Vakantie Skiathos

Griekser dan Grieks: schilderachtig Skiathos

Niet Kreta, Kos of Rhodos waren het decor van de film Mamma Mia met Meryl Streep. Nee, het was Skiathos (en ook een beetje Skopelos en Damouchari trouwens). Meer Griekenland dan dit eiland krijg je het simpelweg niet!

Skiathos is mede door haar kleinschaligheid – het is het kleinste eiland van de Sporaden – een onontdekte Griekse parel. Geen massatoerisme, geen flinke hoeveelheden hotels, maar schilderachtige dorpjes, een prachtige natuur en tal van stranden. Tijd om dit bijzondere eiland eens wél onder de aandacht te brengen!

Skiathos in een vogelvlucht

Skiathos is één van de eilanden die behoort tot de Sporaden. Deze eilandengroep staat met name bekend om de groene natuur. En dat biedt Skiathos dan ook zeker; het kleine eiland is bezaaid met dennen-, olijf- en pijnbomen. Maar er is meer… Schilderachtige plaatsjes en uitgestrekte zandstranden versus idyllische baaitjes, Skiathos heeft alle ingrediënten die je verwacht van een Grieks eiland.

Het heeft echter nog een extra ‘hip’ kantje. Langs de stranden vind je gezellige barretjes en de hoofdstad wordt gekenmerkt door hippe loungebars. Waar dit allemaal vandaan komt? In vroegere jaren werd het eiland met name bezocht door rijke Grieken en wéér nog later door de buitenlandse jetset, en die hadden wel wat te wensen…. Met dank aan hen geniet jij nu op prachtige plekken en aan mooie stranden van de lekkerste cocktails.

De mooiste stranden van Skiathos

Met een oppervlakte van zo’n 50 km² zou je het misschien niet verwachten, maar Skiathos kent een groot aantal stranden. Variërend van lange zandstranden tot idyllische baaitjes waar je het strand soms voor jezelf lijkt te hebben.

Vakantie Skiathos, strandenJe zal keuzes moeten maken; meer dan 50 (!) stranden kun je simpelweg niet in één vakantie bezoeken. Tijd om de mooiste stranden op een rij te zetten:

  • Lalaria is enkel per boot te bereiken; alleen het tochtje er naar toe is al de moeite waard. Eenmaal op het strand kun je genieten van de zon óf drie keer onder de in rotsen uitgehouwen boog doorzwemmen. Volgens een Griekse mythe zou dit je de eeuwige jeugd én liefde opleveren. Doen dus!
  • Agia Eleni is overdag gezellig door de loungemuziek die er wordt gedraaid, ’s avonds geniet je hier van een van de beste zonsondergangen van het eiland. De dennenbomen rondom zorgen voor een mooi plaatje en een hapje eet je bij een van de kleine tavernes. Fijn: het water is vrij ondiep, wat het een geschikt strand maakt voor families.
  • Xanemos is zonder twijfel het meest besproken strand van Skiathos. Het ligt aan het einde van de landingsbaan van het vliegveld en een dagje zon combineer je hier prima met een dagje vliegtuigen spotten. Verwacht alleen niet zoveel vliegtuigen als op Schiphol…
  • Alleen al de weg naar Kanapitsa is een aanrader; via een beboste heuvel daal je af naar een baai vol dennenbomen en een schitterend strand. Hoewel het strand vrij smal is, kun je hier rekenen op genoeg voorzieningen; er zijn ligbedden en parasols en er worden diverse watersporten aangeboden. Vanaf de houten pier kun je je met pendelbootjes naar Skiathos-Stad laten brengen.
Huur een auto tijdens je verblijf om van strand naar strand te hoppen. Of pak de boot vanaf de haven van Skiathos-Stad om naar de afgelegen baaitjes te varen die niet per auto bereikbaar zijn.

Skiathos-Stad, het hart van het eiland

Vakantie Skiathos-StadEigenlijk is er maar één stad op het eiland, en dat is de hoofdstad Skiathos-Stad, die ook wel Chora (het Griekse woord voor hoofdstad) wordt genoemd. Het oude gedeelte van de stad, dat tegen een helling aan is gebouwd, nodigt uit tot een middagje verdwalen in de kleine, nauwe straatjes. Dat is hier zeker geen straf, want naast de witblauwe huisjes waar Griekenland zo bekend om staat, herbergt dit deel van de stad vooral leuke restaurantjes en winkeltjes.

Wat je niet mag missen in Skiathos-Stad? Tussen de twee havens van de stad vind je het kleine schiereiland Boutzi, dat gekenmerkt wordt door vele naaldbomen en de ruïnes van een oud fort. Pak een boot vanaf de haven naar dit eiland. Wie een klim aandurft, maakt een wandeling naar het kerkje Agios Nikolaos welke ver boven de stad uitsteekt. Het uitzicht over de stad en de haven maakt de klim over de smalle trappetjes meer dan waard.

’s Avonds, en dan met name na 21.00, uur komt de stad pas echt tot leven. Locals en toeristen mengen zich onder elkaar in de hoofdstraat Papadiamantis Street of bij de oude haven. Talloze bars en nachtclubs openen hun deuren en de cocktails vloeien er rijkelijk.

Geniet bij Rock ’n Roll Bar in de oude haven van de lekkerste cocktails van Skiathos vanaf een van de loungekussens op de trap. Met zicht op de zee en traditionele vissersboten geniet je van goede muziek en een dito sfeer. Het personeel is meer dan gastvrij!

Een rondje langs de rest van het eiland

Vakantie SkiathosHoewel Skiathos-Stad echt wel hét hoogtepunt is van Skiathos raden we je aan om een jeep te huren en het eiland op een avontuurlijke manier te ontdekken. Zo heb je in het noorden van het eiland nog amper asfalt en is off road hier het sleutelwoord. Wat je niet mag missen tijdens jouw zelfstandige tocht?

  • De middeleeuwse hoofdstad, Kastro, in het noorden van het eiland op slechts 30 minuten rijden vanaf Skiathos-Stad. Om bij de ruïnes van het middeleeuwse kasteel, dat op een rots is gebouwd, te komen dien je de laatste 500 meter te voet af te leggen. En dat is geen straf; de omgeving is prachtig!
  • Enkele kilometers voor Kastro vind je, te midden van olijfbomen en platanen, het schilderachtige kerkje Anastasa. De stenen kerk met keramische dakpannen is geen standaard kerk. De kerkklok vind je namelijk niet op de kerktoren; deze hangt aan een olijfboom.
  • Ook achter de kerktoren van het klooster van Kechria gaat een bijzonder verhaal schuil; deze is gemaakt van de resten van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Bewonder daarnaast de mooie muurschilderingen in de 18e eeuwse kerk en drink een slokje uit de waterbron.
  • In het klooster van Evangelistria, dat in de bergen ten noorden van Skiathos-Stad ligt, werd in 1807 de eerste Griekse vlag gemaakt. Binnen het klooster vind je drie mooie kerken, een museum waarin je teruggaat in de historie van Skiathos en een winkel met lokale producten.

Wees niet verbaasd als je onderweg wat oponthoud hebt door een kudde overstekende geiten. Dat is onderdeel van het totaalplaatje van Skiathos.

Hoteladresjes om je vingers bij af te likken

Mocht je zo’n vakantie op Skiathos wel zien zitten dan kom je er tijdens het zoeken al snel achter dat er geen enorm ruime keuze is aan hotels. Maar dat is niet erg; je vindt er namelijk wel heel fijne en bijzondere hotels. Wij zetten onze favorieten op een rij:

  • Kennismaken met Griekse specialiteiten? De gastvrouw van de taverne van Vassilias Beach Hotel verwend haar gasten graag met lokale gerechten. Andere pluspunten van dit complex; de ligging aan het strand, de groene omgeving en de familiaire sfeer.
  • Waar bovenstaande hotel nabij Skiathos-Stad ligt, vind je Atrium Hotel Skiathos in het zuiden van het eiland. Het complex is geïnspireerd op een Grieks klooster, wat zorgt voor een bijzondere, authentieke sfeer. Tegelijkertijd beschikt het hotel over hedendaagse comfort en luxe. Ontspan!
  • Een dagje relaxen aan het zwembad of genieten van een massage, met je voeten door het zand woelen (want het strand lig direct voor de deur!) of genieten van lokale specialiteiten? Het kan allemaal bij het luxe Kassandra Bay Resort & Spa.

Boek op tijd, want het aantal vluchten van Nederland naar Skiathos is beperkt. Gemiddeld gaat er één keer per week een vliegtuig. Pluspunt: je hoeft het eiland dus niet te delen met heel veel Nederlanders. Echt vakantie heb je als je je omringd met zoveel mogelijk Grieken!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *