Vakantie Split

Split, het culturele pareltje aan de Kroatische kust

Bij Kroatië denk je aan cultuur, natuur en een azuurblauwe zee… En dat is precies wat Split te bieden heeft. De op één na grootste stad van Kroatië is een idyllische plek vol met kleine straatjes en historische gebouwen. Hoog tijd om kennis te maken met Split!

Split is de grootste stad van de Kroatische regio Dalmatië. Wanneer je echter door het centrum wandelt, heb je niet direct het gevoel dat je in een grote stad bent. Ondanks dat het een steeds populairdere stedentripbestemming is, heerst er in Split een gemoedelijke sfeer en is het historisch centrum klein en overzichtelijk.

Zonaanbidders en cultuurliefhebbers zijn in Split aan het juiste adres, maar ook nátuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Eeuwenoude gebouwen, mooie stranden en natuurpareltjes wisselen elkaar hier naadloos af.

Struinen door het historisch centrum

Split centrumIn het historisch centrum van Split – dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – vind je tal van smalle straatjes, fraaie doorkijkjes en knusse terrasjes. Doordat dit gebied geheel autovrij is, kun je hier onbezorgd struinen door de prachtige straten.

Het culturele hoogtepunt van Split is zonder twijfel het Paleis van Diocletianus. Immense muren omlijsten het paleis, dat gebouwd is door de Romeinen. Het paleis huisvestte de eerste Romeinse keizer die ooit uit zichzelf aftrad. De rechthoekige vorm en immense paleismuren zijn dan ook typisch Romeinse bouwelementen, maar ook Egyptische invloeden zijn hier aanwezig. Zo zie je op het plein voor het paleis een aantal sfinxen staan. Een bijzondere mix!

Wist je dat het Paleis van Diocletianus het enige paleis ter wereld is waarbinnen nog burgers wonen? Hoewel het aantal inwoners op dit moment historisch laag is, vinden wij 2.000 bewoners toch een hoog aantal!

Breng ook zeker een bezoek aan de paleiskelder. Vroeger was dit een afvaldumpplaats, tegenwoordig is het een doorgang waar locals en toeristen gebruik van maken. Er worden hier ook regelmatig markten georganiseerd, waar je gegarandeerd een leuke souvenir scoort. Shoppen in authentieke stijl!

Houd je ervan om musea te bezoeken? Ook dan ben je in Split aan het juiste adres! De stad beschikt over tal van musea, waaronder twee archeologische musea. Een bijzondere plek is de kunstgalerij die gevestigd is in een oud ziekenhuis. Je vindt deze Galerija Umjetnina naast het Paleis van Diocletianus.

Slenteren langs de haven

Split is een havenstad bij uitstek. Grote jachten, kleine bootjes en diverse ferry’s liggen aangemeerd in het azuurblauwe water.

Aan de haven vind je een brede palmbomenpromenade, waar locals en toeristen aan je voorbij trekken. Je vindt hier diverse hippe bankjes en terrasjes. Neem plaats, drink een verkoelend drankje en geniet van een prachtig uitzicht over zee!

Brac: een uitstapje naar de overkant

Aan de andere kant van het azuurblauwe water zie je Brac liggen. In de haven van Split kun je op de ferry stappen die je binnen ca. 45 minuten naar dit Kroatische eiland brengt. Brac is een ideale plek voor iedereen die stad en strand graag combineert. Het eiland beschikt over diverse uitgestrekte stranden, leuke stadjes en een prachtige natuur. Daarnaast staat Brac bekend om haar heerlijke wijnen.

Vakantie Split, Bluesun Bonaca ResortWil je verblijven op Brac? Boek dan een vakantie naar Bluesun Bonaca Resort Je vindt hier o.a. diverse kinderfaciliteiten, sportmogelijkheden en een all inclusive formule. Ook ligt het prachtige Zlatni Rat strand op loopstand.

De mooiste stranden van Split

Vakantie Split, strandBrac beschikt over prachtige stranden, maar ook in Split vind je er een aantal. De stad is dus een ideale bestemming voor zowel zon- als cultuurliefhebbers. Vanaf april zijn de temperaturen aangenaam genoeg om op het strand te liggen en een duik in zee te nemen. Vergeet je zwemkleding niet in te pakken!

Ben je benieuwd naar de stranden van Split? Wij selecteren de mooiste voor je.

  • Het Kašuni Strand ligt op ca. 2 kilometer van het centrum. Aan dit kiezelstrand vind je een bar, waar je verkoelende drankjes kunt bestellen. Door de ligging aan de Marjan Berg geniet je tijdens het zwemmen in de turquoise zee van een prachtig uitzicht. Het water is daarnaast vrij ondiep, wat dit strand een perfecte plek maakt voor gezinnen.
  • Ook het Kaštelet Strand ligt aan de voet van de Marjan Berg. Drankjes en hapjes bestel je aan de diverse (snack)bars die gevestigd zijn aan het kiezelstrand. Daarnaast is het mogelijk om ligbedden te huren. Ligt wel zo fijn!
  • Wil je liever relaxen aan een zandstrand? Ga dan naar het Bačvice Strand, dat op ca. 1 km van het centrum ligt. Langs dit populaire strand vind je diverse restaurants, bars en faciliteiten voor kinderen (waaronder glijbanen). Meng je tussen de locals en kom tot rust tijdens een ontspannen stranddag!

Sportief kennismaken met Split

Ben jij een sportliefhebber? Zowel Brac als Split beschikken over diverse (water)sportfaciliteiten! Je kunt Split gemakkelijk per fiets ontdekken. Op deze manier rijd je binnen no time naar alle bezienswaardigheden van de stad. De echte durfallen kunnen ziplinen en waterliefhebbers verkennen de prachtige omgeving snorkelend of per zeilboot. Vanaf het azuurblauwe water heb je een schitterend uitzicht op zowel Split als Brac. Hallo vakantiegevoel!

Zie jij een vakantie naar Split wel zitten en wil je meer keuze uit hotels? Bekijk dan ons volledige aanbod & boek. Fijne vakantie!

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *