Risco Caído, Gran Canaria: nieuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Nieuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst: Risco Caído

Elk jaar worden er nieuwe locaties toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. En belangrijk moment voor deze locaties, want zo’n vermelding levert je vaak in één klap veel meer bezoekers op. Gran Canaria kan zich daar nu op voorbereiden; Risco Caído heeft sinds dit jaar een vermelding op de lijst.

Risco Caído in het kort

Risco Caído bevindt zich op het hoogste punt van Gran Canaria. Daarmee alleen verdient het archeologische gebied natuurlijk geen vermelding. Deze is geheel te danken aan het feit dat de aanwezige grotten zijn gemaakt door de eerste bewoners van Gran Canaria, de aborigenes. Lange tijd gebruikten zij deze als opslagplaats.

Een bijzondere astrologische kalender

Grotten Risco Caido, Gran CanariaWaarom de UNESCO uit alle grotten ter wereld juist dit complex selecteerde? Dat zit hem in de manier waarop de grotten zijn gebouwd. De grotten werden uitgehakt en wat uiteindelijk overbleef was een gat aan de bovenkant, bedoelt zodat er zon- en maanlicht naar binnen kon schijnen.

Of de grotten dan ook echt goed verlicht werden? Nee, door de stand van de zon en de maan was hier maar twee dagen per jaar sprake van; rond de kortste en langste dag van het jaar. Op deze dagen waren opeens de afbeeldingen die ze hadden aangebracht op de rotswanden zichtbaar.

Hiermee hadden ze feitelijk hun eigen astrologische kalender ontwikkeld. Archeologen geloven om deze reden dat hier vroeger bijzondere ceremonies plaatsvonden.

De bijzondere Heilige Bergen

Het zijn overigens niet alleen de grotten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Dit geldt ook voor het omliggende berglandschap, The Sacred Mountains (ook wel bekend als montañas sagrada of de Heilige Bergen).

Dit deel van Gran Canaria wordt gekenmerkt door kliffen, ravijnen en vulkanische vergezichten. Je vindt er daarnaast meer archeologische opgravingen in de gemeentes Artenara, Tejeda, Agaete en Gáldar.

Waar vind je Risco Caído?

Een beetje afgelegen ligt Risco Caído wel, als je althans kijkt naar waar de meeste mensen vakantie vieren. Vanuit het zuidelijk gelegen Playa del Inglés en Maspalomas ben je bijna twee uur onderweg. Vanaf de noordelijk gelegen hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria wordt het al een stukje minder lang reizen; met een huurauto ben je dan ca. een uur onderweg.

Ter plaatse zijn er diverse wandelpaden te volgen. We raden je aan om dit met een gids te doen; het gebied is relatief onbekend en (nog) niet zo toeristisch. Verdwalen kan je maar zo gebeuren. Een gids voortkomt dat én kan je ook nog eens veel meer vertellen over het unieke gebied.

Risco Caído heeft wat ons betreft een terechte vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Komt hij nu ook op jouw bucketlist?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *