Sprookjesbestemming Sintra, Portugal

Sintra: waarom je deze Portugese sprookjesbestemming niet mag missen

Het is niet moeilijk te bedenken waarom de koning dit gebied ooit uitkoos als zijn zomerresidentie. Weg van de rook van Lissabon! Sintra biedt steile steegjes, kleine terrasjes en prachtige paleizen met als absolute hoogtepunt het sprookjesachtige Palácio Nacional da Pena.

Sintra in een vogelvlucht

Sintra is een relatief klein – maar vergis je niet, er is genoeg te doen! – plaatsje ten westen van Lissabon. Door de relatief korte afstand (ca. 30 km) is het een populair dagtripje vanuit de Portugese hoofdstad.

Sinds 1995 is Sintra UNESCO Werelderfgoed en dat is niet voor niets. Het plaatsje, dat op 200 m hoogte ligt, heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden in huis. We nemen je mee langs de meest belangrijke.

Hotel Tivoli Sintra, PortugalSintra is groot en als je alles wilt zien is een dagtrip vanuit Lissabon niet genoeg. Keer het om; boek een hotel in Sintra, zoals Hotel Tivoli Sintra, en maak juist dagtripjes naar Lissabon.

Palácio Nacional de Sintra

Sintra (Portugal): Palácio Nacional de SintraEen van de paleizen die Sintra herbergt is het Palácio Nacional de Sintra. Je vindt dit paleis, dat in opdracht van koning João in de 14e eeuw werd gebouwd, in het centrum van Sintra.

In de 16e eeuw breidde koning Manuel I het paleis uit met elementen in de Moorse stijl. Tot aan ver in de 19e eeuw was het paleis de zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie. Nu kun je je er als toerist vergapen aan de opvallende torens in melkflesvorm (de schoorstenen van de keuken) en de hal met schilderingen van vogels op het plafond. Deze wordt ook wel de zwanenhal genoemd.

Kleurrijk Palácio da Pena

Vrolijk en kleurrijk; dat zijn de twee steekwoorden van Pálacio da Pena, dat ook wel eens pretpaleis wordt genoemd. Waar je ook kijkt, elke keer ontdek je nieuwe hoekjes, onverwachte poortjes en bijzondere torentjes.

En dan hebben we het alleen nog maar over het exterieur… Het interieur van Pálacio da Pena is waar mogelijk nog weelderig en excentrieker. Je vindt er o.a. een Arabische zaal met fresco’s en een immens grote – en indrukwekkende! – balzaal.

Castelo dos Mouros

Hoog boven Sintra uit torent een oud Moors kasteel uit de 8e eeuw. Het is de ideale plek om in één oogopslag zicht te hebben op Sintra en de omgeving. Zo heb je een mooi uitzicht op het Pálacio de Penia en bij helder weer kun je ook nog eens de kust zien. Uniek: de dikke muren van het kasteel zijn voor een groot deel nog in tact.

Quinta da Regaleira

Sintra (Portugal): Quinta da RegaleiraHet meest mysterieuze paleis van Sintra is zonder twijfel Quinta da Regaleira. Dit bijzondere paleis – dat op sommige plekken net uit The Games of Thrones ­gestapt zou kunnen zijn – werd aan het begin van de 20e eeuw in opdracht van miljonair Antoniem August Carvalho Monteiro gebouwd.

Met de hulp van architect Luigi Manini ontwierp hij een paleis in romantisch-revivalistische stijl, met hier en daar elementen uit eerdere tijden. Zo kun je in dit paleis ook decoraties vinden uit de gotische tijd en de renaissance. Dit samen zorgt voor een haast mythisch geheel.

Voel je weer even kind tijdens een bezoek aan dit mooie paleis. Laat je verrassen door sprookjesachtige torentjes en kapelletjes. En sla het hoogtepunt niet over; een 27 meter diepe put die wordt omringd door bijzondere wenteltrappen. Eenmaal onderaan kom je uit bij een ondergrondse gang welke de initiation well­ – zoals de put wordt genoemd – verbindt met andere geheimzinnige vertrekken.

Laat je niet alleen betoveren door het paleis, maar neem ook een kijkje in de beeldschone tuinen die je rondom het paleis vindt. Je vindt hier o.a. een grottendoolhof waarbij je via stenen een tocht over het water moet trotseren.

Praktisch!

  • Sintra is een populair dagtripje vanuit Lissabon. Je stapt in de hoofdstad op de trein en stapt in Sintra weer uit. Een enkeltje kost je ca. € 5,-. Ook met de auto is het goed te doen, al is het in de zomer wel druk met parkeren.
  • Wil je veel in een korte tijd zien, pak dan de plaatselijke tourbus. Door de hoogteverschillen kan het wandelend een flinke opgave zijn én veel tijd in beslag nemen.
  • Houd er rekening mee dat niet alle bezienswaardigheden elke dag geopend zijn. Neem een kijkje op de officiële website van Sintra voor meer informatie. Je kunt hier ook terecht voor actuele prijsinformatie.
  • Extra bijzonder is het om Sintra rond kerst te bezoeken; de verlichte gebouwen maken Sintra nog sprookjesachtiger dan het al is.

Kennis maken met deze sprookjesachtige bestemming? Bekijk ons aanbod in Sintra en Lissabon.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

3 reacties op “Sintra: waarom je deze Portugese sprookjesbestemming niet mag missen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *