Welke eilanden Balearen

Spaanse Balearen: voor welk van deze eilanden ga jij?

De Spaanse eilandengroep de Balearen weet vanaf vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar veel vakantiegangers te trekken. Maar naar welk van de eilanden ga je? Na het lezen van dit artikel weet je precies welke het beste bij jou past!

Welke eilanden behoren tot de Balearen?

De Balearen – door de Spanjaarden zelf ook wel Islas Baleares of Illes Balears genoemd – is een eilandengroep in de Middellandse Zee, ten oosten van het vasteland. Het is een van de autonome regio’s van Spanje en het bestaat uit zes eilanden.

De grootste, en tevens de meest interessante voor vakantiegangers, zijn Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Opvallend: Mallorca is met een oppervlakte van 3.500 km² het grootste eiland van de Balearen en Formentera met slechts 83 km² oppervlakte de kleinste. Wat een verschil hè?

Welk van deze eilanden van de Balearen het beste bij jou past? We zetten ze voor je op een rij zodat je weloverwogen een keuze kunt maken voor jouw volgende vakantie.

Veelzijdig Mallorca

Geschikt voor actieve vakantiegangers, zonaanbidders, cultuurfanaten, natuurliefhebbers en nachtbrakers

Mallorca is verreweg het grootste eiland van de Balearen en daarmee ook het meest veelzijdig. In alleen het zuiden vind je al bijna 100 zandstranden, waar het noorden wordt gekenmerkt door een waanzinnig landschap met mooie ravijnen en bijzondere druipsteengrotten. Dit deel van het eiland leent zich goed voor wandel- en fietstochten.

Cultuurliefhebbers zijn aan het goede adres in de hoofdstad Palma de Mallorca, waar Kathedraal La Seu, Palau March en Castell Bellver echte must-sees zijn. Het is ook de plek om in lokale tavernes de beste tapas te eten én je kunt er goed shoppen.

Ten westen van de hoofdstad vind je Playa de Palma, een populaire kuststrook die zich uitstrekt van Ca’n Pastilla tot El Arenal. In deze badplaats gaat het leven tot in de vroege uurtjes door. Overdag kom je bij aan het strand of ga je parasailen, surfen, zeilen, waterskiën of simpelweg bootje varen. Veelzijdigheid ten top!

Melia Palma Bay, Mallorca Melia Palma Bay ligt op slechts enkele minuten lopen van het stadsstrand én op 20 minuten van het historische centrum. The best of both worlds! Extra pluspunten voor het zwembad op het dakterras. Met uitzicht over zee zonnestralen vangen!
Balearen welk eiland - Mallorca

Relaxed Ibiza

Geschikt voor luxe vakantiegangers, cultuurliefhebbers en nachtbrakers

Ibiza is misschien niet het grootste eiland van de Balearen, je vindt er wel de grootste feesten. Ibiza staat van oudsher bekend als hét feesteiland van Spanje. Dat was het ook én is het nog steeds; in het hoogseizoen draaien de beste dj’s in de grootste clubs. Maar het zou beledigend zijn om Ibiza alleen als feesteiland af te doen.

Het relatief kleine eiland, dat zo’n zes keer zo klein is als Mallorca, kent bijvoorbeeld een hoofdstad (Ibiza-Stad) waar het hart van elke cultuurliefhebber van overslaat. Slenter door de smalle straatjes in de historische stadskern Dalt Vila (die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat) en bewonder de oude gebouwen.

Cultuur vind je ook in het authentieke Santa Gertrudis de Fruitera en zelfs op de hippiemarkt Las Dalias. Deze laatste is echt onderdeel van de rijke hippie-geschiedenis van het Spaanse eiland.

Neem wel een goed gevulde portemonnee; een drankje bij een van de populaire beachclubs is niet goedkoop. Maar ja, dan heb je wel wat… Ibiza, een bestemming voor luxe vakantiegangers die houden van een relaxte vibe.

THB Naeco Ibiza, IbizaIn alle rust verblijven op Ibiza? Kies voor het adults only THB Naeco Ibiza. Vanaf het chillout terras heb je uitzicht over de baai en de kamers zijn trendy ingericht.
Balearen welk eiland - Ibiza

Kindvriendelijk Menorca

Geschikt voor families en rustzoekers

Hoewel Mallorca & Ibiza prima voorzieningen hebben voor kinderen is en blijft Menorca hét eiland binnen de Balearen voor families. Dit dankt het eiland aan de rust, de kindvriendelijke hotels en de langzaam in zee aflopende stranden. Wel zo veilig voor de kleintjes!

Voor kinderen die de leeftijd van zandkastelen bouwen zijn ontgroeid, zijn er ook genoeg mogelijkheden. Van kanoën tot duiken, van het maken van spannende boottochtjes tot het beklimmen van de hoogste berg van Menorca. En mochten de ouders een dagje cultuur willen dan kan dat in de grootste stad van het eiland, Máhon.

Geen kinderen? Ook dan heeft Menorca één groot voordeel: het is – op het kleine Formentera na – het meest rustige eiland van de Balearen. Waardoor je er in alle rust kunt genieten van bijvoorbeeld de mooie natuurgebieden die het eiland biedt.

Lees meer over Menorca met kinderen

Hotel Zafiro Menorca, SpanjeKind is koning in Hotel Zafiro Menorca! Je vindt er een miniclub, (water)speeltoestellen en een zwembad met piratenschip en glijbanen. Je verblijft in een ruim familieappartement en hebt de mogelijkheid om all inclusive te verblijven.
Balearen welk eiland - Menorca

Kleinschalig Formentera

Geschikt voor rustzoekers, liefhebbers van kleinschalige vakanties en hippies

Geen massatoerisme, witte stranden en huisjes in de stijl van Mamma Mia. Klinkt jou dat als muziek in de oren, dan is Formentera jouw volgende bestemming. Dit Spaanse eiland, dat slechts een oppervlakte van 83 km² heeft, wordt vaak gezien als een leuk uitstapje vanuit Ibiza, maar je kunt er ook gewoon verblijven.

Wat je kunt verwachten van Formentera? Een aaneenschakeling van paradijselijke stranden omgeven door helderblauw water. Favoriet is Playa de Ses Illetes, een strand dat menigmaal eindigde in de toplijstjes van mooiste stranden ter wereld.

Naast de vele stranden biedt het eiland ook een aantal bezienswaardigheden, zoals de steile kliffen Far de Mola, adembenemende natuur in het noorden (zoals het meer Estany des Peix) en het graf van Ca Na Nosta. Deze laatste is één van de belangrijkste vindplaatsen van de Balearen. En in de hoofdstad vind je mooie kerkjes, gezellige pleintjes én hippiemarkten. Formentera is feitelijk Ibiza, maar dan kleinschaliger en meer authentiek.

Spaanse eilanden, Balearen: Riu La Mola, FormenteraMet een ligging direct aan het strand is het goed vertoeven in Riu La Mola. Het luxe hotel biedt comfortabele kamers, kindervermaak en meerdere restaurants. Geniet hier in alle rust van jouw welverdiende zonvakantie!
Balearen welk eiland - Formentera

Welk van deze eilanden van de Balearen past het beste bij jou?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Spaanse Balearen: voor welk van deze eilanden ga jij?

  1. Een extra opmerking over Ibiza. Wij gaan elk jaar naar Ibiza. Maar wel low-budget. Wij hebben geen grote portemonnee maar ons hart wel op Ibiza. En dat kan in voorjaar en naseizoen heel erg goed. Wij zoeken de jetset niet op maar wel de vele prachtige strandjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *