Sagrada Família

Sagrada Família, het eeuwige onafgemaakte gebouw van Spanje

Al eeuwen in aanbouw en dan toch echt in 2026 af? Dat is wat Jordi Fauli – sinds 2012 projectleider van de bouw van de basiliek en al weer de negende architect die de leiding over de bouw heeft – eind vorig jaar tijdens een presentatie van de stand van zaken omtrent de bouw vertelde. We hebben het natuurlijk over de veel besproken Sagrada Família. Tijd om dé belangrijkste bezienswaardigheid in Barcelona onder de loep te nemen.

Over Antoni Gaudí

De Catalaanse architect Antoni Gaudí, kortweg Gaudí, heeft voor een groot deel het straatbeeld van Barcelona gecreëerd. Hij ontwierp een aantal markante gebouwen en objecten die tot op de dag van vandaag veelbezochte bezienswaardigheden zijn. Zo heeft hij o.a. Park Güell, het populairste stadspark van Barcelona, ontwerpen in 1900 in opdracht van Eusebi Güell. De kleurrijke paviljoenen, markante wandelpaden en ontelbaar veel mozaïeken zijn een goed voorbeeld van de stijl die zo typerend is voor de kunstenaar.

Hoewel Park Guëll een van de bekendste bezienswaardigheden is, is het niet de eerste opdracht die Gaudí kreeg. Vlak nadat hij zijn studie aan de Hogeschool van de Architectuur afgerond had, kreeg hij in 1883 de opdracht voor de bouw van de Sagrada Família. Tot op de dag van vandaag is het voor velen nog steeds een raadsel hoe Gaudí deze opdracht als onbekende architectuur wist binnen te slapen.

De ‘levensloop’ van de Sagrada Família

Sagrada Família, Barcelona, SpanjeOp 19 maart 1882 werd de eerste steen gelegd voor het enorme bouwwerk naar ontwerp van Gaudí en sindsdien heeft de bouw vele ups and downs gekend. Zo had Gaudí in die tijd meerdere projecten lopen en kon hij zijn aandacht pas vanaf 1914 volledig op de Sagrada Família vestigen.

Dat duurde zo’n 11 jaar. Ruim een half jaar na de voltooiing van de eerste toren (op 30 november 1925) kwam Antoni Gaudí om door een noodlottig ongeluk. Notabene onderweg van zijn huis nabij de Sagrada Família onderweg naar de kerk.

Sinds die tijd hebben diverse architecten, tekenaars, beeldhouwers en modelbouwers die samenwerkten met Gaudí zijn ideeën verder uitgewerkt en uitgevoerd. Maar door de Burgeroorlog eind jaren ’30 stond de bouw een paar jaar stil én gingen er tekeningen, notities en foto’s van Gaudí verloren. Desalniettemin probeert het huidige team om de bouw van de Sagrada Família af te ronden zoals Gaudí dit in gedachte had.

Eigenlijk is het best bizar, maar de bouw van de Sagrada Família duurt inmiddels al langer dan de bouw van de vele immense piramides die je wereldwijd vindt.

Afhankelijk van donaties

Het zijn niet alleen bovenstaande factoren die er voor hebben gezorgd dat de bouw van de Sagrada Família nog steeds voortduurt. In 1955 is er een fonds opgericht om de kosten van de bouwwerkzaamheden op te hoesten. Dit geld wordt volledig opgehaald uit de entreegelden en donaties. Als je je bedenkt dat er momenteel al 25 miljoen euro per jaar in de bouw wordt gestopt, kan je je misschien voorstellen dat het niet altijd even snel gaat.

Aankomende jaren willen de bouwers beginnen met de bovendelen van de zes centrale torens, waarvan de hoogste toren 172,5 meter wordt. Gaudí’s wens was namelijk dat de kerk in geen enkel geval hoger wordt dan de 180 m hoge Montjuïc heuvel.

Structuur en vorm van de Sagrada Família

Gaudís opvatting van de Sagrada Família was gebaseerd op de tradities van de Gotische en Byzantijnse kathedralen. Daarnaast waren de structuren, vormen en geometrieën geïnspireerd door de natuur. Licht en kleur spelen ook een centrale rol in de Sagrada Família.

Sagrada Família, glas in lood ramenElk van de achttien torens heeft een speciale betekenis. De toren in het midden is gewijd aan Jezus Christus en eromheen zijn vier torens die de evangeliën voorstellen. De toren boven de apsis – een uitbouw die het koor van een kerk afsluit – bekroond door een ster, vertegenwoordigt de Maagd Maria. De overige twaalf torens vertegenwoordigen de twaalf apostelen. Op de drie gevels vind je de cruciale gebeurtenissen uit het leven van Jezus Christus; zijn geboorte, zijn lijden, dood en verrijzenis en zijn toekomstig Glory.

Ook het licht is een belangrijk onderdeel van Sagrada Família. Zo vind je binnenin genoeg gekleurd glas en tegels om het daglicht binnenin de kerk te weerspiegelen.

Om de bouw van de Sagrada Família te realiseren, is een breed scala aan materialen gebruikt. Zo is er o.a. gebruik gemaakt van zandsteen van de Montjuïc-berg. De materialen vereisen allemaal weer andere technieken en machines. Gaudí maakte duidelijk een plan van immens omvang!

Praktische informatie

Om lange wachtrijen te voorkomen is het handig om je tickets vooraf online te kopen. Dit kan eenvoudig bij onze partner Get Your Guide. Skip the line!

De openingstijden van de Sagrada Família zijn verschillend per seizoen. Doorgaan is de basiliek geopend van 09.00 tot 18.00 of 19.00 uur, in het hoogseizoen zelfs tot 20.00 uur. Kijk voor alle tickets, openingstijden en overige praktische informatie op de officiële website van de Sagrada Familía.

”SagradaBen jij benieuwd geworden naar de Sagrada Família? In een rustige zijstraat nabij de basiliek vind je Eric Vökel Bcn Suites. Dankzij de ligging en metrostation om de hoek is dit viersterren hotel ideaal voor een stedentrip Barcelona.

Ben jij klaar voor een bezoekje aan de Sagrada Familía? Bekijk ook zeker ons volledige stedentrip aanbod naar Barcelona.

Fotografie: Nanisimova | Shutterstock.com

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *