Dorpjes Santorini

Uitgelicht! De leukste stadjes en dorpjes op Santorini

Er zijn van die eilanden die direct je hart stelen. Santorini is er zo één. Het kleine eiland heeft de relaxte vibe van Ibiza mét de typisch Griekse charme. Geen immense steden, maar kleine stadjes en dorpjes met smalle charmante straatjes. Kijk je mee?

Santorini in een vogelvlucht

Heb je je altijd afgevraagd waar je die witte kerkjes met blauwe koepeltjes kunt vinden die op elke Griekenland-reisgids prijken? Op Santorini dus. Dit kleine Griekse eiland maakt onderdeel van de Cycladen, waartoe ook Naxos en Paros behoren.

Santorini bestaat feitelijk uit zes eilanden (Thira, Thirasia, Asproni, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani ) die ontstaan zijn door een vulkaanuitbarsting. Het is echter het eiland Thira (en dat wordt dan ook wel in de volksmond Santorini genoemd) waar alle toeristen naartoe gaan. In totaal heeft Santorini een oppervlakte van ‘slechts’ 105 km².

Op deze beperkte oppervlakte vind je schattige Griekse dorpjes en stadjes vol smalle straatjes, kleine winkeltjes én de bekende koepeltjes. Maar welk stadjes en dorpjes op Santorini mag je echt niet missen? We zetten ze op een rij.

Oia

Dorpjes Santorini, OiaHet meest populaire dorpje is het noordelijk gelegen Oia. Het plaatsje kun je grofweg opdelen in drie delen. In het nieuwe deel vind je een blinkende boulevard met luxe kledingwinkeltjes, mooie restaurants en hippe barretjes. Het oude deel is een aaneenschakeling van pastelkleurige huisjes, trappetjes en smalle steegjes.

Als je naar beneden wandelt via een lange trap of buiten de stad om naar beneden rijdt met de auto, kom je aan in Ammoudi Bay. Deze lagergelegen haven is dé plek om te genieten van een vers visje én van de zonsondergang waar Oia bekend om staat. Dit kan ook vanaf een hoger gelegen punt, bij de ruïnes van het kasteel. Houd er rekening mee dat het hier wel elke avond erg druk is. Aan je tafeltje geniet je in alle rust!

Dorpjes Santorini; Oia, Santo Maris Oia Luxury Suites & SpaVerblijven in het prachtige Oia? Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa biedt een op-en-top romantische en luxe vakantie op Santorini. Bovendien is de service uitmuntend, de maaltijden Michelin-waardig en de zwembaden uitnodigend.

Fira

Dorpjes Santorini, FiraBij een hoofdstad verwacht je misschien een enorme stad. Niets is minder waar; Fira, de hoofdstad van Santorini, telt slechts 1.200 inwoners. Tel daarbij de toeristen op en je komt wel op een groter aantal. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken; Fira is prachtig!

Het is een wirwar aan kleine straatjes, gekenmerkt door blauwe en witte elementen. Eigenlijk precies zoals de rest van het eiland. Met één extra groot pluspunt; door de ligging heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de Caldera (de grote komvormige krater die door de vulkaanuitbarstingen is ontstaan te midden van de archipel).

Ga vroeg naar Fira. Niet alleen omdat het er dan minder druk is, maar ook omdat je dan nog in alle koelte de aftocht kunt maken naar de haven van Fira. Deze ligt 600 traptreden lager dan de stad en dat is dus wel even doorstappen. Wees niet bang dat je óók nog de klim omhoog hoeft te doen; er is een kabelbaan vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de Caldera.

Ook niet te missen in Fira: de katholieke wijk in het noorden van de stad, waar je nog kennismaakt met de indrukwekkende getuigenissen uit lang vervlogen tijden. Bezoek de kathedraal of slenter door de schilderachtige straatjes.

Dorpjes Santorini, Fira: El Greco Resort & SpaLuxe en rust; dat zijn de twee meest belangrijke ingrediënten van een verblijf in El Greco Resort & Spa. Binnen nog geen 10 minuten lopen, sta je aan de rand van Fira en ontspannen kan aan het zwembad of in het wellnesscentrum.

Pyrgos

Dorpjes op Santorini, PyrgosHet échte Griekse leven; dat ervaar je als je een middag of avond plaatsneemt op het enige pleintje dat het dorpje Pyrgos biedt. Terwijl jij geniet van een typisch Griekse maaltijd spelen locals een potje backgammon of praten bij. Vanaf het plein lopen er diverse straatjes naar boven, daar waar je dé bezienswaardigheid van het dorpje vindt; de bijzondere kerk Theotokaki.

Wat deze kerk zo bijzonder maakt? Twee dingen. 1. De ligging op ca. 350 meter hoogte, waardoor je hem vanaf veel plekken op het eiland kunt bewonderen. 2. De zesvoudige klokkentoren van de blauwe koepelkerk. Of moeten we eigenlijk zeggen drie dingen? Want ook de route er naar toe is geweldig. De kleine straatjes verrassen je keer op keer met schattige huisjes, de één nog mooier dan de ander.

Akrotíri

Voor een dosis cultuur zit je goed in het zuiden van Santorini. In Akrotíri vind je de ruïnes van een Minoïsche stad uit 1.500 voor Christus. En mocht je dit willen combineren met strand dan is dit geen enkel probleem. Het meest bekende strand van het eiland, Red Beach, vind je hier namelijk ook. Het strand wordt omgeven door rode rotsen en bestaat uit donker vulkaanzand.

Omdat het vooral dagjesmensen zijn die hier komen, zal je er meer locals tegenkomen dan toeristen. Ideaal als je op zoek bent naar een rustige Griekse vakantie.

Dorpjes Santorini; Akrotiri, Ambassador Aegean Luxury Hotel & SuitesDe ultieme vakantie op Santorini beleef je tijdens een verblijf in Grand Ambassador Santorini by Trend Hotels. Een onberispelijke service, een adembenemend uitzicht en een hoop luxe zijn gegarandeerd! Oh en dat privézwembad…

En verder…

  • Voor een strandvakantie ga je naar het oosten, waar je Kamarí vindt. Het is een walhalla voor zonliefhebbers; je vindt hier het grootste oppervlakte aan strand en de meest restaurantjes, barretjes en winkels. Appartementen Nissia is een aanrader; je verblijft direct aan het strand en een drankje drinken kan met prachtig uitzicht over zee.
  • Ook Perissa is – met dank aan een lang zwart zand-/kiezelstrand – een populair dorpje voor een vakantie. Een ontspannen zonvakantie beleef je in Veggera Hotel. Het hotel beschikt over meerdere zwembaden, een jacuzzi en een stijlvol restaurant.
  • Eén van de meest traditionele dorpen op Santorini is Megalochóri. Hier worden ezels nog voor andere doeleinden gebruikt dan voor toeristen, je vindt er authentieke grotwoningen en de straatjes ademen oudheid. Het kloppende hart is het centrale plein, waar je bij diverse restaurants voortreffelijk Grieks kunt eten.

Zie jij zo’n op-en-top Griekse vakantie wel zitten? Bekijk ons voordelige aanbod naar Santorini.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *