, maar dan heb je wel kans op (winterse) regenbuien en wisselvallig weer.

Een woordje Italiaans

Tot slot geven we je nog enkele handige Italiaanse woorden mee. De inwoners van Rome waarderen het als je een woordje Italiaans probeert te spreken.

  • Hallo – Ciao
  • Goedemorgen – Buongiorno
  • Goedenavond – Buonasera
  • Dankjewel – Grazie
  • Alsjeblieft – Prego
  • Mag ik de rekening? – Posso avere il conto?

Wees gerust hoor, je redt je ook prima met Engels in Rome!

Onze favoriete hotels in Rome

Met bijna 400 hotels en appartementencomplexen in ons aanbod vind je het misschien wat lastig kiezen waar je verblijft. We hebben daarom wat persoonlijke hoteltips voor Rome voor je:

  • H10 Roma Citta is een van de best geboekte hotels in Rome. Het hotel ligt in de wijk Portuense en beschikt over een moderne inrichting én een zwembad op het dakterras.
  • Ga je voor een luxe stedentrip in Rome? Wat dacht je van DOM Hotel Roma? Je verblijft midden in het centrum en wandelt zo naar alle hoogtepunten. De kamers zijn modern ingericht en je kunt inclusief ontbijt boeken.
  • Om de hoek van Vaticaanstad ligt Starhotels Michelangelo. Je kunt rekenen op comfortabele kamers en een restaurant met typische Romeinse gerechten.
  • Als je het niet erg vindt om wat meer te lopen tijdens jouw stedentrip in Rome is Hotel Galileo een prima uitvalsbasis. Het basic hotel ligt op ca. 10 minuten lopen van station Termini. Je bereikt alle hoogtepunten met de metro of na een wandeling van ca. 30-40 minuten.
  • Palm Suite is een charmant boutique hotel om de hoek van het Colosseum. Je wandelt in no time naar de belangrijkste must-sees. Wij zijn dol op de comfortabele suites met kleurrijke details.

Heb je graag de keuze uit meer hotels?
Bekijk onze luxe hotels in RomeBekijk alle hotels in Rome

Stedentrip Rome tips - Hotels

Meer tips voor een stedentrip in Rome

Tot slot; nog een aantal extra Rome-tips om echt alles uit jouw stedentrip te halen:

  • Fietsen in Rome is een dikke aanrader! We raden je wel aan met een gids op pad te gaan. Er zijn (bijna) geen fietspaden en het verkeer is nogal chaotisch. Bekijk de mogelijkheden via onze partner Baja Bikes.
  • Reis je met kinderen naar Rome? We schreven een handig artikel met Rome-tips speciaal voor families.
  • Hoeveel dagen Rome je ook boekt, je bent niet snel uitgekeken in de stad. Kies je voor 4 dagen? Dan krijg je een goede indruk. We schreven een handige reisgids voor je.
  • Rome barst van de mooie en leuke pleinen. We verzamelden ze in dit artikel.
  • Sla zeker de charmante wijk Trastevere niet over tijdens je Rome-trip. Je vindt er romantische straatjes met diep-oranje huizen en tal van lekkere eet-adresjes.
  • Naast Trastevere heeft Rome nog meer toffe wijken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Zie jij door onze Rome-tips een stedentrip helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *