Vakantie Siclië in coronatijd

Sicilië in coronatijd: zo is vakantie vieren daar nu

Italië werd als eerste Europese land getroffen door het coronavirus. En zwaar ook. Maar hoe is het daar nu? Hoe vier je vakantie op Sicilië in coronatijd? En tegen welke maatregelen loop je aan. We interviewden Marjolein (32 jaar), die hier begin juli samen met haar man Kai heen reisde.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen in Italië.

Van wereldreis naar een Italiaanse vakantie

2020 gaat de boeken in als het corona-jaar, terwijl dat voor Marjolein & Kai heel anders had moeten wezen. Dit was het jaar waarin – op 1 januari om precies te zijn – alles om hun wereldreis draaide. Ze hadden lang gespaard, hun woning onderverhuurd en hun banen opgezegd. Dat alles met het plan om een jaar weg te blijven.

“Op het moment dat het coronavirus in Europa opdook, zaten wij in Australië. We hebben daar begin maart nog Melbourne, de Great Ocean Road en Sydney kunnen zien. We hadden een camper gehuurd om 5 weken langs de oostkust te rijden maar dat is er helaas niet meer van gekomen. In Sydney hebben we besloten na 3 maanden wereldreis terug te keren.”

Terugkeren naar huis was zo eenvoudig nog niet, aldus Marjolein. “Het heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad, omdat onze geboekte vlucht werd gecanceld en inmiddels veel luchthavens geen transitpassagiers meer door lieten. Op aanraden van de ambassade hebben we vluchten geboekt via Doha met Qatar en dat is gelukt. Een heel dubbel gevoel want het voelde alsof er een droom in duigen viel, maar in deze situatie wilden we het liefst bij familie in de buurt zijn. En zéker niet voor onbepaalde tijd vast komen te zitten aan de andere kant van de wereld.”

Toch nog op reis

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan; zodra bekend was dat we vanaf 15 juni weer mochten reizen in Europa besloten Marjolein & Kai weer op vakantie te gaan. “We waren al drie fantastische maanden op reis geweest in 2020, dus wat dat betreft mochten we absoluut niet klagen. Toch keken we er wel heel erg naar uit om te reizen, omdat we geen werk en woning hadden, maar nog wel de drang om iets van onze wereldreisplannen te maken.”

Vakantie Sicilië coronaEn het werd Sicilië. “We hebben voor het Italiaanse eiland gekozen omdat het een erg veelzijdig eiland is – van bruisende steden tot barokke stadjes en van bergen tot stranden – en er genoeg mooie plekken zijn waar we ons zouden kunnen terugtrekken, mocht het te druk worden. Dat het lekker warm is en we buiten kunnen eten is ook een groot pluspunt.”

Of er ooit een twijfel is geweest om wel te reizen in tijden van corona? “Jazeker. Ondanks dat de situatie in Italië toen stabiel was (en tot nu toe gelukkig is gebleven!), bleef het toch wel spannend. In coronatijden kan er binnen drie weken natuurlijk een hoop gebeuren. We geloofden pas echt dat we konden gaan, toen we op 2 juli ingecheckt en wel op Schiphol stonden. Een heerlijk gevoel!”

Goed voorbereid op pad

Op vakantie gaan in coronatijd betekent net even anders – en meer – voorbereiden, vertelt Marjolein. “Ik heb met name vrij veel tijd doorgebracht met het zoeken van de benodigde formulieren. Het was vrij lastig om online de meest accurate en actuele informatie te vinden over benodigde documenten omdat veel informatie verouderd of alleen in het Italiaans beschikbaar was.”

Veel werk, maar was dat ook nodig? “Uiteindelijk heb ik gezondheidsverklaringen van Schiphol en van de regio Sicilië uitgeprint (better safe than sorry), maar deze bleken achteraf niet nodig. In het vliegtuig werden gezondheidsverklaringen uitgedeeld die we ondertekend op de luchthaven in Catania moesten afgeven. Verder hebben we mondkapjes ingeslagen en wat extra desinfectiegel.”

Wil jij – net als Marjolein – goed voorbereid op pad gaan? We zetten een flink aantal praktische tips voor je op een rij in een uitgebreide blog.

Positieve vluchtervaring

Vakantie Sicilië coronaOver de vlucht kan Marjolein niet anders dan vol lof zijn. “We kregen vooraf een e-mail met de aangepaste corona maatregelen van de luchtvaartmaatschappij. Zo moet de handbagage onder de stoel voor je passen en dienen de bagagebakken leeg te blijven. Dit is een maatregel van de Italiaanse overheid, maar ook Nederlandse maatschappijen houden deze regel aan.”

Geen trolleys was vooral een verademing: “Grotere handbagagestukken konden gratis worden ingecheckt als ruimbagage. Dit scheelde erg veel tijd en verstoppingen (en ook frustratie) bij het instappen. Ideaal! Wat ik ook erg prettig vond was het in- en uitstappen per rij. Na landing diende iedereen op zijn plaats te blijven zitten totdat de deuren opengingen. Dan pas mocht er rij voor rij worden uitgestapt. Op het vliegveld in Catania werd onze temperatuur gemeten. Ik heb de reis als erg gestructureerd ervaren.”

Check voorafgaand aan jouw reis welke corona maatregelen de luchtvaartmaatschappij hanteert. Niet alleen voor wat betreft bagage, maar bijv. ook om te kijken wat de minimale leeftijd is voor het dragen van mondkapjes. Deze wil per maatschappij nog wel variëren.

Vooraf registreren

Op Sicilië is het gebruik van de app SiciliaSiCura verplicht en accommodaties controleren daarop. “In deze app moesten we onze aankomst (vluchtnummer, dag/tijd van aankomst, verblijfplaats) en contactgegevens (van jezelf, medereizigers en contacten voor noodgevallen) registreren. Iedere dag krijg je een notificatie en moet je in de app aangeven of je gezond bent of last hebt van coronaverschijnselen.”

Ook in de accommodaties zelf merk je – al is het niet storend – dat er maatregelen rondom corona zijn: “Bij de meeste accommodaties wordt het ontbijtbuffet vervangen door een à la carte ontbijt. En er kan gewerkt worden met tijdsblokken, zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd in het restaurant zitten. Mondkapjes zijn in de openbare ruimtes verplicht en bij in- en uitgangen staat vaak desinfectiegel.”

Marjolein ervoer het als zeer rustig. “Af en toe hebben we andere gasten gezien maar over het algemeen hadden we de accommodatie bijna helemaal voor onszelf. Dit betekende ook dat we een kamerupgrade kregen.”

Sicilië verkennen

Marjolein ontdekt haar vakantiebestemming graag per auto. En dat deed ze ook nu. “We hebben voor het gehele verblijf een auto gehuurd. Afgezien van het dragen van mondkapjes bij de autoverhuur is dit niet anders geregeld dan normaal. Een auto vonden wij ideaal om het eiland in ons eigen tempo te kunnen ontdekken. We wilden daarnaast het openbaar vervoer niet onnodig belasten.”

De populariteit van de stranden

Vakantie Sicilië coronaOndanks dat het toerisme net weer op gang kwam, vond Marjolein de stranden over het algemeen redelijk vol tot erg vol. “Populaire badplaatsen en stadsstranden zou ik proberen buiten de weekenden te bezoeken. Wij waren bijvoorbeeld zondag en maandag in Cefalù en op zondag was het zo druk dat 1,5 meter afstand houden een uitdaging was. Bij de strandtenten is het over het algemeen veel beter gereguleerd met afstand tussen de bedjes. Bij drukte is dat een goede optie. Grote kans dat de drukte na augustus afneemt, omdat veel Italianen momenteel ook vakantie hebben”

De levendigheid betekende wel dat ook echt alles geopend was; niet alleen de strandtenten, maar ook de restaurants en winkels. Marjolein is niet – en dat is wel een beetje het beeld dat heerst – voor gesloten deuren komen te staan.

Hoe zit het nu met die mondkapjes?

“Mondkapjes zijn binnen in openbare plaatsen verplicht: in winkels, supermarkten, in de gemeenschappelijke ruimtes van accommodaties en in restaurants. Dat laatste klinkt overigens erger dan het is; alleen als je je verplaatst in restaurants dien je ze op te hebben, aan tafel mogen ze af.”, aldus Marjolein.

Marjolein heeft de mondkapjesplicht niet als vervelend ervaren. “Omdat in binnenruimtes vaak ook airco aanstaat, vind ik het dragen van mondkapjes helemaal niet storend. Persoonlijk vind ik het juist erg prettig dat mondkapjes hier zijn verplicht. Iedereen houdt zich er over het algemeen ook best goed aan.”

Wel met een kleine kanttekening overigens. “De lokale ondernemers zijn erg serieus met de corona maatregelen (fijn!), maar op straat is het net een beetje als in Nederland. De één houdt zich er beter aan dan de ander. Gelukkig is het over het algemeen (zeker buiten de kustplaatjes) nog vrij rustig, waardoor het altijd mogelijk is een rustig plekje op te zoeken.”

Tips voor een verblijf op Sicilië

Vakantie Sicilië coronaMarjolein en Kai vonden de barokke dorpjes in de Val di Noto erg mooi. “We hebben Noto, Modica en Ragusa bezocht en dat was een van de highlights van onze trip door Sicilië. Leuk voor een dagtrip (de stadjes zijn niet erg groot), maar blijf dan ook ’s avonds hangen voor een goed diner. Voor een lekker aperitief met een bruschetta of een kaasplankje moet je bij Vermut in Catania zijn. Een erg authentiek doch hip tentje in een bruisende straat met een vitrine vol heerlijke kazen en antipasti. Sicilië mag je ook niet verlaten zonder een granite te proberen; vloeibaar waterijs in smaken als citroen, amandel en pistache. De lekkerste kochten wij bij Bambar in Taormina.”

Laat vooral het reizen niet vanwege corona; dat blijkt ook uit Marjoleins ervaring. “Natuurlijk is het even aanpassen om juist in deze tijd te reizen, maar dat is in Nederland niet veel anders.”

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *