Vakantie Sardinië in coronatijd

Sardinië in coronatijd: zo vier je hier nu vakantie

Italië werd als eerste Europese land getroffen door het coronavirus. En zwaar ook. Maar hoe is het daar nu? Hoe vier je vakantie op Sardinië in coronatijd? En tegen welke maatregelen loop je aan. We interviewden Lisette (23 jaar), die hier begin juli samen met haar vriend Hidde heen reisde.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de pagina met corona maatregelen in Italië.

Van code oranje naar code geel

Vakantie Sardinië in coronatijdLisette boekte haar reis al in januari, lang voordat corona een rol speelde in Italië. Lange tijd dacht ze dat haar reis écht niet door kon gaan; Italië was immers het eerste zwaar getroffen land in Europa. “Toen in juni – een maand voor onze reis gepland was – het nieuws kwam dat een aantal landen binnen Europa toch van code oranje naar code geel zouden gaan, kregen we hoop dat we misschien toch naar Sardinië op vakantie konden gaan. In tegenstelling tot andere reizen die gepland stonden, waaronder Dubai. Die bestemming blijft gewoon op mijn bucketlist staan!”

Toe aan vakantie

Veel Nederlanders waren juist door de lockdown enorm toe aan vakantie. En even een andere omgeving dan thuis. Dat gold ook voor Lisette: “Ja, ik was enorm aan vakantie toe en heb ook geen moment getwijfeld. Ik kom vanwege mijn werk bijna dagelijks met veel mensen in contact, dit is niet te vermijden. Daarom vond ikzelf het vliegen en überhaupt op een vliegveld komen niet zo spannend. Achteraf was het ook nog eens erg rustig op het vliegveld.”

Op de hoogte blijven

Een beetje reiziger gaat goed voorbereid op reis. “Ik heb voorafgaande aan mijn vertrek voldoende research gedaan naar welke maatregelen er in Italië en op Sardinië werden genomen. Ik wilde wel goed op de hoogte zijn en blijven.”

Dat betekende in Lisette’s geval dat ze iets meer deed dan nodig overigens. “Op internet las ik dat handschoenen verplicht waren op het vliegveld van Alghero. We schaften twee dozen aan, maar die bleken achteraf onnodig. Dat gold natuurlijk niet voor de vele mondkapjes. Handreinigingsgel nam ik ook mee, maar dat stond vaak al bij de ingang van winkels en restaurants. Ik heb in elk geval nog genoeg over voor in Nederland.”

En de papierwinkel? “Aan alleen je paspoort heb je niet genoeg. We moesten een gezondheidsformulier vanuit de overheid invullen om te tonen op Schiphol, er was een formulier voor Italië en we moesten ons online aanmelden voor Sardinië.”

Een goede vlucht

Of Lisette een vlucht in coronatijd als vervelend heeft ervaren? Nee. “Ik vond het een prima ervaring. Aan het mondkapje was ik al op de luchthaven gewend en ja, je maakt je handen vaker schoon, maar verder is het niet gek veel anders. En hé, iedereen heeft een mondkapje op. Gedeelde smart…”

“Bij het boarden heb ik nog even mijn handen gereinigd, mondkapje op en gaan. Voor eten & drinken mag deze overigens wel af. Maar ik vind het sowieso geen probleem om hem te dragen. Het hoort er nu eenmaal bij in deze tijd.”

Over het boarden en uitstappen is Lisette ook positief: “Dit gaat rij voor rij; niemand staat in het gangpad ongeduldig met zijn of haar koffer te wachten. Dat vond ik overigens wel een nadeel; trolleys mogen niet mee, omdat de bagagevakken niet gebruikt mogen worden. Dat is dus een tas onder de stoel voor je.”

De maatregelen in het hotel

Vakantie Sardinië in coronatijdLisette verbleef tijdens haar vakantie in Castelsardo Resort Village, een middelgroot hotel. Ze verbleef o.b.v. all inclusive, wat niet gek veel anders was dan normaal. “Het grootste verschil was eigenlijk dat de medewerkers (die allemaal een mondkapje droegen) het eten voor je opschepten, vanachter doorzichtige platen die je ook veel ziet in Nederlandse winkels.”

Waar we in Nederland 1,5 meter afstand hanteren, is dit in Italië doorgaans 1 meter. En dat was prima te doen in het hotel. “Toen we aankwamen was het echt nog rustiger. In de loop van de week werd het drukker, maar 1 meter was haalbaar. Los van de afstand waren er ook nog andere maatregelen. Zoals het dragen van een mondkapje. En er stond op diverse plekken in het hotel handreinigingsgel.”

Met de auto Sardinië ontdekken

“Toen we de reis boekten, hebben we meteen bedacht om een auto te huren. We lazen in recensies dat dit gezien de locatie van het hotel een must was als je meer van het eiland wilt zien. Daar hebben we geen spijt van gehad. We hebben mooie strandjes gespot en de plaatsjes Castelsardo, Alghero en Cagliari bezocht. Ook maakten we een boottocht naar de Maddalena eilanden.”

Lisette liep hierbij niet tegen beperkingen aan i.v.m. corona. “Natuurlijk merkte je het, maar dit bleef beperkt tot mondkapjesgebruik op de boot indien je geen 1 meter afstand kon houden. In de auto’s zie je soms mensen met een mondkapje op zitten, maar dit doet lang niet iedereen. Dat hoeft overigens ook niet als je uit één huishouden komt.”

Opvallend vond Lisette dat er – ondanks dat het echt wel rustiger was dan normaal – echt veel open was. “Wat dat betreft denk ik dat er weinig verschil is met de pre-corona tijd. Genoeg fijne restaurants dus om te genieten van een Italiaanse maaltijd!”

Mondkapjes & warmte

Lisette was vooraf wat huiverig voor het gebruik van mondkapjes. Want hoe is dat bij 30 °C? Uiteindelijk bleek deze angst wel een beetje voor niets. “Over het algemeen zijn de plekken waar je een mondkapje moet dragen binnen, waar gewoon airco is. Dan is het geen probleem om een mondkapje te dragen. Denk hierbij aan de supermarkt, winkels en restaurantjes. Buiten en op het strand was het dragen van een mondkapje niet verplicht.”

Tips voor Sardinië

Vakantie Sardinië in coronatijdLisette laat zich graag verrassen op vakantie. “Het leukste vind ikzelf altijd om gewoon met de auto een ritje te maken en maar gewoon afwachten waar je uitkomt, bij een mooi strandje of in een gezellig schattig dorpje.”

Maar als ze dan toch een tip moet geven dan is dat een boottocht naar de Maddalena eilanden; die zijn prachtig. En als je lekker wilt eten, tipt ze La Trattoria da Maria Giuseppa in Castelsardo.

Lisette is positief na haar ervaring met Sardinië in coronatijd; reizen in deze tijd is prima op deze manier. Beter dan niet reizen! Wil jij ook naar Sardinië? Check dan snel onze aanbiedingen.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *