Stedentrip Istanbul

Istanbul: waar Europa Azië ontmoet

Op zoek naar een bijzonder en veelzijdig tripje? Boek een stedentrip naar Istanbul en maak in één weekend kennis met Europa én Azië. De Turkse stad ligt namelijk op beide continenten.

Het echte Turkije proeven

Het is nog geen 4,5 uur vliegen van Amsterdam en hiermee is Istanbul zeer geschikt voor een korte stedentrip. Maak kennis met deze veelzijdige stad en laat je, net als ik deed, verrassen!

Het startpunt voor een stedentrip Istanbul? Zonder twijfel de kleurrijke Bazaarwijk. Slenter door een wirwar aan straatjes. Neem de geur van kruiden en specerijen in je op, terwijl je ondertussen afdingt bij een van de vele kraampjes met Turkse tapijten, kleding en sieraden. Welkom in het echte Turkije!

Quick sightseeing tijdens een stedentrip Istanbul

Stedentrip IstanbulWaar je in Londen (en de vele steden die daarna volgden) een hop-on-hop-off-bus kunt pakken, hoef je tijdens een stedentrip Istanbul voor een quick sightseeing (of een goede eerste indruk) alleen maar de Sultanahmet-wijk in te lopen. Dit is de wijk waar alle hoogtepunten van de oude stad samenkomen én waar je de twee bekendste monumenten kunt vinden.

Breng een bezoek aan de Sulthanahmet-moskee, die ook wel bekend staat als de Blauwe Moskee. Vooral in de avonduren is deze geweldig mooi om te zien! Er vliegen dan zwermen vogels rond het mooi verlichte gebouw.

Het andere oh zo bekende monument is de Aya Sophia. Ooit was dit de grootste kathedraal ter wereld, later werd het een moskee en inmiddels is het bijzondere gebouw ‘buiten dienst’. Maar je kunt er nog steeds genieten van historische mozaïeken, bijzondere koepels en Byzantijnse kunstwerken. Het gebouw staat geheel terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ontdek óók Azië

Hoewel Istanbul zich op twee werelddelen bevindt, Europa én Azië, steken maar weinig reizigers de Bosporus over om óók kennis te maken met het Aziatische deel van de stad. Zonde! Met name de wijk Kadiköy is een aanrader. Hoewel het stadsdeel geen unieke, in reisboeken omschreven, hoogtepunten kent, zal je worden verrast door de drukke en levendige wijk met de vele cafés, bars en restaurants. Geniet van live-muziek midden op straat of rook een waterpijp met de locals.

Winkelen doe je in dit deel van de stad in Bahariye Cadessi, één van de modernste en drukste winkelstraten van de stad. Aan het eind van Moda Cadessi vind je een traditionele theetuin. Hier geniet je tijdens het drinken van een kop thee van een geweldig uitzicht over de stad.

Hoe je in Kadiköy komt? Pak de veerboot vanaf de haven bij de Galatabrug, tegenover de Nieuwe Moskee. Binnen ca. 10 minuten zet je voet op Aziatische bodem en kun je kennis maken met een van de oudste delen van de stad. Vanaf de veerboot heb je overigens een geweldig uitzicht over het Europese deel van de stad.

Visjes op de Galatabrug of… bij Kumkapi!

Stedentrip IstanbulElke dag staan er tientallen vissers op de Galatabrug, om alle toeristen van de verse vis te laten genieten waar deze stad bekend om staat. Door haar ligging aan de Zee van Marmara wordt de stad omgeven door zout water die weer vol zit met de lekkerste vis!

Toch heb ik een andere lievelingsplek om in Istanbul vis te eten: Kumkapi. Dit oude vissersgebied ligt in het zuiden van de wijk Sultanahmet. Selecteer aan de kraampjes op straat de vis die jij graag die avond op je bord wilt hebben. Zodra je je keuze hebt gemaakt, wordt je naar binnengelaten in het restaurant, waar een half uur later de vis verser dan vers op je bord ligt. Met uitzicht op zee! En na afloop kun je het eventuele overschot aan calorieën eraf lopen door een wandeling over de boulevard te maken. Extra voordeel: de vis is er doorgaans goedkoper dan op de meer toeristische Galatabrug.

Idyllisch Büyükada

Hoe geweldig ik stedentrips ook vind, na een paar dagen drukte vind ik het ook fijn om de rust op te zoeken. Dit kan in één van de parkjes die je vindt in Istanbul, maar nog leuker is het om naar Büyükada, het grootste eiland van de Prinseneilanden, te gaan. In het zuiden van de stad kun je met een pont vanaf de stad voor een paar euro (retour!) oversteken. Eenmaal aangekomen op het eiland kun je lunchen aan de waterkant (links van de haven) en genieten van de verse vis die men hier vangt. In de hoger gelegen delen van het eiland vind je diverse ruim opgezette parken waar het heerlijk toeven is in de zon.

Last but not least: Ayhan Isik Sokagi & de wijk Tophane

Stedentrip IstanbulEen bijzondere straat die je niet mag overslaan tijdens een stedentrip in Istanbul: Ayhan Isik Sokagi. Deze straat is het domein voor waarzeggers. Voor elk restaurant, bar of café staat wel een waarzegger die met alle liefde je hand wil lezen, tarot kaarten wil draaien of koffiedik wil kijken. Neem de uitkomst wel met een korreltje zout.

De wijk Tophane, nog zo’n aanrader, staat bekend om haar theehuizen en dat ruik je al zodra je de wijk in loopt. Het ruikt hier naar vanille- en appeltabak, waar je zelf ook van kunt genieten als je op een van de terrasjes plaatsneemt en je op een vrije poef je aan een waterpijp waagt.

Enthousiast geworden? Een stedentrip Istanbul boek je heel voordelig via dé VakantieDiscounter. Ben je er al eens geweest? Laat dan gerust tips achter voor onze vakantiegangers.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Istanbul: waar Europa Azië ontmoet

  1. Leuk geschreven :-). Ook erg leuk om te bezoeken zijn Basilica Cisterne (ondergronds waterreservoir) en het Topkapi paleis.

  2. Ja, leuk, zoiets schreef ik ook al eens: een weekendje Azië, dat kán gewoon. 😉
    Ik boekte dat trouwens ook via jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *