Stedentrip Athene

Maak kennis met de Oudheid tijdens een stedentrip Athene

Sla dit jaar eens de geliefde Spaanse en Italiaanse steden over en ga voor een stedentrip vol cultuur. De Griekse hoofdstad Athene is de oudste metropool van de wereld!

Welke steden staat er bovenaan jouw wensenlijstje? Grote kans dat het de Spaanse of Italiaanse steden zijn, of misschien wel New York. Laten we er eentje bovenop gooien voor je. Wat dacht je van Athene? Het ligt op nog geen 3,5 uur vliegen vanaf Amsterdam en het weer is er minstens net zo mooi als in de Spaanse steden. En dan krijg je er ook nog een dosis cultuur bij waar je u tegen zegt. Ga je mee?

Hét symbool van Athene

Stedentrip Athene: AkropolisBen je dol op cultuur en maak je graag kennis met overblijfselen uit de Oudheid? Dan zit je tijdens een stedentrip in Athene helemaal goed!

De bekendste ruïne en hét symbool van Athene is de Akropolis. Deze wereldberoemde ruïne bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de bekende Parthenon. Deze tempel is opgedragen aan de godin Athene. Andere delen zijn o.a. Herodeion (amfitheater), Dionusos amfitheater, Erechtheion, Akropolismuseum, het Propylaea en de Athena Nike (tempel).

Mooi meegenomen: vanaf de Akropolis heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Akropolismuseum. Hier worden archeologische vondsten van de Akropolis tentoongesteld. Je vindt het museum aan de voet van de Akropolis.

De Agora

In de oudheid vormde de Agora (letterlijk: verzamelplaats) in Athene het centrum van de stad. De Agore was meer dan alleen een marktplaats; hier kwamen de inwoners van Athene samen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen en belangrijke besluiten te nemen.

Hoewel de Agora al meerdere keren opnieuw is opgebouwd (o.a. door een verwoesting door de Perzen) zijn er tijdens diverse opgravingen bijzondere vondsten gedaan. In het Agora Museum, gevestigd in de gerestaureerde zuilengalerij van Attalos, kun je vandaag de dag de diverse vondsten van de opgravingen zien.

Er zijn daarnaast enkele gebouwen van de Agora te bezoeken. Breng een bezoek aan de duizend jaar oude Byzantijnse kerk Aghioi Apostoloi en de tempel van Hephaisteion, welke de best bewaarde tempel uit de oudheid is. Ook de 116 m lange zuilengalerij de Stoa van Attalos is een aanrader.

Stedentrip Athene: Olympieion De Tempel van de Olympische Zeus

De oudste en grootste tempel van Griekenland was ooit de Tempel van de Olympische Zeus (ook wel Olympieion genoemd), zo’n 500 m ten zuidoosten van de Akropolis. De bouw van de tempel startte al in de 6e eeuw voor Christus, maar eindigde pas 700 jaar later.

Tijdens een bezoek aan de tempel is het moeilijk te geloven dat dit ooit echt de grootste tempel van heel Griekenland was. Van de 104 enorme zuilen zijn er nog slechts 15 intact.  De 16e viel om tijdens een storm in 1852 en de brokstukken liggen nog steeds op de grond.

Vlak bij de Tempel van de Olympische Zeus staat de 18 meter hoge Poort van Hadrianus, die ook wel de Boog van Hadrianus. wordt genoemd. Deze marmeren stadspoort verbindt het oude en het nieuwe Athene.

De Metropolis Kathedraal en het kleine broertje

In 1842 werd de eerste steen gelegd, maar pas 20 jaar later en drie architecten verder was de Metropolis Kathedraal klaar. Voor de bouw werd marmer gebruikt dat afkomstig was uit de meer dan 70 gesloopte Byzantijnse kerken.

Een van de weinig kerken die gespaard is gebleven tijdens de bouw van de Metropolis Kathedraal was de kleine, naastgelegen Byzantijnse kerk, de Panagia Gorgo Epikoös. Van deze 12e eeuwse kerk, die ook wel de Kleine Metropolis werd genoemd, is alleen van de voorkant iets geroofd. Er ontbreekt een plakkaat met afbeeldingen van de twaalf maanden van het jaar.

Groter wil niet altijd zeggen indrukwekkender. Als je het ons vraagt is de Panagia Gorgo Epikoös vele malen mooier dan zijn grote broer.

Bewonder nog meer ontelbare schatten uit de oudheid

Liefhebbers van musea komen in Athene niks te kort! In het Nationaal Archeologisch Museum, een van de grootste en meest belangrijke musea als het op het oude Griekenland aankomt, vind je ontelbare schatten uit de Oudheid. Bewonder hier het beeldje van Zeus, het gouden masker van Agamemnon, prachtige fresco’s én een ruim twee meter hoge bronzen beeld van Poseidon.

Je kunt overigens ook simpelweg een bezoek brengen aan de metrostations. Veel schatten uit de Oudheid zijn gevonden tijdens de aanleg van de metrolijnen in 1992. Deze schatten worden dan ook tentoongesteld in de metrostations, die hierdoor feitelijk kleine musea worden.

Maar een stedentrip Athene biedt meer…

Stedentrip Athene: Plaka Naast de vele monumenten uit de oudheid vind je in een groot deel van de stad ook bouwwerken uit recentere jaren. Daarnaast is Athene een levendige stad, met pittoreske straatjes waar je je tussen de locals kunt begeven. Het leven vindt veelal op straat plaats, daar het klimaat zorgt voor zonnig weer in de Griekse hoofdstad.

Pittoreske straatjes vind je vooral in Plaka, de oudste wijk van Athene. In de wirwar van smalle en meestal steile straatjes kun je uren ronddwalen én verdwalen. Het loont daarnaast de moeite om de musea in de buurt te verkennen. Denk hierbij aan het Volkskunstmuseum, het Frissiras Museum, het Museum voor Kinderkunst en het Kindermuseum.

stedentrip Athene, Athens Center Square HotelMiddenin het centrum van Athene vind je Athens Center Square Hotel. Het hotel ligt op slechts 300 meter afstand van de wijk Plaka en het plein van Monastiraki. De kamers zijn allen modern en comfortabel ingericht en beschikken over o.a. gratis WiFi.

Even weg uit de drukte? Ontspanning vind je in het Nationaal Park, dat achter de parlementsgebouwen ligt. Deze tuin beschikt over talrijke wandelpaden en dankzij de vele bomen is er voldoende schaduw. In het park vind je daarnaast meren met zwanen, een dierentuin en een speelweide voor kinderen. Dit park is de hele dag geopend en vrij toegankelijk!

Ook leuk!

  • Tegenover het Nationaal Park vind je het Olympisch Stadion waar de eerste Olympische spelen werden gehouden in 1896. Tegenwoordig doet dit stadion dienst als concertzaal en worden er regelmatig andere grote sportevenementen gehouden.
  • En wat dacht je van een dagtripje naar een van de Griekse eilanden. Vanuit de haven Piraeus kun je gemakkelijk diverse eilanden bezoeken.

Een stedentrip Athene geeft je een andere kijk op de wereld, dankzij de vele contrasten en verrassingen die deze Griekse stad te bieden heeft. Bekijk snel ons veelzijdige aanbod van stedentrips naar Athene & ervaar het zelf.

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *